Ercan KUTLU


Bir Mahallenin Geleceğini Belirlemek

Bahçeşehir İstanbul’un dinamik semtlerinden biri. Mahalleler yaklaşan muhtarlık seçimleriyle yerel demokrasinin nabzını sürdürüyor. Bu seçim mahalle sakinlerine kendi yaşam kalitelerini ve çevrelerini doğrudan etkileyen bir fırsat sunuyor.


Adaylar mahallenin çeşitli kesimlerinden olup farklı deneyimler ve gelişmiş fikirlerle mahallenin geleceği için yarışıyorlar. Muhtarlık yerel yönetimle mahalle sakinleri arasında etkili bir köprü işlevi görerek eğitimden sağlığa altyapıdan sosyal hizmetlere kadar birçok alanda önemli bir rol oynuyor.

Yaklaşan muhtarlık seçimleri mahalle sakinlerinin bu yönetimdeki seslerini duyurabilmeleri için eşsiz bir fırsattır.

Seçmenler için bu seçim mahallelerin yeteneklerini şekillendirme yeteneğidir. Muhtar yerel yönetimle mahalle sakinleri arasında bir köprü görevi görür. Eğitim sağlık, altyapı ve sosyal hizmetler gibi yerel yönetimle iş birliği yaparak mahallenin ihtiyaçlarını karşılamakta önemli bir rol oynuyor.

Muhtarlardaki temel amaç; mahallelerdeki sorunu anlamaya yardımcı belge toplayarak ilgili makamlara ulaştırarak yardımcı olmaktır. 

Genel itibariyle muhtarların tek hedefi var: Mahalledeki her türlü problemleri azaltmaya çalışıp orada yaşayan kişilere elinden geldiğince destek olmaktır. 

Mesleğimiz itibari ile birçok muhtarla tanışıp sohbet etme imkanımız oldu. Birlikte olduğum muhtar dostlarımdan inanın bilmediğim birçok meseleleri öğrendim diyebilirim.

 Sizlerinde bildiği gibi muhtarlar, aynı milletvekili veya belediye başkanları gibi sandıklara oy atılarak seçilen kişilerdir. Belediye başkanından farklı yönü, en küçük yerleşim alanının başında bulunurlar. Mesuliyet sahibi oldukları sahadaki sıkıntıları çözmeye çalışırken, devlet ile millet arasında bir nevi köprü vazifesini görürler. 

Bu zamana kadar belki yaklaşık olarak 15’e yakın muhtar ile sohbet etmiş, röportaj yapmış, haberlerini okuyuculara gazete veya haber siteleri yoluyla duyurmaya çalışmışımdır. Yani birçoğu ile çay tadında sohbetlerimiz dahi olmuştur. 

Özellikle tanıdığım birkaç muhtar vardır ki, yardımsever ile ihtiyaç sahibi vatandaşlar arasında gerçekten çok kuvvetli bağlar kurulmasına vesile olmuşlardır, ve taktire şayandır. 

Birçok öğrencilere çok büyük destek olmuş muhtarlar var etrafımda. Adeta ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarının giderilmesi ve çözülmesi için tüm mesaisini harcayan, ve bunların acil çözülmesi gereken problemlerini yetkililer ile paylaşan muhtarlarımızda yok değil. Böyle insanların sayılarının artmasını inanın çok istiyorum. 

Ama bugün teknoloji, e-devlet gibi birçok bürokrasi ile ilgili istenen evraklar muhtarlığa gidilmedende halledilebilir hale geldi. Bundan dolayıdır ki birkaç muhtar kardeşlerimiz, bize “Yeni çıkan kolaylıklar sebebi ile artık mahallemizde birçok kimseyi tanıyamaz hale geldik. Yani vatandaşlarımız muhtarlığa gelmeden işlerini hallediyorlar. Dolayısıyla muhitimizde oturan vatandaşlarımızı tanıyamıyoruz” gibi şikayetlerde bulunuyorlar. 

Muhtarlık seçimleri yaklaşıyor. Yakında aday olmak isteyenler bir bir kendilerini açıklayacaklar. Adaylığını açıklamış olan kardeşlerimizde var. Onlara buradan başarılar diliyorum. Bahçeşehir 1. Kısımdan adaylığını açıklayan yakinen tanıdığım, Ayşegül Tuncer kardeşimiz bunlardan bir tanesi. Çok aktif ve çok yardımsever olduğuna şahit oldum. 

Ayşegül Tuncer, Hastalar için kan arıyor, eleman arayanla iş arayanı buluşturuyor. Mahallesinin sorunlarını duyurarak çözmeye çalışıyor ve çözüyor. Fakir fukaraya destek olmaya çalışıyor. 

Evet adaylar kısa bir zaman sonra kıyasıya yarışacaklar, projelerini açıklayacaklar. Samimi, İyiniyetli ve kabiliyetli bulunduğu yere değer katacak projeleri olan kişilerin kazanmasını murat ediyoruz. 1. Kısım Mahallesi Muhtar Adayı Ayşegül Tuncer’in dediği gibi “Muhtarlar mahallelerinin adeta ağabeyi, ablası, kardeşi, dert babası, sorun çözen anası gibidir.” İfadelerine aynen katıldığımı ifade etmek isterim.

Selam ve Dua ile… 

Yazarın Diğer Yazıları


18.8° / 12.6°

YAZARLAR