Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com

  • BIST 100

    10125,46%0,66
  • DOLAR

    34,92% 0,16
  • EURO

    36,70% 0,28
  • GRAM ALTIN

    2976,68% -0,97
  • Ç. ALTIN

    4844,33% -0,71

MEHMET NURI YARDIM


DERGİLERİN AZİMLİ YÜRÜYÜŞÜ DEVAM EDİYOR

Aylık fikir, kültür, sanat ve edebiyat dergileri yollarına azimle, gayretle ve şevkle devam ediyorlar.


Türkiye’de aylık dergi çıkarmak büyük bir azim, irade, sabır, gayret gerektiriyor. Bu özelliklere sahip olanlar her ay eksilmez bir aşk, istek ve şevkle dergilerinin yeni sayılarını okuyucularına ulaştırmaya devam ediyorlar. Dergilerin çoğu her sayıda kapak dosyası da hazırlıyor. Şüphesiz bu dosyalar da ayrı bir titizliği ve özeni gerektiriyor. Şimdi son ayda çıkan dergilerin muhtevasından özetle bahsedelim ve okuyucularımıza bu dergileri tavsiye edelim:
AYASOYFA: “Önce Ayasofya, Şimdi Kudüs” başlığıyla okurlarını selamlayan derginin dosyasında Hacer Yeğin, Fatma Salim ve Selçuk Küpçük’ün yazıları var. Kapakta sözü edilen bir konu da,”Kültürel Emperyalizm.”
AYDOS: Sanat edebiyat dergisi Aydos, 32. sayısında okuyucularına merhaba derken, kapakta şu anlamlı mısralarla karşılaşıyoruz: “Bir çivi ağlıyordu/Duvara çakılırken onu çocuklar duydu/Duydu bir adam geceden kara derisini bırakırken dünyaya”
AY VAKTİ: Şeref Akbaba yönetiminde çıkan Ay Vakti’nde birbirinden önemli konulara temas edilmiş: “Sözlü Kültür ve Sosyal Antropoloji”, “Gülistan’dan Katreler”, “Âşık Veysel’de Metafizik Duyarlılık” ve “Aforizmalar” Usta yazarlarla genç kalemlerin buluştuğu bu kıymetli dergimizi, edebiyatseverler takip etmeli.
BİZİM KÜLLİYE: Elazığ’da kıymetli edebiyatçımız Nazım Payam’ın yönetiminde çıkan Bizim Külliye, her sayısında seçkin yazar ve şairlerin değerli ürünlerine yer veriyor. Son sayıda “Sanatla Münasebetimiz” hakkında yazılmış özel yazılar ile farklı konulara dair okunması gereken iyi metinler bulunuyor.
BURSA GÜNLÜĞÜ: Bursa deyince aklımıza önce ne gelir: Bugün kısmet azalmış olsa da “Yeşil Bursa” gelir. Bursa Günlüğü yeni sayısında “Bursa’da Su Kültürü”nü kapağa taşımış. “Bursa’nın Sul Altı Zenginliği”, “Bursa Sularının Tarihi” ve “Bursa’da Su Yapıları” seçkin yazılardan bazıları. Bir tarih ve medeniyet şehri olan Bursa’yı sevenler, dergiyi takip ederlerse daha pek çok orijinal yazıyı göreceklerdir.
ÇELEBİ: Gaziantep’ten çıkan iyi dergimiz Çelebi, her sayısında bir şahsiyeti veya konuyu kapağa taşıyor. Yeni sayısında Türk şiirinin önemli ve değerli şairlerinden Ülkü Tamer kapak konusu. Asrın Felaketi olan büyük depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza ithaf edilen dergide Ülkü Tamer’e dair önemli yazılar var. Şair hakkında Prof. Dr. Turgay Anar ile yapılan sohbet dikkat çekiyor.
ÇOCUK: Dergi, Özel Eğitim Çocuk Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanıyor. Çocuklar için yazılmış çok güzel şiirler, hikâyeler, masallar ve diğer edebî türler yer alıyor. Kaliteli resimlerle süslenen sayfalar, çocukların ilgisini çekecektir kanaatindeyim.
GENÇ: İyi bir ekip tarafından hazırlanan Genç dergisi, 201. sayıya ulaştı. Dikkat çekici kapak konularıyla gençlere hitap eden derginin yeni sayısında “Dünya Seni Bekliyor” başlığıyla vizesiz gidilebilecek 20 ülkenin anonsu veriliyor. Ulvi Alacakaptan, Muhammed Tarık Özkan, Fatih Savaşan yazılarıyla dergiye katkıda bulunuyorlar.  
HECE: Dergi geçen ay “Edebiyat Şahitlik Eder” başlığıyla Deprem konusunun ikinci dosyasını okurlarına sunmuştu. Ayrıca “Modern Azerbaycan Şiiri” üzerinde durulmuştu. Haziran-Temmuz-Ağustos sayısında karşımıza hacimli bir eser çıktı: Hece’nin yeni sayısı, “Mitoloji Özel Sayısı”. Mitoloji alanında kaynak bir eser hüviyetinde vitrinlere çıkan bu sayıya, bilhassa alanla ilgili çalışanların büyük ilgi göstereceği muhakkak. 
HECE ÖYKÜ: Hece’nin kardeş dergisi Hece Öykü’nün geçen sayısında “Şehir ve Yas” dosya konusuydu. Mevzuyla ilgili olarak Kemal Sayar’la bir röportaja yer verilmişti. Derginin yeni sayısında merhum yazarımız Rasim Özdenören’le yapılmış ve ilk defa neşredilen bir söyleşi muhtevaya değer katıyor. Dosyanın konusu şöyle: “Öykünün Merkezinde Bir Ömür: Necati Mert.”
KARDAŞLIK: Kardaşlık, Kerkük Vakfı’nda çok iyi hazırlanan bir kültür, sanat, edebiyat ve folklor dergisi. Irak’taki Türkmen kardeşlerimizin edebiyatı mükemmel bir şekilde sayfalara yansıyor. Bu sayının kapağında Abdülhadi Güzel hakkında kaleme alınmış yazılar mevcut. 
LALE: Kültür, sanat ve Medeniyet Dergisi Lale’nin her sayısında önemli konulara değiniliyor. Ahmet Akcan’ın Genel Yayın Yönetmeni olduğu derginin editörü Prof. Dr. Selçuk Mülayim. Sanatımızın farklı alanlarına geniş biçimde yer ayrılan Lale’de son sayılarda ele alınan yazıların şimdilik sadece başlıklarıyla yetinelim. Ama derginin her sayısı ayrıca bahsedilmeyi hak ediyor. İşte Lale’deki konuların bir kısmı: “Cumhuriyet Devrinin Unutulmuş Bir Sanatkârı Sami Necmeddin”, “Mürekkep Resimlerinde Erken Asya İzleri”, “Beykoz Cam ve Billur Müzesi”, Bursa Yeşil Cami Kalem İşleri”, Türk ve İslam Eserleri Müzesi”, “Macid Ayral’ın Matbu Yazılarına Dair”, “Modern Batı Medeniyeti Üzerine Bir Deneme”, “İstanbul’da Medfun Hattatlar”, “İslam, Sanat ve Estetik”, “Türkiye Millî Kültür Vakfı Gelenekli Sanatlar Müzesi”
MES’ÛL: Derginin başlığı ilgi çekici: “Ölene kadar mes’ûlsün gönül bağı kurduğun her şeyden.” Dergide Hasan Çelebi ve Bahadır Yenişehirlioğlu ile yapılmış röportajlar var. Ayrıca Hadi Duran, Müjdat Uluçam, Aydın Hız ve Bünyamin Ayçiçeği’nin yazıları dikkat çekici.
MİLLÎ MECMÛA: Ötüken Neşriyat tarafından yayımlanan, Yasin Usta’nın Genel Yayın Yönetmeni olduğu Millî Mecmûa’nın dosya konusu. “Türk Elleri II: Doğu Türkistan.” Dünya Türklüğünün yaralı ve hüzünlü coğrafyası Doğu Türkistan hakkında yazanlar arasında İsa Eryılmaz, Coşkun Kumru, Murat Özkan, Ali İmcan İnayet, Erkin Emet, Ali Ahmet Beyoğlu, Sebahattin Şimşir İbrahim Daş, Barış Kurt, Raile A. Kaşgarlı ve Hamit Göktürk de var.
NİHAYET: Derginin Haziran sayısında ilginç bir dosya konusu masaya yatırılmış: “Türkiye Dindarlaşıyor mu, Dinden Uzaklaşıyor mu?” Ahmet Murat, Halil Aydınalp, Zübeyir Nişancı ve Vejdi Bilgin’in yazılarıyla bu konuyu aydınlatmaya çalışıyorlar. 
SÖĞÜT: Geçen sayısını Arif Nihat Asya’ya hasreden Söğüt dergisinin yeni sayısında bilge ozanımız Âşık Veysel var. Bilindiği gibi bu yıl Âşık Veysel Yılı. Söğüt’te ozanın muhtelif yönleri üzerinde yetkin kalemlerin emek ürünü yazılarını okuyoruz. Ayrıca Âşık Veysel’i daha yakından tanımaya dönük olan yapılmış araştırmalar ve röportajlar da dikkat çekiyor. Sinan Terzi’nin Genel Yayın Yönetmeni olduğu dergide dosyaya emek verenler arasında Cengizhan Orakçı, Muaz Ergü ve Tekin Şener de bulunuyor.
ŞEHİR VE KÜLTÜR: Dergi Ümit Meriç, Nazif Gürdoğan, Kâmil Uğurlu, Mehmet Kâmil Berse, İsrafil Kuralay, Erhan Erken, Bilal Arıoğlu ve Hülya Günay’ın da aralarında bulunduğu yazarların yazılarıyla çıktı. Şehir ve Kültür’de ayrıca “Şiirimizin Ankara Burcu Ali Akbaş” hakkında önemli bir portre yazısı da bulunuyor.
TEFERRÜÇ: Dil, kültür, sanat ve edebiyat dergisi Teferrüc’ün yeni sayısında yine kıymetli şair ve yazarların değerli şiir ve yazıları ile okuyuculara sunuldu. Kapakta serçe resminin yanında merhum Sezai Karakoç’un şu mısraı okunuyor: “Ah, beni vursalar kuş yerine!”
TÜRK EDEBİYATI: Derginin yeni sayısında Tarık Özcan, “İkinci Yeni Şiirinin Kurucusu Kimdir?” sorusuna cevap arıyor. Bu sayıda Sadık Kemal Tural, Kâmil Uğurlu, Sakin Öner, Nuhan Nebi Çam, Hayri Ataş, İsa Kocakaplan ve Yusuf Gedikli’nin yazıları mevcut. Geçenlerde Hakk’a yürüyen merhum Aydil Erol’a dair yazılanlar okuyucuda hüzün hissi uyandırıyor.
YEDİ İKLİM: Ali Haydar Haksal yönetiminde çıkan dergide özgün konular önem arz ediyor. Hasan Aycın’ın çizgileri okuru düşündürmeye devam ediyor. Arif Ay, Ömer Hatunoğlu Alper Gencer, Mahmut Babacan, Mete Çamdereli, Yusuf Turan Günaydın ve Yusuf Emir Çulha bu sayının yazarlarında sadece bir kaçı.
YENİ UFUK: Genç ve idealist bir ekibin yayımladığı dergide millî meseleler etraflıca ele alınıyor. Hasan Okyay’ın Genel Yayın Yönetmeni olduğu derginin editörü Ali Kerem Akdağ. Derginin bu sayısında Ahmet Akçura, Ziya Gökalp, Ahmet Arvasi ve Emine Işınsu hakkında önemli makaleler var. 
YİTİKSÖZ: Sadece bu dergiye bakıp dergiciliğimizin geldiği iyi noktayı görmek mümkün. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi adına Hayrettin Güngör’ün sahibi olduğu derginin Yazıişleri Müdürü Duran Doğan. Genel Yayın Yönetmeni ise Duran Boz. Yaklaşık 300 sayfa olan dergide deprem dolayısıyla yaşanan hüznün kara izlerini görüyoruz. Vefa Taşdelen’in yazısı ve Cahit Koytak’ın şiiri depreme dair. Arif Ay’ın “Kuş Depremi” şiiri yürek yakıcı. Bünyamin K.’nın şu mısraları, okuru büyük bir kedere sevk ediyor: “Sana bana ilk kez söylemediler/Günün doğayı sökerek batacağını/Ovaların kanrılıp, kırılıp dağ olacağını/Sana bana son kez söylemediler…/Sanırım toprağın düşünü böldük/Sanırım sıkıldı kırlar çimento tozundan” 
ZAFER: Köklü dergilerimizden Zafer’in yeni sayısında “Olumlu ve olumsuz Yönleriyle Yapay Zekâ” konusu ele alınıyor. Genel Yayın Yönetmenliğini Prof. Dr. Sefa Saygılı’nın yaptığı derginin bu sayısında şu imzalar da bulunuyor: Kemal Sayar, Ömer Sevinçgül, Nevzat Tarhan, Selim Gündüzalp, Osman Çakmak, İbrahim Yardım, Alaaddin Başar, Sefa Saygılı ve Muammer Erkul.

(Milat Gazetesi, 18 Haziran 2023)

Yazarın Diğer Yazıları


YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.