Bedriye Arık ÇAMBEL


GARIBANIN DAVASI MI OLUR ?


Garibanin davasi mi olur? Gariban garibandir ne davasi, isterse dava dava diye yollara düssün. Düstügü yollarda 10 çift ayakkabi eskitsin, bir arsa  parasi harcasin garibanin davasi olmaz.

Rantçi insan gelir onun davasini elinden alir.Garibanin reklamimi olur. Basamak ve konum olarak yüksek insan gelir onun reklamini piyasadan kaldirir. 

En can dedigi arkadaslari onu terk eder gider. Eski saglam bir kaç arkadaslari ile gariban hayata tutunur. Hayata tutunur tutunmasina da gariban bu bozuk düzende depresyona girer. 

Deprosyandan çikmasi gerçekleri görmeside yine hayat mücadelesi vermek zorunda olacagi içindir. Yoksa gariban garibandir düze çikmamistir. 

Peki gariban, garibanligi kendisi mi tercih etmistir. Tabiki hayir, kendisi disinda olan bir takim olaylardan dolayi gariban gariban olmustur.

Hay su atalar ne büyük insanlarmis. Allah hepsinden razi olsun. Ne demis atalar “Garibanin tavugu tek tek yumurtlar. “  Ne kadar dogru ve güzel, gerçek bir söz evet tavuk tek tek yumurtlasin yumurtlamasinada garibanin yumurtalarinin arasina bir tane de olsa haram yumurta eklenmesin ister.

Gidip komsunun kümesinden yumurta çalarak veya baska tavugun kendi kümesine girerek oraya yumurtlamasina asla göz yummaz. 

Diyecegim o ki garibanin birinci davasi helal yemek, Ikinci davasi dogru olmak Üçüncü davasi yalan söylememek olur. Bu özellikler bile onun toplumda kabul görmemesi için yeterli olabilir özellikle bozulmus ve asimile olmus toplumlarda bunun aksi pek görülmemistir. 
      
Konuyu saga sola saptirmadan sunu iyice belirtiyorum gariban ortalarda çirpinsin, çabalasin isterse ters takla atsin veya daha açik konusayim agziyla kus tutsun. Âmâ bir tane zengin müteahhit veya bir tane sürekli üstlerine yaranmis ama alt tabaka insanlari görmezden gelmis insan kadar etki saglayamaz. 

Istedigi en iyi sosyal çevreyi yapsin, insanlar onun için deliye dönsün, sofralarini, gönüllerini açip dert ortagi yapsin bunlarin hiç biri ise yaramayacaktir. 
      
Herkes hakkettigini illaki görecek ya bu tarafta ya öbür tarafta ilahi adalet asla sasmayacak. O  yüzden içimiz rahat, gönlümüz huzur dolu olsun. 

Ne diyor Peygamber efendimiz bir hadisinde 

"Istemez misin ya Ömer, dünya onlarin ahiret bizim olsun? “

bu sözler bile insana güç, kuvvet katarken neyin pesindedir insan oglu zaten tüm insanlar garibandir.  

Önemli olan manevi zenginlikleri görebilmekte yatiyor diye düsünüyorum. Manevi zenginligi olmayan, Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed Mustafa (S.A.V) sünnetlerine uymayan veya bir kaçini bile uygulamayan veya nefsi yüzünden bu yolu tercih etmeyen insanlar gerçek garibandir. Ve bu garibanligin dönüsü daha zordur. 
 
ASIL GARIBANLIK...
   
Asil garibanlik bulundugu konumun mevkiinin hakkini vermemektir. 

Asil garibanlik dogrunun yaninda olmamaktir. 

Asil garibanlik bos bos gezmektir.

Asil garibanlik çalismamaktir.

Asil garibanlik üretmemektir. 
Asil garibanlik gücünü aldatici yönde kullanmaktir.

Asil garibanlik hirslarina egolarina yenilmektir. 

Asil garibanlik seytanla isbirligi yaparak Allaha yakismayan islerle mesgul olmak ve bos hayaller pesinde kosmaktir. 

Yazarın Diğer Yazıları


18.8° / 12.6°

YAZARLAR