Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, A Haber canlı yayınında gündeme ve çalışma hayatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Bilgin, Türkiye’nin savunma sanayiinde yüzde 80’leri aşan yerlileşme oranıyla, İstanbul’da Anadolu’nun en ücra şehrine kadar sanayi taşıdığını belirterek, “Ağrı’da sanayi tesisleri var, burada binlerce işçi çalışıyor. Türkiye ilk defa 31 milyonun üzerinde istihdam yarattı. Neyle yaptı bunu? 250 milyar doların üzerinde ihracatla, üretimle yapıyor. Ben fabrika fabrika dolaştım, işçilerimizle buluştum. Zahmet etsinler bir sanayi bölgesine gitsinler, fabrikaları görsünler. Ankara’da Çubuk’tabir fabrikaya gittim. İşçiler, TOGG’un bir parçasını biz ürettik dediler. Bunu sevinçle söylediler. Haberim yoktu. Otomotiv endüstrisinde Türkiye çok gelişti. Dolayısıyla Türkiye, TOGG’un üretimine tam zamanında girdi. Hem otomotivde içten yanmalı motorlar çağının kapandığı bir dönemde hem de Türkiye’nin otomotiv endüstrisinin muhtelif parçalarını üreten bir endüstriyel alt yapıya sahip olduğu bir dönemde girdi” diye konuştu.
“Çalışma Hayatındaki Sorunlar Meclis’te Çözüldü”
İki yılı aşan süre içerisinde birçok sorunla karşılaştıklarına değinen Bilgin, “EYT’den asgari ücrete, memur maaşlarından geçici işçiler sorununa kadar birçok sorunu çözdük ve bunların hepsi Meclis’te Cumhur İttifakı’nın desteğiyle çözüldü. Yani icraatın başarılı olabilmesi için, projelerin hayata geçirilebilmesi için Meclis’le icraat arasındaki bu ilişkinin sağlam bir şekilde kurulmuş olması lazım” ifadesini kullandı.
“EYT’de Maaş Bağlama Önümüzdeki Hafta Tamamlanacaktır”
Bakan Bilgin, birçok sorunla karşı karşıya kaldıklarını ve bu sorunların büyük bir çoğunluğunu çözdüklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
“EYT başlı başına bir sorundu. İlk aşamada yaklaşık 2 milyon 250 bin yurttaşımızın faydalanabileceği bir konuydu, fakat müracaat daha düşük oldu. Özellikle kamu görevlileri başta olmak üzere bir kısmı emekli olmayı tercih etmedi. Ama emekli olanların hızlı bir şekilde maaşları bağlanıyor. Kalan bir miktar var onlar da bu hafta veya önümüzdeki hafta tamamlanacaktır zannediyorum.”
“Kamu Toplu Sözleşmesinde İşçilerimize Yüzde 45 Zam Vererek Çok Güçlü Bir Sözleşme Yaptık”
EYT ile emekli olan vatandaşlardan maaşları henüz bağlanmamış olanların hiçbir kaybı olmadığına dikkati çeken Bilgin, “Maaşları hesaplarına birikmiş olarak yatıyor. O sorun çözüldü. Vatandaştan olumlu geri dönüş aldığınız zaman, gerçekten insanların sorununu çözdüğünüz zaman onların nasıl teşekkür ettiğini görüyorsunuz. Son olarak yaptığımız kamu toplu sözleşmesinde de 700 bini aşkım işçimizle olağanüstü enflasyonun vs. yıprattığı ücretler üzerindeki baskısını telafi edecek çok güzel bir sözleşme yaptık. Yüzde 45 zam oranıyla en alttaki ücreti 15 bin liraya getirdikten sonra onun üzerine öyle bir zam vererek çok güçlü bir sözleşme yaptık. Çok önemli çalışmalar yaptık ama önümüzde tamamlanmamış dosyalar var. Bunlardan biri taşeron işçiler. Taşeron işçilerin de geçtiğimiz yıllarda yaklaşık 900 bini kadroya geçirilmişti ama şu anda oradan kalan yaklaşık 80 bin 100 bin arasında bir grup var. Onlarla ilgili çalışmamızı Meclis’e intikal ettiremedik. Depremden dolayı Meclis’in çalışmalara ara vermesi o dosyamızın gecikmesine yol açtı” değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Bilgin ayrıca Temmuz ayında yapılacak zam ile en düşük memur maaşının 22 bin TL olacağını anımsattı.
Belediye çalışanlarının sorunları olduğuna da değinen Bilgin, bazı belediyelerin hukuka ters düşecek düzenlemeler yaptığını bunların da düzenleyeceklerini söyledi.
Afganistan Platformu (AP), savaşın değil barışın dilini dünyaya taşımak için Türkiye’den güçlü bir iletişim atağı başlattı.
Başkan Erdoğan’ın talimatıyla AFAD ekipleri Gazze’ye gidiyor. İsrail basını Türkiye’nin sahada fiili güç oluşturmasından rahatsız. Ankara, Gazze’de yeni bir insani ve siyasi etki merkezi kurmaya hazırlanıyor.
Gazze’ye insani yardım götürmek için yola çıkan Sumud Filosu, İsrail’in ablukasını aşamadı ama insanlığın onurunu tüm dünyada ayağa kaldırdı.
HABER - ÖNDER GÜZELARSLAN - Birleşmiş Milletler, Türk iş insanı Mustafa Tatar’a “Uluslararası Barış Elçisi” unvanı verdi.
İstanbul’da bisiklet severler “Sumud İçin Pedallıyoruz” diyerek Gazze’deki insani krize dikkat çekti.
HABER / ÖNDER GÜZELARSLAN - Manisa Vakfı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında İstanbul Engelliler Derneği üyelerini ağırlayarak farkındalık oluşturan anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.
HABER / ERCAN KUTLU - Kahramanmaraşlı usta Mehmet Poyraz’ın açtığı Mehmet Chef; kebap, kelle–paça, zeytinyağlı, serpme kahvaltı ve paket servis hizmetiyle Bahçekent’in yeni lezzet adresi oldu.
Mustafa Böyükata, Anadolu’nun gönüllü çevrecilerinden Abdullah Karataş’ın ağaç sevgisini, diktiği binlerce fidanı ve Türkiye’nin farklı bölgelerinde yürüttüğü doğa çalışmalarını anlatıyor.
ERCAN KUTLU - Bahçekent Furkan Işık Bulvarı’nda hizmet veren Komagene şubesi, işletmeci Nevzat Söylemez’in güler yüzlü yaklaşımı ve özel bademli-cevizli çiğ köfte tarifiyle bölge halkının favorisi oldu.
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te yıllardır yüzlerce eve titiz işçilikle hizmet veren Caner Demirezen, bölge halkına en kaliteli boyayı en uygun fiyatlarla sunduğunu ve tüm işlerinin arkasında durduğunu ifade ediyor.
Çekmeköy Çamlık Mahallesi'nde İETT şoförü tartışma sonrası kontrolü kaybetti, otobüs kaldırıma çıkarak araçlara ve yayalara çarptı. Olay yerinde panik yaşandı, yaralılar yola savruldu.
Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde bir gemide bakım sırasında karbondioksit tüpü patladı. İlk belirlemelere göre 1 işçi hayatını kaybetti, 4 kişi gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat merkezli 12 ilde düzenlenen yasa dışı bahis operasyonlarında 32 şüphelinin yakalandığını duyurdu.
HABER / AHMET KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul, İzmir, Artvin, Kastamonu, Mersin ve Mardin merkezli olmak üzere 21 ilde 1 Milyar Liralık İşlem Hacmi Ortaya Çıktı.
AK Parti’nin açıklamasıyla gündeme oturan “PKK silah bırakıyor” iddiası sonrası uzmanlar konuştu. Güvenlik, siyaset ve kamuoyunun ortak beklentisi: Kalıcı barış ve toplumsal huzur.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
Bursa Konyalılar Derneği, 5. Şeb-i Arûs programını bu yıl “Gönüller Gazze İçin” temasıyla düzenliyor. Mevlânâ’nın sevgi ve merhamet çağrısı, Gazze’nin acısıyla birleşiyor.
İzmir Çiğli’de düzenlenen Erzurum Tanıtım ve Gastronomi Günleri, konserler, sahne gösterileri ve yöresel lezzetlerin yer aldığı etkinliklerle yoğun ilgi gördü ve coşkuyla sona erdi.
Nevşehir’de açılan Ahmet Minguzzi Skate Parkı, hem spor alanı hem de sanat dokunuşlarıyla dikkat çekerken, genç yaşta hayatını kaybeden Ahmet Minguzzi’nin anısını yaşatıyor.
Trabzon Kitap Fuarında okurlarla buluşan Mücahit Güler, “Tevhid Bağlamında Logoterapi” eseriyle büyük ilgi gördü. Kitap, insanın anlam arayışını Kur’ani bir perspektifle ele almasıyla dikkat çekti.
İzmir Öğretmen Akademilerinde konuşan Eğitimci-Yazar A. Levent Ertekin, tüm mal varlığını eğitime bağışlayan Melahat Aksoy’un hayatını ve fedakârlıklarla dolu öğretmenlik öyküsünü anlattı.
Sebze ve meyvelerin plastik poşette bekletilmesi, dioksin tehlikesi, organik ürün yanılgısı ve gıdaların doğru saklama yöntemleri… Uzmanların yıllardır uyardığı kritik bilgiler.
KARYA FARMA, kadim Karya topraklarının şifa mirasını modern bilimle buluşturdu. HBX-2371 GOLD SMART DROP, doğadan ilham alan yenilikçi bir yaşam formülüdür.
Modern çağın sessiz salgını haline gelen uykusuzluk, artık bireysel değil toplumsal bir kriz. Prof. Dr. Kürşat Şahin YILDIRIMER, bu çağın en yorgun zihnini anlatıyor.
Basit belirtiler bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Vücudun verdiği 20 önemli sinyali doğru okumayı öğrenin.
Uzmanlara göre yaşlılarda en sık ölümle sonuçlanan iki tehlike var: düşme ve boğulma. Basit önlemlerle bu riskler büyük ölçüde azaltılabiliyor.
RÖPORTAJ / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te ilk kez açılan çikolata mağazası, özel günler ve sağlıklı yaşam için tatlı bir buluşma noktası oldu.
HABER: / Ercan KUTLU - Başakşehir Belediyesi’nin geleneksel “Çaya Geldik” etkinliği 654 Ada’da yoğun ilgi gördü. Komşuluk bağı güçlendi, çocuklar eğlendi, belediyeye teşekkür mesajları yağdı.
Bahçekent’te yaşayan Orhan Sami’nin kızı Hevi Zana Sami, 3 yıl üst üste okul birincisi olarak plaketle ödüllendirildi. Başarı hikâyesi ilham veriyor!
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in kuruluşundan bu yana hizmet veren Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi matbaa, tabela, promosyon ve kurumsal baskılarda kalitenin adresi olmaya devam ediyor.
ÖZEL HABER / MEDYA90 - Yeni yönetimiyle dikkat çeken Bahçekent 654 Ada Sitesi, tecrübeli isimler Volkan Sarıca ve Kadir Kaya öncülüğünde site sakinlerinden tam not alıyor.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.