Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Bugün
Ümit Burnu'ndan 45 gün ve Kızıldeniz'den 35 günde yapılan nakliyelerin
‘Kalkınma Yolu Projesini’ bitirdiğimizde sadece 25 günlük bir süre içerisinde
yapılabileceğini biliyoruz. Onun da ne kadar kıymetli olduğunu farkındayız. Ve
çalışmalarımıza gece gündüz devam ediyoruz.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’ye
resmi bir ziyaret gerçekleştiren Irak Ulaştırma Bakanı Rezzak Muheybes
es-Sadavi ve beraberindeki heyet ile bakanlıkta bir araya geldi.
Bakan Uraloğlu ve Iraklı mevkidaşı Rezzak Muheybes es-Sadavi
ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda
bulundu.
Uraloğlu, görüşmede bölgesel konuları ve Irak ile yapılacak
iş birliği konularını ele aldıklarını belirterek, “En önemli konumuz kalkınma
yolu koridoru. Onunla ilgili geldiğimiz noktanın neler olduğunu karşılıklı
heyetler arasında ve ikili görüşmede karşılıklı bilgi alışverişinde bulunduk.
Çok faydalı bir toplantı yapmış bulunuyoruz.” dedi.
GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ
Kalkınma Yolu Projesinde gelinen son duruma ilişkin de bilgi
veren Bakan Uraloğlu, “Kalkınma yolundaki gerek demir yolu, gerekse de karayolu
projeleri konusunda ciddi bir ilerleme kat ettiklerini bize aktardılar. Biz de
yakından takip ediyoruz. Yıl içerisinde inşallah buranın finansmanı ve
ihalesiyle ilgili gelişmeleri de önümüzdeki aylarda inşallah hep beraber görmüş
olacağız.” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak’a yapacağı
ziyareti sırasında da bazı kararların alınabileceğini karşılıklı olarak
konuştuklarını aktaran Bakan Uraloğlu, şöyle konuştu:
“Kalkınma yolunun
devamında da ülkemizde yapmamız gereken işleri bir Türkiye tarafı olarak onları
hakkında kendilerine bilgi verdik. Biz de onları hızlıca yürütüyoruz. Özellikle
bu Kızıldeniz'de olan malum hadiselerden dolayı Ümit Burnu’nu dolaşan gemi trafiğinin
olduğunu biliyoruz. Bugün Ümit Burnu'ndan yaklaşık 45 gün ve Kızıldeniz'den
yaklaşık 35 günde yapılan nakliyelerin kalkınma yolunu bitirdiğimizde sadece 25
günlük bir süre içerisinde yapılabileceğini biliyoruz. Onun da ne kadar
kıymetli olduğunu farkındayız. Ve çalışmalarımıza gece gündüz devam ediyoruz.
Heyetlerimiz, her iki ülkede de karşılıklı olarak yakın çalışmalarına devam
ediyorlar. Ben Sayın Bakan'a ve heyetine ülkemize yaptığı ziyaretten dolayı
teşekkür ediyorum.”
IRAK VE TÜRKİYE’DE “KALKINMA YOLU” İÇİN OFİS AÇILACAK
Irak Ulaştırma Bakanı Rezzak Muheybes es-Sadavi ise Kalkınma
Yolu Projesi ve Faw Limanında yapılan çalışmaları dile getirdiklerini ifade
ederek, “Kalkınma yolu 3 ana konudan oluşuyor. Büyük Faw limanının yüzde 85’ini
şu an bitirmiş durumdayız. İkinci kanadı da demir yolu ağıdır. Bunun da yüzde
55’i tamamlanmış durumda. Üçüncü ayağı kara yolu otoban. Onu da yüzde 35
oranında hayata geçirilmiş durumda. Irak olarak çabalarımız devam ediyor.”
İfadelerini kullandı.
Kalkınma yolunun güzergahında birtakım istimlak olaylarının
da gündemde olduğunu ifade eden Iraklı Bakan Muheybes es-Sadavi, “Güzergahın
geçtiği 11 Irak ilinin 9’u ile şu an anlaşmalar tamamlanmış durumda. İki ülke
arasındaki bağlantısının da adını koyarak yerini belirlemiş durumdayız.” dedi.
Muheybes es-Sadavi, projenin mali ve ekonomik konularının da
gündemde olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
“1000 kilometrelik bölümüyle ilgili zemin etüt çalışmaları
devam etmekte. Uluslararası liman işletme konusunda ün yapan uluslararası
şirketlerle de görüşmelerimiz devam etmektedir. Büyük Faw Limanının işletmesi
ve çalıştırılması konusu. Limanın işletilmesi için gerekli araç, gereç birtakım
mekanizmaların kurulması için görüşmeler devam etmektedir. İki ülkede
karşılıklı ofis açılması konusunda anlaşmaya vardık. Türkiye’nin Bağdat’ta,
Irak’ın da Türkiye’de bir ofisi olacak. Sadece Kalkınma Yolu ile ilgilenmek
üzere çalışacaklar. Demir yolu ve limanlar konusunda ün yapmış, beceri kazanmış
Türk firmaları ile de görüşmeler konusunu gündeme aldık. Irak olarak bu
firmaların deneyimlerinden de yararlanmak isteriz. Taşımacılık konusu da
gündemdeydi. Irak ve Türkiye arasında taşımacılığı, ulaşımı kolaylaştırmak,
geliştirmek için hem fikiriz.”
Afganistan Platformu (AP), savaşın değil barışın dilini dünyaya taşımak için Türkiye’den güçlü bir iletişim atağı başlattı.
Başkan Erdoğan’ın talimatıyla AFAD ekipleri Gazze’ye gidiyor. İsrail basını Türkiye’nin sahada fiili güç oluşturmasından rahatsız. Ankara, Gazze’de yeni bir insani ve siyasi etki merkezi kurmaya hazırlanıyor.
Gazze’ye insani yardım götürmek için yola çıkan Sumud Filosu, İsrail’in ablukasını aşamadı ama insanlığın onurunu tüm dünyada ayağa kaldırdı.
HABER - ÖNDER GÜZELARSLAN - Birleşmiş Milletler, Türk iş insanı Mustafa Tatar’a “Uluslararası Barış Elçisi” unvanı verdi.
İstanbul’da bisiklet severler “Sumud İçin Pedallıyoruz” diyerek Gazze’deki insani krize dikkat çekti.
HABER / ÖNDER GÜZELARSLAN - Manisa Vakfı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında İstanbul Engelliler Derneği üyelerini ağırlayarak farkındalık oluşturan anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.
HABER / ERCAN KUTLU - Kahramanmaraşlı usta Mehmet Poyraz’ın açtığı Mehmet Chef; kebap, kelle–paça, zeytinyağlı, serpme kahvaltı ve paket servis hizmetiyle Bahçekent’in yeni lezzet adresi oldu.
Mustafa Böyükata, Anadolu’nun gönüllü çevrecilerinden Abdullah Karataş’ın ağaç sevgisini, diktiği binlerce fidanı ve Türkiye’nin farklı bölgelerinde yürüttüğü doğa çalışmalarını anlatıyor.
ERCAN KUTLU - Bahçekent Furkan Işık Bulvarı’nda hizmet veren Komagene şubesi, işletmeci Nevzat Söylemez’in güler yüzlü yaklaşımı ve özel bademli-cevizli çiğ köfte tarifiyle bölge halkının favorisi oldu.
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te yıllardır yüzlerce eve titiz işçilikle hizmet veren Caner Demirezen, bölge halkına en kaliteli boyayı en uygun fiyatlarla sunduğunu ve tüm işlerinin arkasında durduğunu ifade ediyor.
Çekmeköy Çamlık Mahallesi'nde İETT şoförü tartışma sonrası kontrolü kaybetti, otobüs kaldırıma çıkarak araçlara ve yayalara çarptı. Olay yerinde panik yaşandı, yaralılar yola savruldu.
Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde bir gemide bakım sırasında karbondioksit tüpü patladı. İlk belirlemelere göre 1 işçi hayatını kaybetti, 4 kişi gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat merkezli 12 ilde düzenlenen yasa dışı bahis operasyonlarında 32 şüphelinin yakalandığını duyurdu.
HABER / AHMET KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul, İzmir, Artvin, Kastamonu, Mersin ve Mardin merkezli olmak üzere 21 ilde 1 Milyar Liralık İşlem Hacmi Ortaya Çıktı.
AK Parti’nin açıklamasıyla gündeme oturan “PKK silah bırakıyor” iddiası sonrası uzmanlar konuştu. Güvenlik, siyaset ve kamuoyunun ortak beklentisi: Kalıcı barış ve toplumsal huzur.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
Bursa Konyalılar Derneği, 5. Şeb-i Arûs programını bu yıl “Gönüller Gazze İçin” temasıyla düzenliyor. Mevlânâ’nın sevgi ve merhamet çağrısı, Gazze’nin acısıyla birleşiyor.
İzmir Çiğli’de düzenlenen Erzurum Tanıtım ve Gastronomi Günleri, konserler, sahne gösterileri ve yöresel lezzetlerin yer aldığı etkinliklerle yoğun ilgi gördü ve coşkuyla sona erdi.
Nevşehir’de açılan Ahmet Minguzzi Skate Parkı, hem spor alanı hem de sanat dokunuşlarıyla dikkat çekerken, genç yaşta hayatını kaybeden Ahmet Minguzzi’nin anısını yaşatıyor.
Trabzon Kitap Fuarında okurlarla buluşan Mücahit Güler, “Tevhid Bağlamında Logoterapi” eseriyle büyük ilgi gördü. Kitap, insanın anlam arayışını Kur’ani bir perspektifle ele almasıyla dikkat çekti.
İzmir Öğretmen Akademilerinde konuşan Eğitimci-Yazar A. Levent Ertekin, tüm mal varlığını eğitime bağışlayan Melahat Aksoy’un hayatını ve fedakârlıklarla dolu öğretmenlik öyküsünü anlattı.
Sebze ve meyvelerin plastik poşette bekletilmesi, dioksin tehlikesi, organik ürün yanılgısı ve gıdaların doğru saklama yöntemleri… Uzmanların yıllardır uyardığı kritik bilgiler.
KARYA FARMA, kadim Karya topraklarının şifa mirasını modern bilimle buluşturdu. HBX-2371 GOLD SMART DROP, doğadan ilham alan yenilikçi bir yaşam formülüdür.
Modern çağın sessiz salgını haline gelen uykusuzluk, artık bireysel değil toplumsal bir kriz. Prof. Dr. Kürşat Şahin YILDIRIMER, bu çağın en yorgun zihnini anlatıyor.
Basit belirtiler bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Vücudun verdiği 20 önemli sinyali doğru okumayı öğrenin.
Uzmanlara göre yaşlılarda en sık ölümle sonuçlanan iki tehlike var: düşme ve boğulma. Basit önlemlerle bu riskler büyük ölçüde azaltılabiliyor.
RÖPORTAJ / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te ilk kez açılan çikolata mağazası, özel günler ve sağlıklı yaşam için tatlı bir buluşma noktası oldu.
HABER: / Ercan KUTLU - Başakşehir Belediyesi’nin geleneksel “Çaya Geldik” etkinliği 654 Ada’da yoğun ilgi gördü. Komşuluk bağı güçlendi, çocuklar eğlendi, belediyeye teşekkür mesajları yağdı.
Bahçekent’te yaşayan Orhan Sami’nin kızı Hevi Zana Sami, 3 yıl üst üste okul birincisi olarak plaketle ödüllendirildi. Başarı hikâyesi ilham veriyor!
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in kuruluşundan bu yana hizmet veren Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi matbaa, tabela, promosyon ve kurumsal baskılarda kalitenin adresi olmaya devam ediyor.
ÖZEL HABER / MEDYA90 - Yeni yönetimiyle dikkat çeken Bahçekent 654 Ada Sitesi, tecrübeli isimler Volkan Sarıca ve Kadir Kaya öncülüğünde site sakinlerinden tam not alıyor.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.