• BIST 100

    9681,11%0,3
  • DOLAR

    34,74% 0,11
  • EURO

    36,44% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2951,27% 0,27
  • Ç. ALTIN

    4801,56% 0,00

ZÜLEYHA ÇAĞLAYAN


SAĞLIK BAKANINA SORUYORUZ:

Aile hekimleri için çıkarılması planlanan ve taslak olarak hemen hemen hazır olan yönetmelik “aile hekimlerinin” hükümet ile, “Hastaların” aile hekimi ile karşı karşıya bırakılması için özenle hazırlanmışa benziyor.


Şimdilik sadece bir kaç ayrıntısına temas edeceğimiz yönetmelikte değişiklik yapılmaması ve taslağın olduğu gibi çıkarılması halinde halka çok da yansımayan yönetmeliği ve çıkaranları  ileriki zamanlarda ayrıntıları ile irdeleyeceğiz.

İçerisinde halkı doktora/aile hekimine düşman edecek pek çok düzenleme de barındıran yönetmelik halkın öncelik olarak devlet hastanesine müracaatını engelleme görevini aile hekimlerinin sırtına yüklüyor. Aile hekimliği uygulamasını örnek aldığımız ülkelerde “sevk zinciri” zorunluluğu ile çözüme ulaştırılmış olan Devlet Hastanelerinin yükünün azaltılması sorunu ülkemizde hastanın ilk olarak hastaneye müracaat etmesi halinde “durumdan haberi bile olmayan”  aile hekimine ceza puanı uygulanarak maaşının kesilmesi suretiyle çözülmeye çalışılıyor.

Bununla birlikte hastaya gereksiz yazılan / yazıldığı düşünülen ilaçlar sonrası verilecek puan da bir ceza puanı türü. Yine hasta ile ilaç , rapor ve sair hususlarda karşı karşıya  bırakılan aile hekimininin maaşı hastalar ile yapılan memnuniyet anketi sonucu da düşürülebiliyor. Üstelik bu anket bireysel olarak değerlendirilmeyip il ortalaması üzerinden değerlendiriliyor.

Bir diğer ayrıntı ise “ Anayasa” bir kamu çalışanına angaryayı açıkça yasaklarken mesai saatleri dışında ve hafta sonu “Aile hekimlerine” verilmesi planlanan  “acil servis” nöbetleri.

Konu tüm tarafları ile değerlendirildiğinde popülist sağlık politikalarının  “hasta haklarını  önceliyormuş” görüntüsü altında hasta hekim ilişkisini zedelediği ve hekimin  çalışma isteğine sekte vurduğu, ülke dışına kaçırdığı, özel sektöre kaçışı hızlandırdığı görülmektedir. Bu problemlerin    hasta haklarına helal gelmeden devlet çıkarları da öncelenerek örneğin “sevk zinciri” gibi uygulamalarla çözülmesi mümkünken, elini taşın altına koymadan, suya sabuna da dokunmadan ; hekimi ve hekim haklarını, sağlık personelinin iş barışını zedeleyen kolaycı ve popülist politikalar ile çözülmeye çalışılıyor oluşu kanımızca  kabinenin sağlık politikalarını oluşturan ve  uygulattıranların amacının sorgulanmasını gerektirmektedir.

Bu vesile ile Sağlık Bakanına soruyoruz; Aile Hekimleri ve aile sağlığı merkezleri sağlık çalışanları ile bir probleminiz var mı?  Mesaisini kendi görevi için dolduran aile hekimlerini acillerde görevlendirirseniz acildeki doktorları da aile sağlığı merkezlerinde görevlendirecek misiniz? Bir vesile ile aile hekiminin maaşını kesme eğiliminizi gereksiz ameliyat yapan, gereksiz röntgen çeken, gereksiz ilaç yazan, gereksiz ultrason yapan, gereksiz sezeryan yapan, gereksiz tahlil yapan devlet hastanesi hekim ve çalışanlarına da uygulayacak mısınız?

Cevaplarınızı dört gözle ve merakla bekliyoruz!!!

Yazarın Diğer Yazıları


YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.