Bora IZKÜBARLAS


ÖTV'de indirim olur mu?


Fiyatlarin yükselise geçegini bilmelerini isterim. ÖTV indirimi beklentisi araba piyasasini kilitlemis durumda. Sa un Araç almak isteyen herkes beklemeye geçmis durumda. Piyasadaki durgunluktan ve 6 ay 10 km yasasi çiktiktan sonra galeri ve bayiler elinde ki stoklari eritmek için yaklasik 50 ile 100 bin TL ister istemez indirmek zorunda kalindi bunu bir firsat olarak degerlendirin derim. ÖTV indirimi olacak mi olmuyacakmi ? ÖTV indirimi veya matrah düzenlemesi gibi bir düzenleme var gibi.

Ama belirsizligini koruyor Bu hafta sonu oto pazar yerlerini gittimm gezdigimde gördügüm su Pazar yerindeki karabalik ve yogun çogunu araç sahipleri olusturuyor. Su anda ikinci el pazarinda 100 kisi varsa, bunlarin % 75’ni satici. %25 ‘ni ise Vatandas olusturuyor. ikinci el araba pazarlarina gelip fiyatlari gördükten sonra almadan geri gidiyorlar" Beklenen ÖTV indirimi veya matrah düzenlemesi yasasinin "Çikmasi durumunda beklenen düzenlemeyle vatandaslar daha rahat araç alabilirler.

Ancak; ÖTV degisikliginin ikinci el piyasasini çok fazla etkileyecegini sanmiyorum" “ÖTV indirimi olursa, 3-5 yasindaki arabalarda belki indirim olabilir. Ancak 15-20 yasindaki arabalari etkilemez" Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazari 2022 yili Ocak-Eylül döneminde bir önceki yilin ayni dönemine göre %6,7 azalmis gözüküyor. Otomobil satislari, 2022 yili Ocak-Eylül döneminde geçen yila göre % 8,2 oraninda azaldigi gözüküyor Yani bu demek oluyor; araba fiyatlari ile ilgili, “ÖTV indirimi beklentisi vatandaslarin ihtiyaçlarini ötelemesine sebep oluyor. Pandemi sonrasi Otomotiv sektöründe çip krizi devam ederken, Ardindan Rusya-Ukrayna savasi da sektörü olumsuz etkiliyor. Artan fiyatlar ve firsatçilarin politikasi Araba alma plani yapanlari beklemeye geçmesine neden oldu. Hükümetin 6+10 Km önleminin stokçuluga kesin çözüm olmasa da Fiyatlarin gerilemesinde büyük etken oldu. Ayrica; Vatandas bayide araç görebildi diger durum da stokçular araçlari bayiden Satin alip stokliyor ve sonrasinda araç almak isteyen vatandaslarin bayide araç bulamayinca Araç ihtiyaci olan vatandasin çok yüksek fiyatlara stokçulardan almak zorunda kalmalarinin da önüne geçilmis oldu ÖTV INDIRIMI OLUR MU? Açikcasi ;ÖTV indirimi beklemiyorum. Araç maliyetleri dövize endeksli oldugu için döviz kuru yükseldikçe otomobil fiyatlari da yükseliyor. Araçlarin, gümrükten ülkeye giris yapacagi gün beyan edilen degeri üzerinden ÖTV aliniyor. Örnek;Eger euro o gün 19 TL ise, 19 ile çarpilarak ÖTV aliniyor. Eger döviz kuru düserse, ülkemizdeki araç fiyatlari düser Fiyatlarin arzin kisitli olmasindan ve maliyet artislarindan dolayi yükselmeye devam edecektir. “ÖTV indirim beklentisi sadece vatandaslarin ihtiyaçlarini ötelemesine sebep olur. Buda piyasada durgunluga sebep olur. Sektör çok duragan günler geçiriyor. “2021’in agustos ayinda 549 bin adet olarak gerçeklesen pazar, 2022’nin ayni ayinda % 12 oraninda bir düsüs olmus Yani;temmuz ayindan sonra agustos ve eylül ayinda da düsüs devam etti, ilerleyen aylarda da farkli olmayacagini düsünüyorum” Piyasadaki durgunlugun baslica sebepleri; “Üretimde ve lojistikte yasanan aksakliklar. Pandemiden sonra markalarin tam kapasite çalismamasi Geçen ay bazi markalar dünya genelinde birkaç fabrikasini kapatti ve bazi fabrikalarda kapatacagini ve küçülmeye gidecegini açikladi.

Buda gösteriyor ki arz talep dengesinde yasanan makas daha fazla açilacak. Bu da fiyatlardaki artisi beraberinde getiriyor. Maliyet artislari sebebiyle yükselen fiyatlar Ayrica döviz kurunun dalgali seyri, Banka kredilerine ulasmada yasanan zorluklar ve vade sayilarinin az olmasi pazardaki daralmanin en büyük sebepleridir.

 

Yazarın Diğer Yazıları


20° / 11.9°

YAZARLAR