• BIST 100

    10471,32%0,76
  • DOLAR

    32,75% 1,53
  • EURO

    35,02% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2458,98% 2,86
  • Ç. ALTIN

    3891,52% 0,75

AYDIN BENLI


ESTETİK VE TEK TİP İNSAN

Estetik ve güzellik algısı dünyamız küçüldükçe küresel manada arttı, sınırlar ortadan kalkınca tek tip insan modeli oluştu.


    

 Eski çağlarda simyacıların aradığı gençlik ve ölümsüzlük iksiri şimdilerde bulunmuş gibi, tek farkla simyacılar değil plastik cerrahlar buldu. Hiç yaşlanmayan ve tepkisiz bir bedene insanoğlu sahip oldu. Eskilerde burun estetiği, dudak ve kazayağı dolgusu yapılırdı şimdiki zamanda boy uzatmadan tutun kalça ve kemik estetiklerine kadar, göz rengi değiştirmeden tutun, ten rengi değiştirmeye kadar her bölge değiştirile biliyor. Üst insan ırkı yani teknolojide bizden çok daha ileride olan devletlerin sır gibi sakladığı uzaylı insan ırklarına benzemeye başladık, bu konuyu araştırın derim!
   Sokaklarda, her yerde aynı tip kadınları görür olduk, burunlar aynı, elmacık kemikleri, dudakları, kaşları, saçları her yerleri bire bir aynı. Erkeklerde bu akıma kapıldılar ama kadınlar çoğunlukta. İnsanlar tek model tek tip olma yolunda ilerliyor, vesikalık fotoğraflar bile bire bir aynı gibi, çünkü tek merkezden estetik olmuşlar gibi.  Allah’tan parmak izleri, göz retinası, dil izi ayrıda polisiye konularda kesin ayırt edici özellik kişiye özel, yoksa insanlar bire bir estetikle bir birlerine benziyor artık. Estetik yaptıramayanlar ise sosyal medyada filtreli fotoğraflarıyla bu isteklerini şimdilik erteliyor, parayı bulunca onlarda yaptıracaklar. 
    Güzellik kişiye özel olmalıyken toplum psikolojisine ve gizli algıya göre yönelimli hale geldi. Eskilerde “el alem ne der” sözü “her kes yaptırıyor bende yaptıracağım” sözü ile değişti. Estetiğe karşı değilim ama tek tip olmanın da bir anlamı var mı? Zevkler ve renklere saygı duyuyorum, estetik ihtiyacı olanalar tabi ki de yaptırmalı.
   Yukarda üst insan ırkı uzaylı dedim ya sevgili okurlar bana tepki gösterecek. İçten yanmalı fosil yakıtlı motorlu araçlarla saniye hıza erişememiş, okyanuslarımızın içini keşfedememiş, uzaya doğru düzgün çıkamamışken, ışık yılı zaman ölçüsüne göre kaplumbağadan daha yavaş bir teknolojimiz varken, bizim dışımızda ki canlılara yok diyemeyiz. Bu bilimin konusu…
   Konumuza dönecek olursak estetik psikolojik toplum baskısının dışa vurumuyla insanların birilerine benzeme yada kendilerinde beğenmedikleri yerleri değiştirme arzusunun gereği olarak çıkmıştır. Bu değişim ilk yıllarda çok güzel olsa da geri dönüşümü olmadığı için ilerleyen yıllarda kalıcı sorunlar oluştura bilir. Estetik yaptırmadan önce psikolojik olarak bir uzmandan destek almak lazım sonrası travma oluştura bilir. Birde estetik yapan merdiven aldı ucuz yerleri de hesaba katarsak, estetik malzemelerinin üretildiği yerlerde çok önemli, hani çok kullandığımız değimimiz var ya “Kaş yapayım derken göz çıkarmak” o söz bu gün için söylenmiş işte! Aman dikkat güzel olayım derken geri dönüşü olmayan sorunların içine girmeyin üzülürsünüz. 
     Her insan güzeldir, bu güzellik kimin nasıl baktığına bağlıdır, kirpi bile yavrusunu “pamuğum” diye severmiş. Ömrünüzde yüzünüz kadar güzel olsun Allah’a ısmarladık hoşça kalın.
 

Yazarın Diğer Yazıları


27.2° / 18.8°

YAZARLAR