Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Yetmiş altıncı “Köyde Okuma Etkinlikleri” için Gedikhasanlı Köyü’ne gidildi.
Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın başlatıp gönüllü olarak yürüttüğü “Köyde Okuma Etkinlikleri” isimli faaliyetin 76’ıncısı 29 Kasım 2024 günü Sorgun’un Gedikhasanlı Köyü’ndeki okulda gerçekleştirildi.
Gedikhasanlı Şehit Mustafa Önder İlkokulu / İHO Müdürü Başöğretmen Alper Kapan’ın daveti üzerine gidilen okulda her bir sınıfta öğrencilerle ayrı ayrı ilgilenmeye çaba gösteren Prof. Dr. Mustafa Böyükata, "Gedikhasanlı'dan da Aziz Sancar çıkabilir" mottosu ve "Ben de yaparım" vurgusu etrafında çocukların özgüvenini artırıcı sohbetler gerçekleştirdi. Öğrencilerle "Mini Bilim Söyleşileri" yaparak onların sorularına cevaplar verdi, bilim insanlarından ve öncü isimlerden örnekler sıraladı.
Ayrıca öğretmenlerle bir araya gelerek "Okulda ve Çevrede Proje Çalışmaları" başlığı etrafında küçük dokunuşlar yapıp hem öğrenci tabanlı hem de öğretmenlerin ilgi alanlarından hareketle yapılabilecek çalışmaların projelendirilmesinde izlenecek stratejilere dair bilgiler paylaştı.
“Köy Koleji” olarak nitelendirdiği okullarını avantajlı yanlarına her fırsatta değinen Prof. Dr. Mustafa Böyükata, bu okulların öğrenci azlığı ve öğretmenlerin hem branş ve hem de doğup büyüdükleri memleketler ile üniversite hayatlarını devam ettirdikleri şehirlerin çeşitliliğinden dolayı sahip oldukları birikimlerin, çok harika işler ortaya çıkartmada iyi ve güçlü bir fırsat olduğunu ifade ederek, “Köy okulları birer ‘butik okul’ görünümündedir ve bu okullarda eğitim ve öğretim bakımından her bir çocuğu mükemmelleştirmek mümkündür. Her öğrencinin birden fazla proje fikriyle meşgul olması, onların ilgi ve yeteneklerine odaklanılarak bireysel farklılıklarının ortaya çıkartılıp desteklenmesi mümkündür. Geleceğin dünyasına hazırlarken birden fazla yabancı dil öğrenmelerine imkan vardır. Yakın çevrelerinden hareketle gerçek hayat problemlerine odaklanmaları, araştırma yöntem ve basamaklarını erken yaşta öğrenmeleri mümkündür. Öğretmenlerin, ders dışı vakitlerini de öğrencileri ve meslekleri için değerlendirmeleri, başta kendilerini değerli kılan şeydir. Bu öğretmenlik mesleğini de kutsal kılan önemli bir yöndür.” dedi.
Girilen her sınıfta öğrencilere hediye kitap ve materyaller de verildi. Bu hediyeler sebebiyle Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gültekin Çakmakcı, YOBÜ Ziraat Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Orhan Ermetin, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Murat Özkan, Kâşif Çocuk Yayınları İmtiyaz Sahibi Emrullah Köker, Zehra Okulları Genel Müdürü Mehmet Nesim Demir, Pınar Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ahmet Sacit Bulut, Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği Başkanı Doç. Dr. İbrahim Erdoğan ve emekli öğretmen Selami Tanoğlu ile bu etkinliklerin önemine ve değerine inanan herkese gıyabında teşekkür edildi.
Yedinci ve sekizinci sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilen buluşmada küçülen dünyada ve yaşanan yoğun uluslararasılaşma sürecinde bir kaç tane yabancı dil öğrenmenin önemine de vurgu yapan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi eski Rektörlerinden Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Kamu Hukuku Bölümü Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Acer ile telefonla canlı bağlantı kurarak öğrencilere düşüncelerini aktarmasını da sağladı.
Prof. Dr. Yücel Acer, farklı kültürleri tanımanın ve bilmenin günümüzde ne denli önemli olduğuna dair değerlendirmelerde bulunarak, öğrencilere ilgi duydukları konularda zaman zaman İngilizce kaynaklardan da okumalar yapmalarını önerdi.
Gerçekleştirilen program akabinde, okulda TÜBİTAK – 4006 Bilim Fuarları Destekleme Programı kapsamında düzenlemek istedikleri etkinlik için başvuru yapma hazırlığı içerisinde olduklarını belirten okul öğretmenleri, bu ziyaretin hem öğrencileri hem de kendileri için çok faydalı olduğunu ifade ettiler.
Üç sene önce yine aynı program vesilesiyle gitmiş olduğu okulda tekrar bulunmaktan kendisinin de memnuniyet duyduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya, davetlerini kırmayıp tekrar gelmiş olmalarından dolayı teşekkür eden Sorgun - Gedikhasanlı Şehit Mustafa Önder İlkokulu / İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Başöğretmen Alper Kapan yaptığı değerlendirmesinde, “Yozgat'tan Gedikhasanlı’ya gelerek bizleri madden, manen, kalben destekleyen, ‘Köyde Okuma Etkinlikleri’ çalışmasıyla köy çocukları ve bizlerin yanında olan, ‘Az öğrenci ve bu kadar imkan ile bu çocukların hayatlarına rutin dışı dokunuşlar yapmazsanız bunun vebalini öbür tarafta veremezsiniz.’ diyerek bizlere ayrı dokunan hocamıza okulum, öğrencilerim adına çok teşekkür ederim.” dedi ve “Hiç birimiz hepimiz kadar güçlü ve zeki değiliz.” diyerek sözlerini tamamladı.
Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Köyde Okuma Etkinlikleri” için çağırıldığı yerlere gitmeye çalışacağını ifade ederek, bu faaliyeti devam ettireceklerini belirtti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.