Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com

Üniversite giriş sınavları ve paralel müfredat

Okullarda  laboratuvar ve atölye uygulamaları, kitap okuma ve kulüp faaliyetleri, resim, müzik, beden eğitimi ve sanatsal dersler  göz ardı ediliyorsa bunun esaslı bir  sebebi var:  “Paralel müfredat”...

EGITIM 22.06.2023 01:33:00 432 0
Üniversite giriş sınavları ve paralel müfredat

 Bu süreçte, öğrencinin dakikası bile önemli olduğundan sanat, spor ve okumaya dair her şey erteleniyor. Daha çok test çözmek ve sınavda çıkması muhtemel daha çok soru ezberlemek  en önemli eğitim metodu halini alıyor. 

Diğer taraftan, bu kadar stres altında kalan ve gençliğini (ve hatta çocukluğunu) yaşayamayan gençliğimizi kaybettiğimizin; geleceğe sorunlu ve kişiliksiz nesiller bıraktığımızın ise pek farkında değiliz.  

Şu ortamda Bakanlık hangi reformları yaparsa  yapsın hayata geçiremiyor.   Sebebi  yine şu  “Paralel  Müfredat”.

Ülkemizde eğitim hayatının  neredeyse  sınavlardan ibaret hale gelmesi bir anormalliğin ifadesi.   Adı alfabe çorbası bir sürü sınav var.  Üniversiteyi bitirmek bile sınavların bitmesi anlamına gelmiyor ülkemizde. Sırada KPSS ve başka sınavlar var. 

Sınavlarla oturup, sınavlarla yaşıyoruz. Medya haberlerine bakıyoruz. Çoğunluğu merkezi sınavlarla ilgili. Her başımız sıkıştığında yeni bir sınavla çözümler üretiyoruz. Sınavlar hayatımızın en kritik dönemeçleri haline geliyor.   Türkiye’ye ikinci bir ad verilse idi bu “sınavlar ülkesi” o lurdu.  

Daha iyi anlaşılsın diye konuyu sohbet havasında sürdüreceğiz.   

İlk sorumuz:

-Paralel Müfredat nasıl doğuyor?

Sebebi açık.  Lise eğitimi üniversiteye giriş odaklı.  Liselerin başarıları üniversiteye yerleştirebildiği öğrenci oranı ile ölçülüyor.  Üniversiteye giriş sınavının konu ve kriterleri ÖSYM tarafından belirleniyor. Liselerde  müfredatı   Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) belirler. Ancak, uygulama ve fiiliyatta öyle değil.  Asıl müfredatı belirleyen kurum YÖK bünyesindeki Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezidir (ÖSYM) .  

-Bu iki başlılık farkedilmiyor mu?

ÖSYM müfredatının hakim olması MEB yatırımlarının   “boşa gittiği anlamına geliyor.  Ancak isterseniz  öncelikle     Milli Eğitimi  YÖK’e bağlı çalışan ÖSYM’in yönlendirdiği ve yönettiği   konusunu netleştirelim.   

YKS;  (TYT, AYT, YDT)   sınavlarının hazırlığı      ÖSYM tarafından belirlenen program  çerçevesinde yürütülmektedir.  Öyle olunca lise eğitiminde  YKS ye dahil olmayan dersler ciddiye alınmamaktadır. 
Geçmiş yıllarda yükseköğretime giriş sınavı soruları esas olarak Lise 1 müfredatına dayalıydı.  Dolayısıyla Lise 2 ve Lise 3 dersleri göstermelik olarak yapılıyordu. Lise 2 ve 3 dersleri de sınav kapsamına alınınca, birdenbire bu sınıflarda da dersler ciddiye alınmaya başladı. 

Sonuç olarak MEB nasıl bir müfredat hazırlarsa hazırlasın, sonunda ortaöğretim kurumlarında ne yapılacağını ve hangi derslerin çalışmaya değer olduğunu belirleyen kurum, üniversiteye giriş anahtarını elinde tutan ÖSYM olmaktadır.  

-Paralel Müfredattan kastedilen  ÖSYM nin oluşturduğu bu  yapı  mı?  

Yıllardır bu iki kurum birbirinden kopuk halde kaldı.  Bu iki başlılığın sona erdirilmesi i için ÖSYM’nin MEB bünyesine alınması gerekir.  Sınav muhtevasının MEB tarafından belirlenmesi bir zarurettir. Mevcut uygulama MEB’nın elini kolunu bağlamaktadır.

Lise müfredatı ve YKS konu başlıkları arasındaki uyumsuzluk bir boşluk hasıl etmektedir.  Bu boşluğu ise   “üniversiteye giriş liseleri” diyebileceğimiz üniversiteye hazırlık kursları doldurmaktadır. Bunlar  MEB liseleriyle adeta  yarış içindeler.     

-Durumun farkında olan liseler ne yapıyor peki?   

Lise öğrencileri de gündüzlerini MEB liselerinde geçirmek, ve akşam ve hafta sonları da malî külfetine katlanıp YKS  liselerine yani hazırlık kurslarına gitmek zorunda kalıyorlar. 

Kendi müfredatlarını bırakıp paralel müfredata tabi oluyorlar.   Öğrencilerine   hafta sonları üniversiteye giriş deneme sınavı veriyor mesela.  Daha garibi ise  bu sınav sonuçları (yani paralel müfredat)  öğrencilerin neredeyse yegane başarı göstergesi   olmasıdır. 

Durum böyle olunca, Paralel müfredat,  liseleri,   üniversiteye girişte bir basamak taşı haline getiriyor. Fen Liseleri gibi iddialı liseler ikinci sınıf bir üniversiteye hazırlık dershanesi gibi çalışıyor.  Üniversite iddiası olmayan liselerde ise dersler genellikle ilgisizlik ortamı içinde heyecansız bir şekilde sürüyor.  Ciddi öğrenciler liseden kurtarabildikleri zamanlarını kurslarda geçirmektedirler

-Bu yapı, geleceğe  problemli;  bakışlar karanlıklı, ümitler sönük nesiller bırakmanın bir kaynağı değil mi?

 Eğitim sisteminde,  özellikle sınavlardaki   adaletsiz yapı ve mesleki eğitime yönlendirme olmayışı ile eğitimdeki bu akıl almaz başıboşluk ve niteliksizlik ortaya çıkıyor. Ve bunun en önemli bir  kaynağı ise  ÖSYM nin oluşturduğu paralel müfredat olduğunun altını  tekrar çizelim.

- “Paralel Müfredat” bu kadar tehlikeli mi?

Paralel müfredat yüzünden Milli Eğitimin büyük projeleri (mesela bedava ders kitabı,  FATiH projesi, akıllı tahta, tablet bilgisayar..) çöp oldu.  Gençlerin dünyasında varsa yoksa üniversite sınavları.   
Gençler eğitim adına bu anlamsız işkenceye isyan ediyorlar tabi. Ancak onların sorunlarını gören kim!?  Göz göre göre çözüm üretilmeyince  çözüm üretme konumundaki yetkililer,  gençlerin dünyasında, güvenilmez ve çözüm üretemez olarak görülüyor.

Gençler arasında mevcut iktidara karşı büyük bir memnuniyetsizlik anketlere yansıyor. En büyük sebebi “paralel müfredat”’dan kaynaklandığını düşünüyorum.  İktidar, ülkenin geleceğini de,  kendi geleceğini de düşünüyor. Çaba içinde. Bunda şüphe yok.  Ancak çözüm yanlış mecralarda aranıyor. Gerçek problemler yerine gölge ve kök problemlerle uğraşılıyor. 

Eğitimde şu öldüresiye rekabeti ve elemeyi esas alan sınav sisteminin insan fıtratına ne kadar aykırı olduğunu söylemeye gerek var mı?

Dünya, açık defter kitap, sınavsız eğitimi tartışıyor ve uyguluyor. Ödev- proje-araştırma ağırlıklı eğitim öne çıkıyor. Sınavda bilgi yerine kazanımları değerlendiren ölçme-değerlendirme yöntemleri gelişiyor. Dünya, dijital öğrenme imkânlarının kullanıldığı sanal eğitimi ve uzaktan eğitimi daha yoğun konuşuyor. 

Halbuki  ülkemizde sınavlar, olabildiğince çok test sorusu çözmeye endeksli hale gelmiştir.   Tabi ki bu kadar anlamlı ve hayata dair soru tasarlamak mümkün olmayacağından test kitaplarını hayattan ve gerçeklerden uzak bir şekilde tasarlanan hayali sorularla doldurmaktadır.

  Çocukları değerlendirirken onlara ne kadar güçlü duygular ve niyetler kazandırdığımıza bakalım. Alınan eğitim, onları duası ve içtenliği güçlü, samimi/ihlaslı birileri haline getirebiliyor mu? İçinde yaşadığımız maddi dünyada başarılar sonuca göre ölçülüyor, kişiyi rekabete sevk ediyor. Açıkça söylenmese de üstü örtülü söylenen şey: “Senin başarısızlığın benim başarım için gereklidir.

 Halbuki rekabete dayalı anlayış başarının önüne engel olarak çıkıyor. Sınav ve eğitimdeki bu yaklaşımın fıtrat  yasalarına ne kadar ters düştüğünü, ilahi düzenle çatıştığımızı ve eğitim gerçekleri ileçeliştiğimizi şimdi daha iyi anlamaktayız.

Bilmek, sadece bazı sınavlardan geçmek kafaya ne işe yaradığı ve nerede kullanılacağı öğretilmeyen bilgileri yığmak anlamında bir bilmek kuantumun ortaya koyduğu eğitim paradigmaları ile bağdaşmaz. Bilmek, bildiklerimizin temellerini, dayanaklarını gösterebilmek demektir. Bilmek, kökleriyle, temel kavramlarıyla bilmek anlamına gelir.

-Sonuç olarak söylersek;   bilgiyle ilgili bu yanlışlardan kurtulmak için nasıl bir paradigma dönüşümüne ihtiyaç bulunuyor?

 Öğrenciyi, bilgiyle yüklenen nesne konumundan kurtarıp, bilgiyi üreten ve kullanan özne konumuna çıkarmayı amaçlayan bir yapılanmaya ihtiyaç var.  Bu anlayışta ferdin öğrendiklerini yorumlaması ve oluşturmasına diğer bir deyişle yapılandırmasına ortam ve imkân sağlar. Bilgiler, daima eksik olacaktır. Bu nedenle öğrencilere eleştirel düşünce, yani öğrendiklerini bilimsel çerçevede sorgulama becerileri kazandırmak esastır. Ne kadar bilgi yükleriz kaygısı yerine öğrenciye ne kadar araştırmaya ve incelemeye yönlendirecek ortamlar hazırlanmasına yönelik kaygı ve çabalar öne çıkar.

Hülasa,  fıtrata dayalı yapılanma    fıtratta var olan öğrenme gerçeklerini gün yüzüne  çıkartılmalıdır. Materyalist ve kaba anlayış yerine manevi temelli, bütüncül, esnek-geniş bir anlayışa pencereler açan bir eğitim anlayışına ihtiyacımız var.  

Şunları da ilave etmeden geçemeyeceğim. Dersler, hakikat, medeniyet ve kültür öğretisi olmaktan çıkarsa dünyevi sonuçları amaç haline gelir; sınavlar eğitimin yerini alır. Öğrenci diploma avcısı haline gelir. Sınav başarıcısı çocuk yetiştirmek eğitime bir numaralı gaye olur.

Verilen diplomalar o kadar içi boşalır  ve anlamsız hale gelirki hayat sahnesinde verilecek yeri tayin edemez olur.  Büyük büyük diplomalara sahip olduğu halde diploması ile “sürünenlerin” sayısı artar. Küçük diplomalarla da yüksek mevkilere çıkanların sayısı artar. Mektebin itibarı böylece sarsıldıkça sarsılır.

-Paralel Müfredattan kurtuluş  için   işe  nereden Başlamalı?

Amaç öncelikle eğitimi merkezi sınavların altında ezilmesinden kurtarmak olduğuna göre, yetkililer ve uzmanlar geniş istişareleri ile en iyi ölçme ve değerlendirme sistemini oluşturacaklardır. Amaç, ölçme ve değerlendirme sisteminin, becerileri ve meziyetleri, analitik düşünceyi, yorumlama gücünü ve üretkenliği değerlendiren konuma yükseltilmesidir.

İlk iş olarak, geniş katılımlı istişarelerle lise mezununda olması gereken bilgi ve beceriler ortaya konulacaktır. Yani lise eğitimini misyonsuzluktan/amaçsızlıktan kurtaracağız.    

Çözümün birkaç boyutu ve yolu olduğuna göre öncelikle ÖSYM sistemi gibi kökleşmiş kurumların da işin içinde yer aldığı  basit modeller üzerinde durabiliriz.  Mevcut sistemi, becerileri de değerlendiren konuma çıkararak ıslah etmenin yolları var.

Meslekleri itibarlı hale getirdiğimizde, mezunlara iş garantisi verdiğimizde zaten üniversite önünde yığılma kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Tabi ki bu arada üniversitelerimiz itibarlı ve kaliteli eğitimi ile her geçenin mezun olduğu yapı ve anlayıştan kurtarılacak.  Lise eğitimi yapılandırırken üniversite reformu birlikte yapılacak. Kontenjenlar ülkenin ihtiyaçlarına göre belirlenecek.  Aynı şekilde liseler de tutarlı eğitimi ile  her önüne gelenin mezun olduğu yapıdan çıkarılacak.   

-“Efendim,  seçim okullara bırakılırsa torpiller olur” denmektedir. Güvensizliği esas alan bu yapıda ortaya vahim sonuçlar çıkmaktadır.   Yani sivrisineğin ısırmasından kaçarken yılana ısırılıyoruz.     

Anlattıklarımızı şöyle toparlayabiliriz:  Problem için çok basit çözüm yolları olduğunu gösteriyoruz.  Akreditasyon sistemini uygulamaya koyuyorsunuz. Liseleri eğitim kalitesine göre kredilendirmeye tabi tuttuğunuzda, yani bağımsız bir “öz değerlendirme sistemi” teşkil ettiğinizde öğrencinin ortaöğretim başarısını ve notlarını üniversiteye girişte esas haline getirebilirsiniz.  Böylece halihazırda hiçbir kredilendirme ve öz değerlendirme sistemine dayandırılmadan kaliteli (!) olduğu varsayılan nitelikli-niteliksiz lise ayrımı son  vermiş olursunuz. Liseler tek tip olacak, ancak eğitim kalitesi ile kredisini artıran liselerin öğrencileri üniversitede istediği bölüme kaydolmada önemli avantajlar elde edecektir.

Dönüşümün temelinde eski yıllarda tecrübesini yaşadığımız (dışarıda adı Bakolarya olan) “Bitirme Sınavlarının” hayata geçirilmesi bulunuyor.  

Bitirme sınavlarının notları diploma notu olarak her sahada etkili ve baraj konumunu alırsa, okullar büyük ölçüde kendi düzleminde doğru bir eğitimin içine çekilmiş olacaktır. Bitirme sınavlarının yazılı ve mülakatlarının soruları şimdi olduğu gibi yine “merkezi” olarak hazırlanabilir. Merkezi sınavlarda ilgili kurumlarımızın kazanımları ve yüksek tecrübesi malum. ÖSYM gibi kurumlar bu tür sınavların organizesinde yine rol alabilirler.   

Bitirme sınavlarını son sınıflarda eğitim döneminin sonunda bir ay içinde her il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri, üniversitelerle birlikte organize edebilir. 

 -Son olarak ne diyeceksiniz?

En değerli gençlik enerjisi meslek öğrenmeye değil diploma almaya harcanmaktadır. Ucuz diploma ve diplomaların içinin boşalması ile ortaya çıkan adaletsizlik, okulları gözlerde hem çok küçülttü, hem de toplum hayatıyla okul  arasındaki değerli bağlar zayıfladı. Hatta yok olduürpriz gelişme! Tazminat kararı istinafta bozuldu

Ne öğreteceğimizi ne kadar iyi belirlersek belirleyelim, ölçme değerlendirme denilen sınav sistemi  ve öğretme metodu  doğru belirlenmemişse hedefe varamayız. İyi sınav sistemi ile iyi öğretim, fena  sınav sistemi ile  fena öğretim yapılır. Sınav  yapı ve düzeni muhtevadan ayrılmayan cilt ve beden gibidir.

Kaynak: HaberVakti


Fransa'da beklenen oldu... Başbakan Barnier istifa etti!

Fransa'da hükümetinin meclisten güvenoyu alamayarak düşmesi sonrasında Başbakan Michel Barnier istifa etti.

Gazprombank'a Yaptırım: Türkiye'den Sert Açıklama

ABD'nin Gazprombank'a yaptırımı, Türkiye'de gaz akışıyla ilgili endişelere yol açtı. Enerji Bakanı Bayraktar, bu duruma karşı adımlar atacaklarını belirtti.

Halep'te Son Durum: Rejim Karşıtı Gruplar Kent Merkezine Ulaştı

Halep'te rejim karşıtı silahlı gruplar, kent merkezinin orta kesimlerine ulaştı. Sadallah El-Cabiri Meydanı'na kadar ilerleyen gruplar, Halep ve İdlib'de en az 70 yerleşim yerini ele geçirdi.

Afganistan İslam Emirliği Sanayi ve Ticaret Bakanı Türkiye'ye Geliyor

Afganistan Sanayi ve Ticaret Bakanı Hacı Nuruddin Azizi, Helal EXPO 2024, MÜSİAD Fuarı ve AFGANİSTANBUL İşadamları Birliği TAİF İBFM Türkiye Avrasya İşadamları Forumu açılış programlarına katılmak üzere Türkiye’ye geliyor.

Fransa'dan Ukrayna'ya Tam Destek: Rusya'ya Karşı Meşru Müdafaa İçin Füzeler Kullanılabilir

Fransa, Ukrayna'ya olan desteğini artırarak, uzun menzilli füzelerin meşru müdafaa çerçevesinde kullanılabileceğini ve Fransız askerlerinin gönderilmesini değerlendirdiğini belirtti.

Olası Bir 3. Dünya Savaşında Türkiye’nin Gücü Nedir?

Türkiye, olası bir 3. Dünya Savaşı'nda stratejik konumu, güçlü askeri kapasitesi, yerli savunma sanayii ve diplomatik gücüyle dikkat çekiyor. Güçlü ve zayıf yönleriyle Türkiye'nin küresel arenadaki rolünü keşfedin.

ABD'den Netanyahu Kararı Sonrası İlk Açıklama

Netanyahu tutuklama emri sonrası ABD açıklaması geldi. Beyaz Saray, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kararını reddettiğini duyurdu. İsrail Başbakanı Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Gallant hakkında tutuklama emri çıkarılmıştı.

Ankara’da modern üst geçitlerin sayısı artıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi hem trafik akışını rahatlatmak hem de yayalar ile sürücülerin can güvenliğini sağlamak amacıyla kentin işlek noktalarında modern yaya üst geçitleri yapmaya devam ediyor.

Çocuklar Direksiyon Başına Geçti

Bursa’da çocuklar için kurulan trafik parkurunda direksiyon başına geçen minikler, trafik kuralları önce teorik sonra uygulamalı olarak polislerden alıyor.

Eğitim ve Siyaset Camiası Bu Düğünde Buluştu

Talat Yavuz'un oğlunun nikahında, siyaset, sendika ve eğitim camiasının önde gelen isimleri buluştu. Tören, yoğun katılım ve huzurlu bir atmosferle gerçekleşti.

Kumburgaz Kahvaltıcısı: Lezzetin ve Güler Yüzün Adresi

Kumburgaz'da doğanın huzurunda, lezzetiyle damak çatlatan kahvaltıcı, kahvaltı ve köfte severlerin uğrak noktası oluyor.

Niğde Belediyesi Karla Mücadelede Başarılı

Niğde Belediyesi, yoğun kar yağışına karşı 60 kişilik ekibiyle 7/24 kar küreme, tuzlama ve solüsyon çalışmaları yaparak başarılı bir sınav verdi. Başkan Özdemir, ekiplerin sürekli teyakkuzda olduğunu belirtti.

Manisa Alaşehir susuzluktan kurtulacak

MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Özgür Avşar, 200 milyon TL yatırımla Alaşehir ilçe merkezinde yaşanan su kesintilerine son vermek için 17 kilometre çelik içme suyu isale hattında yürütülen çalışmalarını yerinde inceledi.

Hangi Meslekler Yapay Zeka ile Yok Olacak?

Yapay Zeka Muhasebecilerin Yerini Alıyor: Yapay zeka, muhasebe işlemlerini hızla ve hatasız yaparak muhasebecilerin işlerini tehdit ediyor.

Metina'da hava harekatı: 5 terörist etkisiz!

Metina'da iki gün boyunca düzenlenen hava harekatında 5 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi.

Sosyal Medya Fenomenlerine Yasadışı Bahis Soruşturması: Detaylar Ortaya Çıkıyor

Sosyal medya fenomenlerine yönelik yasa dışı bahis soruşturmasında yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Reklam başına 250 bin TL kazanç sağlayan fenomenler, menajerleri aracılığıyla yasa dışı bahis sitelerinin reklamlarını yapıyor.

Düzce'de tanımadığı bir kişi tarafından bıçakla yaralandı

Düzce'nin Gaziantep Caddesi’nde meydana gelen olayda edinilen bilgiye göre O.A. isimli şahıs cadde üzerinde giderken kimliği henüz belirlenemeyen kişi tarafından kolundan bıçakla yaralandı.

Cezbeden tekliflere dikkat!

Bir mağdur daha milyonlarca lira zarara uğradı!

Keşan'da kapsamlı kaçakçılık operasyonu

Edirne Keşan'da kaçakçılıkla mücadele kararlılıkla devam ediyor.

Almanya'nın aradığı zehir taciri İstanbul 'Kuyu'suna düştü!

Almanya tarafından çıkartılan Difüzyon mesajıyla (Acil Yakalama Mesajı) "Uyuşturucu Madde Ticareti" suçundan uluslararası seviyede aranan Daniel Sobotta İstanbul’da düzenlenen İçişleri'nin 'Kuyu' operasyonda yakalandı.

Adıyaman Gölbaşı’nda uyuşturucuya geçit yok

Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde uyuşturucuyla mücadele çalışmaları tüm hızıyla sürerken, yolcu dolmuşunda metamfetamin ele geçirildi.

Başkan Zeyrek Turizm Fuarı’nın açılışına katıldı

18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z

Hafta Sonu Kahvaltısı İçin Biyer'e Uğramaya Ne Dersiniz?

Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.

Çanakkale Turistlerin Yeni Gözdesi Mi?

Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.

2025'te Nereye Tatile Gideceğiz? Resmi Tatil Günleri ve Öneriler

2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.

Yunanistan'da Türkler İçin Oturum İzni Kolaylığı

Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.

TÜRSAB Boğaziçi BTK, Seyahat Acentaları ile 2024 Sezonunu Değerlendirdi

TÜRSAB Boğaziçi BTK'nın TZL SUITES Otel’de düzenlediği etkinlikte seyahat acentaları, 2024 sezonunu değerlendirdi ve 2025 turizm beklentilerini ele aldı. Etkinliğe TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya da katıldı.

Doğa Tutkunları OutdoorFest’te Buluşuyor

21-22 Eylül tarihlerinde Nefes Orman’da düzenlenecek OutdoorFest, offroad, binicilik, enduro gibi etkinliklerle doğa ve macera tutkunlarına nefes kesici bir deneyim sunacak.

7. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği Samsun'da Gerçekleşti

Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği, Samsun'da büyük bir coşkuyla düzenlendi. 650'den fazla başvuru arasından seçilen 200 proje, 15 binden fazla ziyaretçi tarafından gezildi ve 54 proje ödüllendirildi.

'Dedemin Gözyaşları' ödüle doymuyor

Türk sinemasının son dönemlerde yıldızı parlayan isimlerinden ödüllü yapımcı ve yönetmen İhsan Taş, yeni filmiyle hem gişede fırtınalar estirdi hem de ödül törenlerinde adeta zafer yürüyüşü yaptı.

Samsun Rüzgarı Ankara’da Esti.

15-16-17 Kasım tarihlerinde Ankara’da düzenlenen Büyük Samsun Tanıtım Günleri,

"Suyun Sesini Duydum" Kitabı Raflarda!

Suyun Sesini Duydum kitabı, suyun insanlık için vazgeçilmez bir hayat kaynağı olduğunu bilimsel, kültürel ve ekolojik yönleriyle ele alıyor.

Banu Kırbağ’dan Yeni Şarkı: Bir Ömür Geçti ile Duygusal Anlar

Banu Kırbağ, “Bir Ömür Geçti” şarkısıyla 2024 yılında dinleyicileriyle buluşuyor. Bu duygusal eser, yitirdiğimiz 3 fidana ve nicelerine adanmış.

İstanbul'da Doğan ve Ölen İlk Osmanlı Padişahı Kimdir?

İstanbul'da doğan ve İstanbul'da ölen ilk Osmanlı padişahı Sultan II. Selim'dir.

TÜYAP, Avrupa'nın En Büyük Ambalaj Fuarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa'nın en büyük ambalaj fuarlarından biri olan Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı, sektör profesyonellerini bir araya getiriyor.

İzmit UNESCO Türk Kahvesi geleneğini sürdürüyor

İzmit Belediyesi tarafından 5 Aralık Unesco Dünya Türk Kahvesi günü etkinlikleri kapsamında 4. Geleneksel Dünya Türk Kahvesi Etkinlikleri, Mimarlar Odası Taş Bina’da gerçekleşti.

En doğal ağrı kesici

Prof. Dr. Muhsin Konuk, turşunun sağlığa olan katkılarını ve doğru tüketim yollarını anlattı. Turşudaki vitamin ve mineraller neler? İşte yanıtı...

Su Arıtma Cihazı Kullanmak Zararlı mı? Zararları Nelerdir?

Su arıtma cihazı kullanmak, temiz su sağlarken bazı zararları da beraberinde getirebilir. Mineral kaybı ve kimyasal kalıntılar gibi riskler hakkında bilgi sahibi olun.

Kış Aylarında Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Yolları

Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için düzenli rutin oluşturmak, vitamin açısından zengin beslenmek ve mevsime uygun egzersiz türlerini tercih etmek büyük önem taşıyor.

HBX AR-GE'ci KİMYAGERDEN MÜTHİŞ İNOVASYON

Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi için hazırlattığı rivayet edilen tarhananın, kemik suyu ile zenginleştirilerek başta kanser olmak üzere hastalıklara karşı vücudun direncini arttırdığı belirtildi.

Başakşehir Belediyesi'nin Karton Bardak Kullanımı Tartışma Konusu Oldu

Başakşehir Belediyesi'nin Mola Cafeler'deki karton bardak kullanımı, halk sağlığını tehlikeye atıyor ve vatandaşların tepkisini çekiyor

Mavi Dil Virüsü Nedir? Mavi Dil Hastalığı Belirtileri ve Bulaşma Yöntemleri

Adana'da mavi dil hastalığı nedeniyle karantina uygulaması başladı. Sığır ve koyunlarda görülen hastalık, sokucu sinekler aracılığıyla bulaşıyor. Yüksek ateş ve solunum zorluğu gibi belirtiler dikkat çekiyor.

TrendPos ile Esnafın Gücü Artıyor

TrendPos'un kurucusu Ahmet Bilgen, Bahçekent'te gerçekleştirdiği ziyaretle esnafın iş süreçlerini kolaylaştıran yazılımın avantajlarını paylaştı.

İstanbul'da Afetlere Karşı Güçlü Bir Adım: Mahalle Afet Timleri Kuruluyor!

Afetlere hazırlıkta önemli adım! Başakşehirde mahalle afet timleri kuruluyor.

Niğde Çukurkuyu Belediye Başkanı Ahmet Halisdemir Bahçekent’te

Niğde Çukurkuyu Belediye Başkanı Ahmet Halisdemir, Bahçekent’teki Teoman Dural Kütüphanesi’ni ziyaret etti. Ziyaret sırasında Başakşehir İlçesi Kurucularından Osman Aydemir ile sıcak bir sohbet gerçekleştirdi.

İstanbul'a Yeni Bir Nefes: Halkalı-İspartakule Hızlı Tren Projesi Başladı!

İstanbul'un kalbinde atmaya başlayan yeni bir proje ile tanışmaya hazır mısınız? Halkalı-İspartakule Hızlı Tren Projesi'nin ilk kazmaları vuruldu! Bu dev proje, sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin ulaşım anlayışını değiştirecek.

Bahçekent Dostluk ve Fikir Platformu Üyelerinden Yuvam Bahçeşehir Evleri’ne Ziyaret

Bahçekent Dostluk ve Fikir Platformu üyeleri, Yuvam Bahçeşehir Evleri’ni ziyaret ederek site yönetimiyle görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede sitenin çevre düzeni ve Bahçeşehir’in güzellikleri ele alındı.

Galata Eğitim Kurumu Başarılarıyla Dikkat Çekiyor

Galata Eğitim Kurumu, başarılarıyla eğitimde fark yaratıyor. Modern eğitim anlayışı, bireysel takip ve rehberlik hizmetleriyle öğrencilerin hedeflerine ulaşmasını sağlıyor.

Bahçekentliler Derneği ve Galata Eğitim Kurumu’ndan Eğitimde İşbirliği

Bahçekentliler Derneği Başkanı Muhammed Abu-Albar ve Galata Eğitim Kurumu Müdürü Harun Karaşahin, Bahçekentlilere eğitimde katkı sağlamak için bir araya geldi.

Güzel'den Yerel Basına Tam Destek: 'Sesiniz Bizim Sesimiz"

Güzel’den Yerel Basına Tam Destek! Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel, yerel basınla bir araya gelerek tam destek sözü verdi. "Sesiniz bizim sesimiz" diyen Güzel, basın özgürlüğünün önemine vurgu yaptı.

Niğde Belediyesi’nden Sınav Haftasında Sıcak Çorba İkramı

Niğde Belediyesi, sınav haftasında öğrencilere ücretsiz sıcak çorba ikram ediyor. 16-24 Kasım tarihleri arasında her gün 17.00-19.00 saatleri arasında Sabiha Şahenk Kütüphanesi önünde çorba dağıtımı yapılacak.

Para Okçuluk Takımı Başarılarıyla Gururlandırdı

Para Okçuluk takımı, Antalya’da düzenlenen Türkiye Şampiyonası’nda Makaralı Yay Karışık Takım kategorisinde Türkiye 3’üncüsü olarak bronz madalya kazandı.

Çalık; Kaynakların Adil Dağıtımı Temel Meselemizdir

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Esenyurt’ta düzenlenen 3. Kardeş Kültürler Festivali kapsamında gerçekleştirilen ‘Sosyal Belediyecilik’ konulu söyleşide sosyal belediyeciliğin önemine dikkat çekti.

Bağcılar Belediyesi’ne Dijital Başarı Ödülü!

Bağcılar Belediyesi, Türkiye Bilişim Derneği’nin düzenlediği “Türkiye Bilişim Ödülleri”nde “Dijital Şehir İkizi Sürdürülebilir Şehir Yönetimi Projesi” ile “Belediyecilik Özel Başarı Ödülü”nü kazandı.

Başkan Bıyık'tan Sert Cevap: “Şov Yapmanın Anlamı Yok!”

Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, Zıpkınla Balık Avı Türkiye Şampiyonası hakkında yaptığı açıklamada, eleştirileri sert bir dille yanıtladı ve etkinliğin amacını vurguladı. 300 balığın ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığını belir

Esenyurt Belediyesi’nden Miniklere Afet Farkındalık Eğitimi

Esenyurt Belediyesi ve İBB'nin ortak çalışmasıyla düzenlenen afet farkındalık eğitiminde, minikler hem eğlendi hem de afetlere karşı bilinçlendi. Eğitim sonunda çocuklar "Afet Dedektifi" unvanı aldı.

1

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Muhalefete Sert Eleştiri

2

Suriye'de Harita Değişikliği: Esad'dan PKK'ya Jest, YPG'den HTŞ'ye Mesaj

3

Ahmet Bereket Yeniden AKSAÇLILAR Genel Başkanı Seçildi

4

Yerel Basına Dalyan Diş’ten Özel Hizmet Avantajları

5

Fransa'da beklenen oldu... Başbakan Barnier istifa etti!

6

Kılıçdaroğlu'na bir ceza davası daha... Toplamda 65 yıl hapis isteniyor!

7

Başkan Zeyrek Turizm Fuarı’nın açılışına katıldı

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.