Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Napolyon, "Türkler tarihten silinirse, geriye ne de yazacak hiçbir şey kalmaz" demiştir. Dünya haritasına, Türkiye'ye, Türk devletlerinin konumuna bakarsanız, o zaman bu topraklar tamamen dünyanın stratejik merkezini kapsıyor. Dolayısıyla Türk Devletleri Teşkilatı'nın toprakları, mecazi anlamda konuşursak, insanlığın yaşam kemeridir. Bildiğimiz gibi, bu topraklar küresel tarih boyunca birçok kişinin hedefi olmuştur.
Siyaset bilimciye göre, Türkiye Cumhuriyeti liderliğindeki ASSAM stratejik merkezinin eski yönetim kurulu üyesi, emekli Yarbay Halil Mert, Türklerin modern uygarlık tarihini kişileştiriyor ve 20 yıldır Türkiye tarihi misyonunun geri dönmesi için aktif olarak mücadele ediyor.
Cumhuriyetçi sosyo-politik gazete "Liter" ile yaptığımız özel röportajda, Türkiye'de 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında bir uzmanla konuştuk. ABD ve Avrupa ülkeleri yaklaşan etkinlikleri "Dünyanın Seçimi" olarak adlandırıyor.
"Türkiye'nin temel sorunu ulusal unsurların ayrılmasıdır"
- Önümüzdeki yıla Türkiye Cumhuriyeti'nin yüzüncü yılı damgasını vurur. Bu tarihi olaya modern bir siyasi olay eşlik ediyor - Devlet Başkanı'nın seçimi. Siyasi güçler bugün neye benziyor ve iktidardaki Adalet Partisi'nin yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki beklentileri neler?
- Türkiye'deki iç siyasi süreçler doğrudan dış güçlere bağlı değildir. Ancak Anadolu Türkçülüğü, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra da varlığı için mücadele etmeye devam etmektedir. Son iki yüzyılda Türkistan, Kıpçak Eli, Kafkasya ve Balkanlar'ın geniş topraklarının işgal edildiğini düşünün. Babür Türk İmparatorluğu yıkıldı. Büyük Türk devleti, Osmanlı İmparatorluğu çöktü. Toprakları önce işgal edilmiş, daha sonra bu topraklarda 64 ayrı devlet kurulmuştur. Türkler İran'ı bir buçuk bin yıl yönetti. Biliyorsunuz Türk Kaçar hanedanı orada kovuldu ve ardından Pers Pehlevi ailesi iktidara geldi. Kısacası Türk milleti en büyük yenilgiyi Birinci Dünya Savaşı'nda almıştır.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra, mecazi anlamda Anadolu Türkleri kendilerini sarstılar ve şu anki başarılarına, denilebilir ki, bir kavgayla geldiler. Bu nedenle Adalet ve Kalkınma Partisi (AKPARTI), Türk milletinin mücadelesinin devam etmesinde ısrar etmektedir. Gerçek şu ki, Akparti, Türkiye'deki ana muhafazakar gruplardan biri olan Akıncılar ve Milliyet Gözü temelinde kuruldu ve İslam yanlısı görüşleriyle tanınıyor.
Bir diğer siyasi tabaka ise milliyetçilerdir. Bu grubun çıkarları Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) tarafından desteklenmektedir. Bu partilerin her ikisi de adayı Recep Tayyip Erdoğan olan Cumhur İttifakı'nı (Cumhur İttifakı) kurdu.
Türkiye'de uzun yıllardır ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) olmuştur. Seküler ve genellikle Batı yanlısı görüşleriyle tanınır. Benzer bir ideoloji, MHP'den ayrılan politikacılar tarafından oluşturulan İyiparti partisi tarafından da paylaşılıyor. Sandığa gidecekleri birliğe Millet İttifakı denir. Kemal Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adayı olarak gösterildi.
Türkiye, son 40 yıldır Avrupa ülkeleri tarafından desteklenen ayrılıkçı terör örgütü Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile ciddi bir şekilde mücadele ediyor. PKK, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından terör örgütü olarak tanınıyor. Bu örgütün hatasından kaynaklanan ölü sayısı yaklaşık 40 bin kişidir ve finansmanı Türkiye'nin yıllık bütçesinden beş-altı kat daha fazladır. PKK'nın siyasi kanadı da TBMM'ye girdi. Çelişkili siyasi rotaya rağmen, mevcut muhalefet ayrılıkçıları ittifaka kabul etti. Ülkenin siyasi geleceği açısından bakıldığında, mevcut durum halkı alarma geçiriyor.
Genel olarak Türkiye'de halk hem Erdoğan'dan hem de onun liderliğindeki Akparti'den memnun. Ülkedeki üretim seviyesinin artması ve savunma sanayisinin de üst düzeyde olmasından etkileniyorlar. Örneğin Türkiye'nin dünyanın en iyi insansız hava araçlarını ürettiğini herkes biliyor.
Ancak, bugün ekonomi büyük ölçüde zayıfladı ve nüfusun satın alma gücü azaldı. Muhalefet partilerinin durumu çözmek için herhangi bir önerisi yok. Halk, bu durumdan bir çıkış yolu arayışı olarak, muhalefet partilerine bir şans verebilir. Erdoğan'ı siyasete sokan Ali Babacan ve diğer ekonomistler şimdi onların saflarındalar. Ve bu pekâlâ olabilir, çünkü Türklerin bir atasözü vardır: "Denize düşen kişi bir yılan (alg) yakalar." Muhalefet, seçmenler için kurtarıcı bir sürüngen haline gelebilir.
- Yıkıcı deprem, seçimlerin arifesindeki siyasi uyumu etkiledi mi?
- Deprem, Türkiye topraklarının 1/5'inde meydana geldi. Ülke ekonomisini olumsuz etkileyen felaket, sırasıyla AKP ve Cumhur İttifakı'nın birliğinin notlarını düşürdü. Öte yandan, altyapının restorasyonu açısından, halkın Erdoğan için büyük umutları var. Mevcut liderlik hızla yeni alanlarda köyler ve kasabalar inşa ediyor. Muhalefet elbette felaketi kendi lehine kullanabilir. Peki muhalefet etkili çözümler sunabilecek mi? Cumhurbaşkanı adayları da CHP'den ayrılan Muharrem İnce ve MHP'nin kapılarını çarpan Sina Ogan. İkinci tura da gidebilirler.
Dolayısıyla seçim sonuçları ortada. Her iki tarafta da güçlü milliyetçi unsurlar var. Ancak Türkiye'nin asıl sorunu tam da izolasyonudur. Diğer siyasi gruplarla birleşebilirlerse Türk dünyası ülkelerinin yanı sıra Türkiye'nin geleceği de daha elverişli olacaktır.
- 2023 yılında Türkiye'nin dış politika vektörünü nasıl görüyorsunuz?
- Sorunun iki tarafı var. Türk Devletlerleri Teşkilatı'na (OTS) büyük önem verilmektedir. Birincisi, faaliyetleri Türk hükümetinden bağımsız olarak yürütülmektedir. Her iki Türk siyasi grubu da, Türk halklarının birlik ve beraberliğinde kilit faktörlerden biri olduğu için OTS ile ilişkileri geliştirmeyi amaçlamaktadır. AB ve ABD ile ilişkiler de verimli bir şekilde derinleşecektir.
Hükümet değişirse Suriye ve göç politikasında, iç ekonomik yapıda değişiklikler olacak. Terör örgütü PKK'nın baskısı artabilir. Sonuç olarak, riskli siyasi kararlar ülke içinde alınabilir. Rusya-Ukrayna çatışmasında Erdoğan, Türkiye lehine etkili bir dengeleme politikası izledi. Ulusal İttifak iktidara gelirse, Batı'nın baskısı altında Ukrayna yanlısı bir pozisyon alabilir.
"Günlük siyasetin yanı sıra ulus-devlet ve ihtiyaçları da var"
- Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılımıyla ilgili mevcut durum nedir?
- Türkiye, 1963 Ankara Anlaşması çerçevesinde AB ile etkileşime girmektedir. Buna rağmen Ankara AB'ye üye olmadı. Türk halkı artık Avrupa Birliği'nin özlemlerinin ülkenin gelecekteki bağımsızlığına zarar verdiğine inanıyor. Erdoğan AB'ye katılmak için aynı çabayı göstermiyor. Ancak muhalefetteki CHP Avrupa Birliği konusunda çok hevesli.
- Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçları, görevdeki cumhurbaşkanının başarısız olması durumunda, Mersin, Türkiye'deki dünyanın en büyük nükleer santrallerinden birinin inşasını nasıl etkileyecek? Bildiğiniz gibi muhalefet bu projenin uygulanması konusunda son derece olumsuzdu.
- Gerçekten de muhalefet bu projenin uygulanmasına son derece olumsuz tepki verdi. Nükleer enerji, Türkiye'nin stratejik kararlarının sonucudur. Ülkemizin bu enerjiye ve teknolojiye ihtiyacı var. Türkiye bu kadar büyük projelerden vazgeçmeyecektir. Günlük politikaya ek olarak, devletin ulusal çıkarları ve ihtiyaçları olduğunu bilmelisiniz. Hiç kimse ücretli bir projeyi durduramaz. Halkımız milli projelere duyarlıdır. Türk insanımızın dinamik ve duyarlı olduğu göz ardı edilemez.
Erdoğan yönetimi belli bir "Türkiye iletişim modeli" açıkladı. Hükümet medyada ve sosyal medyada dezenformasyonla mücadele etmek için ne gibi önlemler alıyor?
- Olayların algılanmasını şekillendirmeye yönelik yönlendirilmiş iletişim ve medya faaliyetleri ile faaliyetlerine psikolojik askeri operasyon diyoruz. Bununla birlikte, bu ifade "Savaş" kelimesini içerdiğinden, dünyada "Bilgi" ve "İletişim" kelimeleriyle ifade edilir (değiştirilir).
Maalesef Türkiye'de bu faaliyetler yetkin uzmanlar tarafından yürütülmemektedir. Bu faaliyetin merkezinde ulusal güvenlik, geniş halk kitlelerinin yaşamları ve yansımaları hakkında farkındalık olmalıdır. Türkiye'de kişisel kazanç ön plana çıkıyor. Bu da, toplumda marjinalleşmenin büyümesi için bir tuzak yaratır.
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), dizi ve belgesellerle mirasın genel bilincine ve anlatısına katkıda bulunuyor. Türk dünyasında faaliyet gösteren TRT AVAZ kanalı, ortak değerleri mükemmel bir şekilde yansıtmaktadır.
Trump Gazze Planı uluslararası tepki çekti. ABD eski Başkanı Donald Trump, Gazze için "gayrimenkul anlaşması" ifadesini kullanarak yeni bir tartışma başlattı. Filistin halkı ve dünya liderleri plana karşı çıkıyor.
İsrail’in 15 aylık saldırıları sonucu Gazze’deki okulların yüzde 85’i hizmet dışı kaldı. Eğitim 2 yıldır aksıyor, binlerce öğrenci ve akademisyen hayatını kaybetti.
Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, Trump'ın Gazze'deki Filistinlileri başka yere gönderme planını "hayal ürünü" olarak nitelendirdi ve Arap ülkelerine baskı amacı taşıdığını belirtti.
ABD’de Seattle-Tacoma Havalimanı’nda Japon Hava Yolları’na ait 787-9 Dreamliner, taksi yaparken Delta Airlines’a ait park halindeki Boeing 737’nin kuyruğuna çarptı. Olayda yaralanan olmazken, bazı uçuşlar iptal edildi.
Guatemala Devlet Başkanı Bernardo Arevalo, ABD ile yeni bir göçmen anlaşması imzalandığını açıkladı. Sınır dışı edilen göçmenlerin kabulü ve ulaşım masraflarının ABD tarafından karşılanacağı belirtildi. Ekonomik kalkınma ile göç s
HABER / ERCAN KUTLU - Niks Lounge açılışıyla Beylikdüzü'nde lezzet, zarafet ve kaliteli hizmetin yeni adresi oldu. Fikret Aslan yönetiminde, Orhan Kaya ve Burak Bey’in ortaklığıyla görkemli bir başlangıç yaptı.
.
Balıkçı Kenan’dan Çok Sert Açıklamalar: “Zulüm Gördüm, Tehdit Edildim, Malıma Hukuksuzca El Konuldu!”
Muş’ta “Plastik Hayatlar ve Kanser” Konuşuldu Alparslan Üniversitesi yerleşkesinde düzenlenen ve geleneksel hale gelen “Çay Bahane Sohbetleri”, farklı alanlardan uzmanları konuk ediyor.
Bahçeşehir 2. Kısım Atatürk Bulvarı’nda aylardır onarılmayan yol çukuru, 12 Nisan gecesi 7 aracın lastiğini patlattı. Vatandaşlar isyan ediyor: “Defalarca şikayet ettik ama kimse duymuyor!”
Gaziantep Gönüllü Kuruluşlar Platformu, terörle mücadelede yeni bir sayfa açılması için kritik bir açıklama yaptı. 40 yılı aşkın terör sarmalının son bulması için tüm kesimleri işbirliğine davet etti.
Antalya’nın Manavgat ilçesinde, şoför kapısı bulunmayan bir aracın trafiğe çıkması görenleri hayrete düşürdü. Aracı kullanan sürücünün, trafik kurallarını hiçe sayarak tehlikeli manevralar yaptığı iddia edildi.
Bornova İlçe Emniyet Müdürlüğü, ruhsatsız silah taşıyan ve bulunduran şahıslara yönelik operasyonlarla huzur ve güvenliği sağlıyor.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
Gazeteci-yazar Ravza Zeybek'in kaleme aldığı yeni roman “Kervan”, okuyucuyu içsel bir yolculuğa çıkarıyor. Kitap, hayatın anlamını sorgulayanlar için adeta bir başucu eseri.
HABER / ERCAN KUTLU - Ramazan Bayramı, Bahçelievler’de unutulmaz bir etkinliğe sahne oldu. Vali Davut Gül ve protokol üyelerinin çektirdiği selfie, sosyal medyada fenomenleşerek binlerce beğeni topladı.
Tire Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen söyleşide öğrencilere Tire’nin tarih ve kültür mirasını anlattı. Etkinlik, kitapların imzalanması ve gençlerle interaktif sohbetlerle tamamlandı.
Eğitimci-Yazar A. Levent Ertekin’in hazırladığı "Afgan Kınalı Kuzular" kitabı, Çanakkale Zaferi etkinliklerinde Herat’ta tanıtıldı. Kitap, iki ülkenin kardeşliğine vurgu yaparak büyük ilgi gördü.
Karya Farma HBX Ar-Ge’nin geliştirdiği HBX-HGM71 formülü, laboratuvar ortamında %99,99 oranında patojen yok edici başarısıyla çocukların sağlığına adandı.
Yüksek tansiyon, dünya genelinde 1 milyardan fazla kişiyi etkilerken, hatalı tansiyon ölçümleri yanlış teşhislere ve gereksiz tedavilere yol açıyor.
Ramazan ayıyla birlikte balık tezgahları bereketlendi! Beylikdüzü Balıkçılar Çarşısı'nda sardalya ve istavrit fiyatları dibe vurdu. 3 kilo balık alana 1 kilo bedava kampanyasıyla sağlıklı beslenme fırsatı.
Gazi Üniversitesi'nde Gıda Güvenliği ve Mikroplastik Tehlikesi Paneli Düzenlendi
Bilim insanları, bunamanın hafıza kaybı dışındaki erken belirtilerini keşfetti. Hızlı kilo kaybı ve yüksek iyi kolesterol seviyeleri, bunamanın habercisi olabilir. Bu bulgular, erken teşhis ve tedavi için umut vaat ediyor.
Bahçeşehir ve Bahçekent’te onlarca sitenin elektrik işlerini üstlenen Caner Cimşit, HGS Elektrik markasıyla güvenli, hızlı ve kalıcı çözümler sunuyor. Gönül rahatlığıyla ulaşabileceğiniz bu uzman, sadece arıza gidermekle kalmıyor,
HABER / ERCAN KUTLU - "Bahçeşehir’in başarılı Müdürü Ümit Karaağaç: Okulunda aile seminerleri, fidan dikim etkinlikleri ve spor başarılarıyla eğitimi renklendiriyor! Öğrenciler: ‘Onunla gurur duyuyoruz’."
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in büyüyen nüfusu taziye evi ihtiyacını artırdı. Vatandaşlar, Yavuz Sultan Selim Camii altı veya Kur’an kurslarının bu amaçla kullanılmasını istiyor.
HABER / ERCAN KUTLU - "Servis şoförleri, Bahçekent Emlak Konut Camii çeşmesini araç yıkamak için kullanıyor. Cemaat ve imam rahatsız, yetkililerden acil çözüm bekleniyor!"
Bahçekent’in sevilen ismi Hacı Mürsel Oktay, vefatının ardından Hadımköy Yeşilbayır Mezarlığı’nda defnedildi. Cenazeye yoğun katılım oldu; protokol, cemaat ve sevenleri son yolculuğunda yalnız bırakmadı.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.