Muhabbet Medya


Yasli ve hasta Nermin teyzeye yapilanlarin hatirlattigi eksiklik: Sefkat egitimi


Atilla YARGICI

Istanbul’da bir özel hastane… Yogun bakimda demans hastasi bir yasli teyze yatiyor. Bu yasli kadini yogun bakim ünitesindeki hastane personeli korkutuyor.

Ona, "2 milyon dolar olarak birakiyorum. Yarin 4 milyon dolarak alacagim. Al paralar, paralar. Bu paralari sana niye veriyorum, biliyor musun? Çünkü senin sag böbregini alacagim. Bu paralar sag böbreginin karsiligi! Al hadi ameliyata basliyoruz. Makasi getir? Nermin seni ameliyat ediyorlar" diyor ve üzerine para saçiyor.

Yasli bir insani, babaanneleri yasindaki bir kadini niçin korkutur insan? Sebebi, vicdansizlik, çürümüslük, ahlaksizlik. Kisacasi merhamet ve sefkat yoksunlugu.

Bütün hemsireleri, saglik personelini ayni kategoriye koymak imkansiz elbette. Ancak yasli bir hastaya eziyet edecek kadar vicdansiz insanlar bu hemsire egitiminin içinden çikiyorsa, bunlar çogalmadan Saglik Bakanligi, Milli Egitim acilen tedbir almali. Daha dogrusu bir egitim baslatmali.

Saglik personeline sefkat egitimi. Merhamet egitimi. Bu egitim mevcut personele hizmet içi egitim olarak verilebilir.

Ayrica Hemsirelik okuyan veya hastaya muhatap olacak herkese, bu sefkat egitiminin verilmesi sart.

Hatta Milli Egitim Bakanligi müfredat içine mutlaka sefkat egimi koymali.

Yaslilar ve çocuklar en çok sefkat ve merhamete muhtaç olan iki gruptur. Aile büyük ölçüde bunlara sefkat ve merhamet elini uzatiyordur. Istisnalar kaideyi bozmaz. Ancak aileden sonra bu sefkat egitimi devam etmeli, gelistirilmeli.

Her insanin içinde sefkat ve merhamet gibi duygular fitrî olarak var. Allah bu duygulari bütün insanlara koymus. Ama bazi kimseler merhamet ve sefkat duygularini gelistirir, merhametli birer insan olurken, bazilari da sefkat ve merhamet duygularini köreltebiliyor, üzerini örtebiliyor. Iste egitim bu örtüyü kaldiracak, merhametli insanlarin çogalmasina sebep olacak.

Uzun zaman önce Ingiltereli olup da Ankara’ya yerlesen ve bir Ingilizce kursunda çalisan bir Ingiliz ile konusmustum. Ona niçin Türkiye’de yasiyorsun, arada fark var mi diye sordugumda su cevabi vermisti:

“Ingilizlerde merhamet yok. Hele de yaslilara karsi. Otobüsten inerken bir yasliyla karsilasan gençler, onu tekmeler, ona olmadik eziyetleri yapar. Ben kendi gözümle çok gördüm. Ben Türkiye’de böyle bir sey görmedim.”

Biz Müslümaniz. Islam bize içimizdeki merhamet duygusunu hatirlatiyor ve bizi merhametli olmaya çagiriyor. Yasli anne babaya “onlarin üzerine sefkat kanatlari ger. Onlari incitme” diyor Kur’an.

“Bir genç, ihtiyar bir kimseye yasindan dolayi hürmet ederse, Allah da ona yasliliginda kendisine hürmet edecek birisini hazirlar” (Tirmizî, Birr, 75) buyuruyor hadislerde.

Egitim müfredatina mutlaka yüce dinimizin bu yaslilara hürmeti emir ve tavsiye eden prensiplerini de koymaliyiz. Belki de merhamet ve sefkat dersi koymaliyiz.

Gittikçe sefkat ve merhametin azaldigi bir dünyada, sefkatli insanlar yetistirmek çok önem arz ediyor.

Bu teklifi önemseyen ve benimseyen kardeslerimin bunu paylasmasini ve kamuoyu olusmasina katki saglamasini bekliyorum.

Gelin hepimiz üzerimize düseni yapalim. Bunu en üst makamlara kadar ulastirmanin yollarini arayalim.

Kaynak: Muhabbet Medya

Yazarın Diğer Yazıları


18.8° / 12.6°

YAZARLAR