Ali Erkan KAVAKLI


ÖGRETMEN OLARAK GÖNDERILDIM


EGITIMDE HZ. MUHAMMED (SAV) MODELI (7)
“ÖGRETMEN OLARAK GÖNDERILDIM”

      En Basarili Ögretmen Hz. Muhammed (sav) bir gün camiye geldi. Sahabe iki halka olusturmus, oturuyorlardi. Birinci halkadakiler Allah’a dua edip yalvariyorlardi. Diger halkadakiler Islam’in kurallarini ögreniyor ve ögretiyorlardi.
     Allah Resulü (sav) iki grubu da begendi ve söyle dedi:
     “Her iki meclis de hayir meclisi. Bununla beraber birisi digerinden üstündür. Allah’a niyazda bulunup yalvaran kimselere Allah verebilir de vermeyebilir de ama su ilim ögrenen ve bilmeyenlere ögretenler var ya… Ben muallim (ögretmen) olarak gönderildim.”
Ilim ögrenenlerin bulundugu gruba yöneldi, onlarin yanlarina oturdu.  
Hz. Muhammed (sav) bütün ögrencileri ile ilgilenir, onlari egitir, kimseden vazgeçmez, gönülleri kazanmak için çalisir ve onlarin iyi insan olmalari için gayret ederdi.
Onun sabirla sürdürdügü egitim sayesinde Islamiyet kisa sürede bütün Arabistan’a yayildi, sonraki yillarda Islam nuru bütün dünyaya aydinlatti.
Kur’an, Islam’a anlama, anlatma ve yasama konusunda Peygamberimizi (sav) örnek gösterir:
    “Ant olsun ki Allah’in Resul’ünde sizin için Allah’a ve ahiret gününe kavusmayi uman ve Allah’i çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardir.” (Ahzap, 21)
     Egitimcilerimiz, Peygamberimizin (sav) meslegini seçtigini asla aklindan çikarmamali, ilim ve güzel ahlak ile donanmali, yasayisi ile örnek olmali. 
    Gönle giden metotlari benimsemeli.
    Ögrencilerini kazanmak için çalismali.
     Onlari ikna etmeye önem vermeli, akillara hitap etmeli, zihinleri aydinlatmali.
     Yetenekleri fark etmeli ve gelistirmeli.
     Bilgili, hünerli ve becerikli insanlar yetistirmeye önem vermeli; bunun için hiçbir fedakârliktan kaçinmamali. 
     Ögretmenlik bilgi, hüner, sefkat, fedakârlik ve sabir ister; ögrencinin yeteneklerini gelistirmek ancak sabir ve fedakârlikla mümkündür. 
     Egitimde en önemli is, gelecegi fethedecek kahramanlar yetistirmektir. Bu alanda Hz. Muhammed’in (sav) benzeri yoktur. 
O güler yüzlüydü, açik ve anlasilir bir dil kullandi, söylediklerinin iyi anlasilmasi ve ezberlenmesi için üç kere tekrar ederdi.  

     En Sevilen Ögretmen Hz. Muhammed(SAV):
      AKLA HITAP ETTI KUR’AN OKUYARAK INSANLARI IKNA ETTI
      Peygamberimizin (sav) en önemli bilgi kaynagi Kur’an idi. Kur’an akla hitap eder; düsünmeyi, akli iyi kullanmayi, dogru yolda yürümeyi, iyilik yapmayi, kötülükleri terk etmeyi emreder. Akli olmayanin dini yoktur, akil en büyük nimet. Akil yoksa kitap bir anlam ifade etmez. 
     Egitimci, ögrencilerin aklina hitap etmeli, onlara akli iyi yolda kullanmayi ögretmeli,  yol göstermeliler. Kur’an egitimcilerimizin el kitabi olmali,
      Bugün ögretmenlerimizin isi kolay. Devlet okul yapiyor, kitaplari veriyor; ögretmene maas ödüyor, veliler çocuklarini okula gönderiyorlar. Ögretmeni tehdit eden, engelleyen, yoluna diken saçan, canina kasteden, suikast düzenleyen yok. 
     Hz. Peygamberi (sav) örnek almali, güler yüzlü olmali, ögrencilerin seviyesine uygun ders anlatmali, önemli konulari tekrarlamaliyiz. 
     “Âlimler, peygamberlerin varisleridir.” buyurur Hz. Muhammed (sav).
      Veliler, çocuklarinin ögretmenidir. Evlatlarimizi, torunlarimizi ve ögrencilerimizi bilgili ve güzel ahlakli yetistirmek için gayret etmeliyiz.

Yazarın Diğer Yazıları


18.8° / 12.6°

YAZARLAR