Bora IZKÜBARLAS


Islâm öncesi Iran geleneginde Nevruz hem Millî hem Dinî karakterde bir bayramdi.


Islâm öncesi Iran geleneginde Nevruz hem Millî hem Dinî karakterde bir bayramdi. Dünyanin en eski bayrami Nevruz, Türk dünyasinda Göktürkler'in Ergenekon'dan çikisi ve 12 hayvanli Türk takviminde yeni yilin baslangici olarak 5 bin yildan bu yana kutlaniyor Kimi topluluklar, bu günü Tanri'nin dünyayi yarattigi gün, Kimileri Nuh Peygamber'in yere ilk ayak bastigi gün, kimileri ise ilk insanin yaratildigi gün olarak kutlarken, Gece ile gündüzün esit oldugu bu gün, bir bahar müjdecisi kabul ediliyor. Farsça ; Yeni gün anlamina gelen Nevruz, dünyadaki çesitli Türk topluluklarinda • Noruz, • Navriz, • Ergenekon, • Bozkurt, • Çagan, • Mart Dokuzu, • Sultan Nevruz, • Mart Bozumu gibi adlarla aniliyor. Yüzyillardir bu bayrami titizlikle muhafaza eden Azerbaycan, Kazakistan, Kirgizistan, Özbekistan, Türkmenistan, Afganistan ve Tacikistan, resmi tatil ilan ettikleri Nevruz'u, Bir Milli Bayram olarak her yil kutluyor. Ne Yazik ki Türklerin Bayrami Türkiyede bir milli bayram olarak kutlanmiyor. Oysa Televizyolar Atalarimizin Geçmisleri ile Bir sürü flimler var fakat Bir Nevruz Bayrami-Ergenekon Bayrami ile ilgili Tek bir sey yok Türk dünyasindaki yaygin inanisa göre, Nevruz, Göktürklerin Ergenekon'dan çikisi ve istiklalini kazandigi gün olarak kabul ediliyor. Bugün küresellesme adi altinda kitle iletisim araçlari kullanilarak dayatilan yozlasmis kültür saldirilari ile ülkelerin içeriden teslim alinmasi çok kolay hale gelmistir. Bu saldirilardan en fazla etkilenen ülkelerin biri de Türkiye’dir. Dünyayi yönetmek iddiasindaki küresel mimarlar; bütün milli kültürleri küresel güçlerin menfaatleri açisindan tehlikeli bulmaktadir. Milli kültürlerin milli devletler olusturacagi düsüncesi ile “ Global Kültür Degerleri” olarak gördükleri bilinçsiz, kisiliksiz, aidiyet duygusu olmayan, kökenine sahip çikmayan, tek düsüncesi daha çok tüketim olan, insani sadece karnini doyuran a sosyal bir varlik haline dönüstüren yozlasmis bir kültür yapisi insanliga layik görülmüstür.

Küresel mimarlar, kendi güdümlerindeki modern kitle iletisim araçlarini kullanarak Türk milleti arasinda azami derecede sömürülmeye meyyal, karni tok fakat beyni bos insan tipinin yaratilmasi yolunda çok mesafe almislardir. Okullarimiz kültür yozlasmasini, yani kültür degisiminin hizlanmasini saglamak için kendisine düsen her türlü gayreti göstermektedir. Günümüzde Türkçenin Ingilizcenin ardindan ikinci plana düstügü okullarimizda Türk kültürü ile ilgili bilgiler verilmesini beklemek abesle istigaldir. Oysa devletimizin kurucusu “Gazi Mustafa Kemal Atatürk” "Cumhuriyetin temeli kültürdür" hedefini koyarak milli kültür konularindaki hassasiyetini açikça vurgulamistir. . Türk Milleti; kimligine, kültürüne, diline, gençligine, milli degerlerine, Atatürk'üne, Yunus'una, Mevlâna'sina, Haci Bektas Veli'sine, aruzuna, hecesine, müzigine, mutfagina, gelenek ve göreneklerine, muhafazakar aile yapisina, Fatih'ine, Kanuni'sine, Atilla'sina, Ibni Sina'sina, Sünni'sine, Alevi'sine, Yani Kisacasi ; kendi benligine ve Türklük milli kimligine sahip çikmak, Türk’ün varligini en zor sartlarda dahi korumak ve yasatmak zorundadir. Günümüzde bölücü unsur yanlilari Türk kültür konulari üzerindeki bilgi noksanligini kullanarak milli kültür degerlerimizin temel taslarindan biri olan “Türk Ergenekon Bayrami” olarak tanimlayabilecegimiz “NEVRUZ BAYRAMI”ni istismar etmeye çalismaktadir.

Bayramin insanlar arasinda saygi-sevgi ve dayanismayi saglayan özelliginden habersiz olan beyinleri yönlendirilmis bölücü çevrelerce NEVRUZ BAYRAMI kanli çatisma sahneleri Görmek istemiyoruz. Oysa Nevruz Bayrami; binlerce yildir Türk dünyasinda bütün Türk topluluklari tarafindan uygulanan bir büyük kültür ögesi olma vasfini muhafaza etmektedir.. Her milletin kendine mahsus gelenekleri, Kendine mahsus adetleri, Kendine göre milli hususiyetleri vardir. Hiçbir millet aynen diger bir milletin taklitçisi olmamalidir.

Çünkü böyle bir millet ne taklit ettigi milletin ayni olabilir, ne de kendi milliyeti içinde kalabilir – “Gazi Mustafa Kemal Atatürk - (1923)” Türk toplumunun bir dahaki Yenigün’leri birbirine daha çok kenetlenmis olarak, birlik ve beraberlik görüntüsü içinde kutlayabilmesini arzu ediyorum.

Yazarın Diğer Yazıları


18.8° / 12.6°

YAZARLAR