Emine AYDEMIR


KULLARIN HAKLARINDA TAKDIR OLUNMUS HÜKÜMLERE RIZA GÖSTERMELERINI SAGLAYAN SEYLER


 

Allah'in selami rahmeti hidayeti magfireti üzerinize olsun. 

Bugünkü yazimizda Ibn Ataullah Iskenderi Hz.nin Tevekkül’ün incelikleri isimli eserinden hissemize düsenleri paylasacagim. 

  

Nefisler, ancak nurlarin yoksunlugundan ve kalpte agyarin varligindan dolayi daralir ve can sikintisi duyarlar. 

 

Tahrim süresi 8.ayette Rabbimiz: “Ey iman edenler! Içtenlikle ve kararlilik içinde Allah'a tövbe edin. Umulur ki Rabbiniz kötülüklerinizi örter ve sizi altindan irmaklar akan cennetlerine koyar. O gün Allah, peygamberi ve onunla ayni imani paylasanlari utandirmaz. 

 

Onlarin nuru önlerinde ve sag yanlarinda ilerleyerek yollarini aydinlatirken söyle derler: Rabbimiz! Nurumuzu artir eksiltme ve bizi bagisla. Süphesiz senin her seye gücün yeter.” 

 

Bil ki Hak Subhanehu bir kulu, onun hakkinda verecegi bir hükme karsi kuvvetlendirmek istediginde, ona kendi vasfinin nurlarindan giydirir ve nimetiyle kaplayip örter. 

 

Sonra da o kul hakkinda takdir olunan kaderler, onun basina gelir. Ancak bundan önce kalbine nurlar indigi ve o, nefsi ile degil, Rabb'i ile oldugu için, söz konusu takdirlerin zorluklarina karsi kuvvet bulur ve sikintilarina sabreder.

 

1. Onlarin, haklarinda takdir olunmus seylere tahammül etmelerini (onlara razi olmalarini) saglayan sey, ancak söz konusu nurlarin kalplerine inmesidir. Dilersen, bunu su sekillerde de ifade edebilirsin: 

 

2. Onlarin hükümlere tahammül etmelerine yardimci olan sey, kendilerine idrak ve anlayis kapisinin açilmasidir. Bil ki Yüce Allah kuluna bir hüküm ulastirdigi ve o kula, söz konusu hükmü anlama kapisini açtigi zaman, kulun o hükme dair yükünü almayi dilemistir. Çünkü hükmü anlamak, seni Allah'a döndürür, tevekkul etmeni saglar.

"Kim Allah'a güvenip O'na dayanirsa O, kendisine yeter" (Talak,3) 

 

3. Onlarin belalara tahammül etmelerine (ve sabr göstermelerine) yardimci olan sey, Allah tarafindan verilen bagislarin, nimetlerin getirdigi hallerdir. 

 

Belanin sonuçlarini hafif kilacak bir takim sebepler ortaya çikar. Bunlardan biri, Allah'in kendileri için hazirlamis oldugu büyük ecir ve mükafati kendilerine göstermesidir. 

 

Yine bunlardan biri, onlarin kalplerine sebat etme ve huzur duygusu vermesidir. Yine onlardan biri, lutfunun inceliklerini ve ihsanlarin ard arda inisini onlara göstermesidir.

 

4. O'nun(cc) takdir ettigi seylere tahammül etmelerine yardimci olan sey, O'nun(cc) kendileri hakkindaki güzel seçimini görmeleridir. Kul yüce Allah'in kendisi hakkindaki güzel seçimine sahit olunca Hakk'in kuluna elem vermeyi kastetmedigini anlar. Çünkü O(cc), kuluna karsi çok merhametlidir.

 

5. O'nun(cc) hükmüne karsi sabretmelerini saglayan sey, O'nun(cc) ilmine dair bilgileridir. (El Alim) Baslarina gelen olaylara karsi sabir göstermelerini saglayan sey, O'nun her seyi gördügüne dair bilgileridir. (Es Semi) 

 

6. O'nun(cc) fiillerine karsi sabir göstermelerini saglayan sey, onlara kendi cemalini göstermesidir. 

 

7. Onlarin, kazaya karsi sabirli olmalarini saglayan sey, sabrin rizayi kazandirdigini bilmeleridir. 

 

8. Onlarin kadere sabretmelerini saglayan sey, perdelerin ve örtülerin kalkmasidir. Kul, Rabbinin kendisine ne kadar yakin oldugunu görür ve hisseder.

 

9. O'nun (cc) takdir ettigi seylere karsi sabir göstermelerini saglayan sey, O'nun (cc) takdir ettigi seylerdeki sefkat ve nezaketini bilmeleridir. Yüce Allah, lutuflarini hos görülmeyen seylerde gizlemistir. "Belki hosunuza gitmeyen bir sey sizin için daha hayirlidir." (Bakara, 216)

 

"Cennet hosa gitmeyen, Cehennem de hosa giden seylerle sarilmistir." (Buhari,Rikak, 28)

 

Belâlarda, hastaliklarda, yoksullukta ve hosumuza gitmeyen herseyde ancak basiret sahiplerinin anlayabilecegi nice lütuf sirlar gizlidir..

 

Bizlere daima bagis ve ihsanlarda bulunan yüceler yücesi merhametli Rabbimizden niyaz ediyoruz: 

 

“Ya Rabbi! Nurumuzu artir, nurumuzu tamamla! Basiret ve firaset nasip et ve Bizi sirat-i mustakimden ayirma” amin. 

Yazarın Diğer Yazıları


20° / 11.9°

YAZARLAR