Necati Kagan Çetin


Türk Islam bilginleri, sifahaneler


“Islam medeniyetinin büyüklügünü kendi insanimiza anlatmak, Batililara anlatmaktan daha zor.”

Prof. Dr. Fuat Sezgin

Matematik, Cografya, Sosyoloji, Sibernetik, Astronomi, Kimya, Cografya:
Biruni, El Cabir, El Kindi, Kâtip Çelebi, Hezarfen Ahmet Çelebi, El Cezeri, Harezmi…
Farabi, Piri Reis, Ibni Haldun, Battani, Ali Kusçu, Cabir Ibni Hayyan…
Türk Islam tip bilginlerinin en bilinen isimleri:
Ali Ibni Abbas, Razi, Zehravi, Ibni Sina…
Sabuncuoglu Serafeddin…
Bu isimlerin her biri yasadiklari döneme ve sonrasina damga vurmus çok büyük bilginlerdi.
Hele Ibni Sina, bütün dünyada tip biliminin en zirve ismi olarak kabul edilir.
Bu isimler hakkinda daha ayrintili bilgileri Prof. Dr. Fuat Sezgin’in eserlerinde görebiliriz.
Selçuklu ve Osmanli sifahaneleri:
Sivas Divrigi Sifahanesi, Kastamonu Yilanli Sifahane, Çankiri Tas Mescit Sifahanesi, Istanbul Sultanahmet Darüssifasi, Bursa Yildirim Darüssifasi, Amasya Bimarhanesi, Fatih Darüssifasi, Hafsa Sultan Darüssifasi, Haseki Hürrem Sultan Darüssifasi, Süleymaniye Tip Medresesi, Topkapi Sarayi Sifahane ve Eczanesi, Toptasi Bimarhanesi, Üsküdar Miskinler Tekkesi, Edirne Darüssifasi.
Selçuklu ve Osmanli sifahanelerinde her türlü hastalik, devrin imkânlari ölçüsünde son derece isabetle teshis ve tedavi ediliyordu.

Cumhuriyet dönemine gelirsek:
Ord. Prof. Dr. Tevfik Saglam, Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman, Prof. Dr. Hulusi Behçet, Prof. Dr. Ayhan Songar, Prof. Dr. Gazi Yasargil, Prof. Dr. Cahit Arf, Prof. Dr. Oktay Sinanoglu, Prof. Dr. Feza Gürsey… Yine bu isimler, Bilim Tarihi’nin son dönemdeki en parlak isimleri arasinda yer aliyor. Cumhuriyet dönemi modern tip ve eczacilik hocalarinin bilimsel mirasi, günümüzde onlarin ögrencileri tarafindan daha ileri seviyelere tasindi. Biz de bu bilim adamlarimizla iftihar ediyoruz. Günümüzde modern Türkiye’nin tip ve eczacilik merkezleri, üniversiteleri, tipki geçmiste oldugu gibi dünyaya örnek olacak seviyelerde.
Bu listeleri yüzlerce binlerce Türk-Islam bilginlerinin isimleriyle doldurmak mümkün.
Kisaca söyle:
Pozitif bilimlerde, modern bilimlerde dünyaya öncülük etmis isimler-merkezler merak edilirse, karsimiza Müslüman Türk bilim adamlari ve cografyalar çikiyor. Bütün bu isimler, bilim tarihinin sayfalarinda kayitli. Merak edenler Prof. Dr. Fuat Sezgin’in eserlerini incelesinler.

Yaklasik iki yildan beri koronavirüs-pandemi süreci devam ediyor.
Simdilerde söyle bir iddia var:
Dünya Saglik Örgütü geçmisten günümüze son derece tartismali, belki de yanlis kararlar verdi. Bundan sonrasi için saglik alaninda dogru kararlar gerekiyorsa, Dünya Saglik Örgütü’nü degil, Dünya Saglik Örgütü’nü elestiren kendi bilim adamlarimizi dinlemeliyiz.

Yazarın Diğer Yazıları


20° / 11.9°

YAZARLAR