Feyzullah AKDAG


KUR’AN HOCASININ AZARLADIGI ÇOCUK VE YAHUDILER


Iki gün önce sosyal medya hesabimdan bir mesaj aldim. Mesajda Türkiye’de özellikle dindar camiada çok sevilen kadin bir yazarin sosyal medya paylasimi vardi. Paylasimda yazilana göre bir çocuk camiye Kur’an kursuna gidiyor eve gelince annesine/babasina bir daha kursa gitmeyecegini ifade ediyor. Anne/babasi bunun nedenini sorunca da dersini veremedigi için hocanin herkesin içinde “git evde çalis da gel” diyerek azarladigini söylüyor çocuk. 

Yazar hanim bunun üzerine Yahudilerin çocuklarina Tevrat’i ögretirken çocuklara tatli vererek ögretmeye basladiklarini yaziyor. Bu bilgiyi ilettikten sonra da “baska sözüm yok” diyerek sert bir göndermeyle paylasimini bitiriyor. 

Bu yöntemle tatli ve kitap eslestirmesiyle dine dair olumlu çagrisimlar saglanacaginin mesajini vermeye çalisiyor yazar hanim. 
 
Bu mesaja akli basinda hiç kimsenin itiraz edecegini sanmam. Bunu anlamak ve tavsiye etmek için uzman olmaya da gerek yok. 

Evet, evlatlarimiza basta din olmak üzere tüm meziyetleri sevdirerek anlatmak esas olmalidir. Yazar hanimin herkesin kabul edebilecegi bu güzel mesaji büyük bir tepkiyle karsilanmis. Yazar hanim da bunun üzerine paylasimi silip içine özür dilemenin de geçtigi bir izahatta bulunmus. 
 
Peki, verilen mesajda bir sorun yoksa insanlar neden tepki göstermisler? Çünkü, mesaj dogru olmasina ragmen vakiaya aykiri. Yazar hanim ne denli insanlarin içine karisiyor bilemiyorum ama Türkiye’nin en ücra kesimlerinde bile açilan cami Kuran kurslari zaten evlatlarimiza dini sevdirmek adina birçok güzellikler ihtiva ediyor. 

Kisa bir zaman önce dünya basinina bile yansiyan “teravih treni” oyunuyla çocuklara teravihten sonra çikolata, dondurma, tatli gibi ödüller veren Cami Imami Mahmut Eroglu Hoca’yi herkes takdir etti. 

Bununla beraber halen devam eden yaz dönemi cami Kur’an kurslarinda da imamlarimiz, Kur’an kursu ögreticilerimiz, esnaf, mahalleli ellerinden geldigince kurslardaki çocuklarimiza dinimizi sevdirmek niyetiyle abur cubur yolluyorlar. Üstelik bu durum uzun yillardan beridir de böyledir. 

Din görevlilerimizin ve milletimizin bu konudaki hassasiyeti zaten yüksek bir seviyede yani. 
 
Bu yüksek duyarliliga ragmen hanimefendinin milyonlarca takipçisine ve din görevlilerine Yahudileri örnek göstermesi büyük bir haksizlik olmakla beraber halkindan uzak bir yasam sürdügünü düsündürüyor. 

Kaldi ki paylasimin Israil’in Gazze’ye yeniden saldirip Müslümanlari sehit ettigi zamana tevafuk etmesi de tepkilerin dozajini arttirdi. 

Sonuç itibariyle artik belki de istisna haline gelmis baskiyla din ögretme konusu milletimizin gündeminden çikmis oldugu halde ve ilgili tüm kurum ve kisiler bunu çok iyi yaptiklari halde Yahudilerin örnek gösterilmesi milletimize haksizlik etmektir ve sosyal medya tabiriyle “bos duyar kasmaktir.” 
 
Konunun beni ilgilendiren baska yönleri de var. Yazarin birçok kitabini ve paylasimini inceleyen biriyim. Hatta danisanlarima kitaplarini da tavsiye eden biriyim. Fakat yazar hanimin gittikçe hayatin gerçeklerinden uzaklasan bir tavri oldugunu gözlemliyorum. 

Özel hayatini ve aile hayatini her firsatta takipçileriyle paylasmakta beis görmeyen yazarin sahip oldugu zenginlik vesilesiyle ailesiyle yaptiklari Türkiye sartlarinda pek az insanin yapabildigi seyler. 

Anne babalara tavsiyelerde bulundugu paylasimlari bu zenginlik vesilesiyle elde ettigi nimetlerle paylasinca bu zenginlige ulasamayip evlatlarina bu imkânlari sunamayan ebeveynlerde bir suçluluk ve vicdan azabina neden oluyor.
 
Aksam nasil eve ekmek götürecegini düsünen isçi bir baba ya da uzun süredir asina evlatlari için et koyamayan anne, bahsini ettigim paylasimlari görünce orada yazan mesajlar her ne kadar dogru olursa olsun mesaja degil sahip olunan zenginlige odaklanacaktir ve yazarin evindeki huzurun zenginlik sayesinde oldugunu düsünecektir. 

Insan psikolojisi üzerine ciddi çalismalari olan yazar hanimin bu durumu bilmemesine ya da fark etmemesine pek ihtimal vermiyorum. 

Bu konuda büyük âlim Said Nursi Hazretlerinin Müslümanlar arasinda kardesligin tesisi ve güçlendirilmesi için dikkat edilmesi gereken hususlari ele alirken “faziletfürusluk nevinden gipta damarini tahrik etmemek” düsturunun meseleye hem teshis hem de reçete sundugunu düsünüyorum. 
 
Evet, insanlara herhangi bir mesaj ileteceksek onlarin içinde bulundugu maddi ve manevi kosullari dikkate almak zorundayiz. 

Allah bize zenginlik bahsetmis olabilir ancak bu zenginligin ögütlerle harmanlanarak reklam edilmesi her insanda olan gipta ya da kiskançlik damarini tahrik edebilir ve mesaji gölgeler. 

Ayni zamanda bu, içinde yasanilan topluma ne kadar yabancilastigimizi da gösterir. Malum pahalilikta ailece yapilan tatilden karelerle topluma ögütlerde bulunmanin yakisiksiz bir durum oldugunu düsünüyorum. 
  
Öte yandan aile bir izolasyon degil; hayata hazirlik mektebidir. Evlatlarimiz her zaman tozpembe bir hayat yasamayacaklar. Elbette bazen azarlanacak bazen küçük düsecek bazen maglup olacaklar. 

Esas düsturumuz sevdirerek vermek olsa da hayatta bunlarin da olacagini evlatlarimiz, hayatin olagan akisi içinde yasayarak ögrenmeli. 

Anne babaya düsen bu tarz durumlardan çocugu soyutlamak yerine hayatta bunlarin da olabilecegini ve bununla nasil basa çikabilecegini ögretmektir. 

Çocuklarimiza mücadeleyi, düstükten sonra ayaga kalkmayi, itiraz etmeyi, vazgeçmemeyi, küsmemeyi de ögretmeliyiz. Sicak bir aile ortaminda bu kavramlari da ögrenen bir çocuk imamin azarlamasiyla psikolojik bunalima girmez dine de küsmez. Buna psikolojide psikolojik saglamlik deniyor. Belki de yeni nesillerin en çok ihtiyaç duydugu sey de psikolojik saglamliktir. 

Evlatlarimizi sarip sarmalayarak büyütme yanlisina düsersek gelecegin bagimli yetiskinlerini büyütmüs olacagiz.
 
Her seyin asirisinin zarar oldugunu unutmayalim. Asiri nezaket ve korumacilik çocugu hayata karsi zayif, kaygili ve kirilgan kilar. 

Yazar hanimin paylasimlarini inceledigimde maalesef bahsini ettigim asirilik durumunu görüyorum. Belki imkânlari sayesinde evlatlarina tozpembe bir hayat sunabilecektir ama herkesin böyle bir refah seviyesinde olmadigini ebeveynlerimize hatirlatmakta fayda var. 

Aksi takdirde izole ve soft/yumusak bir yasam tarziyla büyüyen evlatlarimizdan Hz. Hamzalar, Fatih Sultan Mehmetler, Nene Hatunlar çikmasini beklemek ne yazik ki pek mümkün görünmüyor.

Cem Yılmaz’dan arabeskin kralına 30 bin dolarlık hediye

Sibel Arna’nın youtube programı “Ne Olursan Ol Rahat Ol”a konuk oldu. Stüdyosundaki iki büyük profesyonel kayıt aletini Cem Yılmaz’ın hediye ettiğini söyleyen Bayar, tanesi 15-16 bin dolar olan cihazlar için Yılmaz’a teşekkür etti

Gazi Umur Bey Bölgenin Yüz Akıdır

.

İSVİÇRE’NİN YENİ SESİ: HÜLYA EREN

İSVİÇRE’NİN YENİ SESİ: HÜLYA EREN BÜYÜK BELEDİYE MECLİS ÜYESİ ADAYI

Aksaçlılar'dan 'Parti Kuruyor' iddiasına cevap

AKSAÇLILAR Başkanı Ahmet BEREKET Parti mi Kuruyor?

İmam’ın, camiden kıtalara uzanan iyilik yolculuğu

.

Atık Yönetimini Bilinçlendiriyorlar

Çalık, “Gelecek nesillerin çevre konusundaki farkındalığının artması ve sürdürülebilir bir gelecek için atılan bu tür adımlar, toplumun çevre konusundaki bilinç seviyesini yükseltmeye yardımcı olacaktır” dedi.

Yazarımız Baykara Başdanışman oldu

Sitemizin Yazarı Gazeteci, Girişimci ve Yatırım danışmanı Ramazan Baykara Uluslararası Ankara Sağlık Turizm federasyonu genel başkan baş danışmanı oldu.

Aysun hoca'ya hayırlı olsun ziyareti

Turgut Özal Üniversitesi kurucu rektörü Prof Dr. Aysun Bay Karabulut yeni görevine hızlı başladı.

Atel İnşaattan 23 Nisan Kutlaması

.

Atel İnşaattan 23 Nisan Kutlaması

.

Bayramı gönüllerince kutladılar

104 yıl önce Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açılışı ve Türk halkının tüm dünyaya egemenliği ilan ettiği gün olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı her yılda kutlandı.

Güzel, Makamı Çocuklara Teslim Etti

Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda başkanlık makamını çocuklara teslim etti.

Çölyak Hastalarını Yalnız Bırakmıyor..!

Esenyurt Belediyesi, glüten içeren besinlere alerjisi olan çölyak hastalarına, beslenme şekline uygun ürünlerin yer aldığı gıda paketi yardımında bulunarak onların sağlıklı yaşamasına katkı sunmaya devam ediyor.

Beylikdüzü Belediyesi 23 Nisan’da Hatay’da

Renkli görüntülere sahne olan etkinliklerdeki gösteriler büyük beğeni kazanırken, çocukların neşesine velilerde eşlik etti.

Mugga Mug Bahçeşehir Açıldı

.

Çocuklar Balıkçı Kenan'da Unutulmaz Bir Gün Yaşadı

.

AKSAÇLILARDAN 23 NİSAN MESAJI

AKSAÇLILAR Genel Başkanı Ahmet BEREKET, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı.

Eğitimcilerden Başkan Erdoğan'a açık mektup:

Bilim ve Eğitim Camiasından Başkan Erdoğan'a Müfredat Açık Mektubu

Çocuklar Belediye Başkanlığı Koltuğunu Devraldı

Balcıoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında başkanlık koltuğunu bir günlüğüne Silivri'nin farklı okullarından gelen çocuklara devretti.

İçkileri meşrubat olarak faturalandırmışlar

.

Birinciliği İzmir’e getirmeye kararlıyız

Tübitak Ege Bölgesi Birincisi Oğuz Kaya “Türkiye Birinciliğini İzmir’e getirmek istiyoruz”

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Cumartesi 19.1 ° / 12.7 °
Pazar 14 ° / 11.8 °
Pazartesi 17.1 ° / 12.7 °

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16