Bedriye Arık ÇAMBEL


ÜCRETLI ÖGRETMENLER ZOR DURUMDALAR


2022 ücretli ögretmen maasi (30 saat) buna göre ücretli ögretmen ders basi aldiklari ücret ?6,55'lik bir artisla ?28,01'ye yükseldi. 

Haftada 30 saat derse giren ücretli ögretmen yeni zamli ek derslerle birlikte ayda ?3.360,64 TL maas alacak denilmesine ragmen ücretli ögretmenler 1500 tl, 1800 tl, 
2000 tl, 2700 tl ve en fazla 3200 tl almistir.

Bu yil içerisinde ve bunun 
yaninda haftada 30 saat derse giren ücretli ögretmenin her ay sigortasi 7 gün eksik yatmaktadir. Daha açiklayici olmasi açisindan söyle söyleyeyim:

20 yil hiç ara vermeden 1 gün dahi izin almadan çalisan ücretli ögretmen ortalama 3000 bin gün prime ulasabiliyor. Diger türlü asgari ücretli çalisan vasifsiz isçi 7000 gün prime ulasabiliyor.
 
18 yasindan büyük olan, 4 yillik fakülte mezunlari, 2 yillik ön lisans mezunlari ve pedagojik formasyon almis bireyler ücretli ögretmenlik basvurusu yapabilirler. 

Görevi engelleyici bir saglik sorunu tasimamak ve belli suçlar hakkinda yükümlü olmamak diger ücretli ögretmenlik sartlaridir. 

Ve her yil okullarin yaz tatiline girmesiyle birlikte ücretli ögretmenlik görevine baslayan tüm ögretmenlerin sözlesmesine son verilir ve hepsi isten çikartilirlar. Isten çikartilan ücretli ögretmenler hiç bir sosyal haklardan yararlanamazlar.

Bu durumun böyle oldugunu duyan ve bu duruma sasiran tüm insanlar bu sekilde ögretmen çalistirilmasina hiçbir anlam veremezler. 

En kötüsü meslegine alismis özverili bir sekilde çalisan, ögretmenlik meslegine gönül vermis insanlarin devletten, devlet büyüklerinden beklentisi her yil sene basi göreve baslatilarak, sene sonu görevlerine son verilmesinin önüne geçilerek, sigorta primlerinin tam
yatmasi, maaslarinin ise asgari ücret maasinin altinda kalmamasidir. 
 
Geçtigimiz yillarda ücretli ögretmen olarak görev yapanlardan, 540 gün sigorta primi ödenen, ögretmenlik sartlarini tasiyan ve KPSS’den belirlenen taban puani alanlar üç kati kontenjana girme sarti olmadan mülakata girebildiler ve bir bölümü MEB kadrolarina ögretmen olarak atandi. 

Suan hâlâ ücretli ögretmen olarak çalisan insanlarin bir çogunun beklentisi tekrar bu sekilde kendilerine çalistiklari alanlarda kadro verilmesidir.
 

Egitim sistemimizde kalitenin artmasi, sürekli ögretmen degisiminin ögrenciler ve egitim ögretim açisindan dezavantaj olusturmamasi adina 3 yil, 5 yil, 10 yil, hiç ara vermeden devlet kadrolarinda asil is olarak ücretli ögretmenlik sartlarini yerine getirerek çalismis tüm 
ögretmenlere kadro verilmesi adalet ve esit ise esit ücret açisindan adil bir karar olacagini düsünüyorum. 
 
Ücretli ögretmenler yillardir ögretmenlik meslegine gönül vermis olduklari için çok zor sartlarda çalismis ve çalistirilmaktadir. Onlarin emeklerinin bir nebzede karsiligi olarak onlara kadrolarinin verilerek onure edilmis bir sekilde çalistirilmasi ile adalet yerini bulmus olacaktir.
 
Ücretli ögretmen olarak 18 yil çalismis bir ögretmen, kendisini ifade etmek hakkini aramak için cimere durumunu anlatan bir yazi ile basvuru yapti diyelim: 

“ Ben 1998 -2020 yillari arasinda ücretli ögretmen olarak görev yaptim. Bana yeni görev verilirken evime yakin okula (Aldigi ücret düsük oldugu ve ek istede çalisacagi için) görev verilmesini arz ediyorum." 

Yazmis oldugu dilekçe 
cimere yazmis olmasi orada hiçbir ise yaramayacaktir. Yada deseki ben falanca okulda görev yaparken görevime son verildi. Onun yarasina merhem olmak yerine yazdigi magdur edildigi ilçeye okula direk yazisi döner gelir oda kisir döngü gibi kendisini hak sahibi yapacagi yerde daha çok ters teper. 

Kisacasi ne yapin edin KPSS’den puan alarak devlet kadrolarinda kadrolu çalismaya çalisin derim. 

Tabii artik kadro almak çok imkansiz bunun da farkindayiz. O yüzden de siz elinizden geleni yapin 
    “Kader gayrete asiktir.” 
Mevlam ne ederse güzel eyler, yalniz kimsenin hakkini da 
kimsede birakmasin su saatten sonra ücretli ögretmen maasiyla geçinmek, ücretli ögretmenlikle prim biriktirmek ve emekli olmak imkansiz görünüyor.

Ve sayamayacagim bir çok 
dezavantajlardan dolayi “Ücretli ögretmenler çok zor durumdalar. “

Sizlerden gelen yogun ilgiden dolayi bu yaziyi olusturma geregi duydum. Ilgi ve alakaniza çok tesekkür ediyorum. Ben her daim ücretli ögretmenlerin bir nebzede olsa sesi olmaya devam edecegimin sözünü veriyorum. 

Allah her zaman dogrunun yanindadir buna süphemiz yok. Siyasi büyüklerimizden de ücretli ögretmenlikle alâkali oyunu bozmalarini rica ediyoruz. Madem bizim 
milletvekilimiz, bizim bakanlarimiz bu konuda duyarli ve bu konu ile alakadar olmalarini temenni ediyoruz. 

Yeni bir köse yazimda bulusmak dilegiyle. Sevgilerimle 

Yazarın Diğer Yazıları


20° / 11.9°

YAZARLAR