• BIST 100

    9681,11%0,3
  • DOLAR

    34,74% 0,11
  • EURO

    36,44% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2951,27% 0,27
  • Ç. ALTIN

    4801,56% 0,00

Prof.Dr. Fatih Satıl


Bitkilerin Yeryüzündeki Temizlik Görevi

Yeryüzündeki her bir canlının ekosistemin devamı açısından büyük faydası vardır. Türler, yaşadıkları bölgelerde toprak, hava, su ve diğer canlı gruplarıyla etkileşim halinde gezegenin denge ve düzeninde önemli roller üstlenirler. Bu sistemde tek bir canlı türünün bile yok olması, zincirleme devam eden negatif etkiye yol açar.


İşte yeryüzünün süsü olan bitkiler de, dünyadaki yaşamın en önemli dişlilerinden birisi olarak görev yapıyorlar. Bitkiler, toprağın derinliklerindeki suyu çekebilecek özel kök sistemleri ile yüzlerce metre yükseklere kadar suyu taşıyabilecek özel bir boru sistemine sahip gövdesi ve terlemeyi sağlayan yaprakları ile özel olarak var edilmişlerdir.

Bitkiler sürekli olarak fotosentez denilen son derece karmaşık reaksiyon dizileri ile atmosferdeki kirli havayı temizleyip temiz hava dengesinin korunmasında önemli bir rol oynarlar. Kaynaklarda belirtildiğine göre, yetişkin bir ağaç saatte; 1.7 kg Oksijen’i atmosfere vermekte, çevreden de 2.3 kg Karbondioksit alarak havanın temizlenmesine hizmet etmektedir. Hal böyleyken, bir taraftan da Dünyamızda yılda ortalama olarak 13 milyon hektar orman da yok edilmektedir. Bu durum atmosferdeki temizlik hizmetinin aksamasına yol açmakta ve küresel ısınma, iklim değişikliği, çölleşme gibi çevre sorunlarına neden olmaktadır. 

Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de, insanın çevre ve tabiattan faydalanma esnasında, yeryüzündeki ölçü ve dengeyi bozmaması gerektiğine dikkat çekilmektedir.

Peygamber efendimiz (SAV) de ağaç dikmenin önemini belirtmek için “Kıyametin kopacağını bilseniz dahi elinizdeki fidanı dikin” demiş, ayrıca “Kim ağaç dikiminde bulunursa, onun için ağaçtan hasıl olan ürün miktarınca Allah ona sevap yazar” buyurmuş ve ağaç dikmeyi teşvik etmişlerdir.

Bununla birlikte, eski Türklerde de ağaca önem verildiğini birçok kaynakta görmekteyiz. Nitekim araştırmalara göre, bütün Altaylı kavimlerde çam, kayın, çınar ve servi ağacları kutsal kabul edilmektedir. Belki de bitkilerin yeryüzündeki bu son derece hayati önemini fark etmiş olmalılar ki onları temsilen bu ulu ağaçlara bir kutsallık vermişlerdir.

Sonuç olarak; bitkiler, kendi ihtiyaçları olan havadaki karbondioksiti alıp oksijeni verirken hava temizliğinde etkili olduklarından haberleri yoktur. Bitkilerdeki bu sistemi, kendini bile korumaktan aciz olan doğa ananın kurmuş olduğunu iddia etmek te pek akıl karı değildir. O halde bitkileri yeryüzünde var eden gücün, yeryüzündeki canlı ve cansızları hadsiz vazifelerle vazifelendirmiş olması hikmetinin gereğidir.

Yazarın Diğer Yazıları


YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.