Türk sporunda yeteneklerin keşfi konusunda yeni bir uygulama hayata geçiyor. Yapay Zeka Fikir Akademisi (YAFA) ile sporcu adayı çocukların, uygulanacak test ve ölçümlerle hangi spor branşına yatkın oldukları belirlenecek.
YAFA Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Şimşek, Türk sporunda yeteneklerin keşfinin artık tesadüflere bağlı kalmayacağını, en önemlisi de, bilimsel veriler sayesinde torpille sporcu seçmenin önüne geçileceğini söyledi.
Yapay Zeka Fikir Akademisi (YAFA), sporu yapay zeka ile buluşturuyor ve hayalleri teknolojiye emanet ediyor.
Yaklaşık 20 yıldır Türkiye’nin 81 ilinde faaliyet gösteren özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetenekli çocukları keşfederek onları Türk ve dünya futboluna kazandırmayı amaçlayan UYAFA’nın kurucusu Özcan Şimşek, şimdi de sporda yetenekli çocukların keşfi konusunda yeni bir uygulamayı hayata geçirmeye hazırlanıyor.
YAFA, branşlarında uzman antrenörlerin yaş gruplarına göre belirledikleri seçici teknik becerileri içeren drillerin uygulamasında yapay zeka tabanlı görüntü işleme teknolojisini kullanacak.
Yapay Zeka Fikir Akademisi (YAFA) ile branşa özgü teknik beceri testi, görsel ve işitsel beceri testi, antropometrik ölçümler, performans takip ölçümleri, her spor branşına özgü belirlenen teknik diril uygulamaları, sporcu adaylarının görsel ve işitsel reaksiyonlarını ölçe işlemleriyle çocukların yetenek tespiti yapılacak.
Bu uygulamayla uzman antrenörlerin ulaşamadığı yerlere görüntü işleme yöntemi ile ulaşılıp her çocuğa eşit fırsat sunulacak. Böylelikle spor kulüplerinde sporcu kayırma işlemi de ortadan kaldırılacak.
Yapılan sporcu seçimleri sonrasında belirlenen tüm sporcuların teknik, motorik, görsel işitsel reaksiyon, Antropometrik, Performans Takip ve diğer tüm testlerinin yorumlanması, gelişimlerinin takipleri yapay zeka ile değerlendirilecek. Ayrıca elde edilen verilerin başka ülkelerdeki aynı yaş ve branşlardaki sporcularla karşılaştırılması sağlanacak.
Özcan Şimşek; “YAFA spor alanında ülkemizde uygulanacak en kapsamlı model olacak”
Bilimsel veriler sayesinde sporda torpilin önüne geçileceğini ifade eden YAFA Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Şimşek, uygulamaya ilişkin şunları söyledi:
“Yapay zeka kullanımı ile Türk sporunda yeteneklerin keşfinin artık tesadüflere kalmayacak olması çok önemli. Teknolojinin çok hızlı geliştiği günümüz dünyasında Türkiye’nin tüm alanlarda ve elbette sporda da çağı yakalaması kaçınılmaz bir gerekliliktir. Öyle ki, özel yetenekli çocuklarımız, ülkemiz açısından son derece stratejik bir insan kaynağı profilini ortaya koymaktadır. Biz bu potansiyelimizi geliştirmek ve iyileştirmek düşüncesindeyiz. Bu amaçla Yapay Zeka Fikir Akademisi’ni başlatıyoruz. Bilimsel verilerle onların potansiyellerini fark etmelerine, bu yolla yeteneklerini keşfetmelerine ve tecrübeli antrenörler ile uygun spor branşlarına yönelmelerine destek olmayı hedefliyoruz. YAFA bugüne kadar spor alanında ülkemizde uygulanacak en kapsamlı model olacak.”
Erzurum, Panama’dan önemli bir konuk ağırladı
Panama’da yer alan Club Deportivo Universitario Kulübü Başkanı ve Barrios şirketler grubu başkan vekili Andrés Barrios’u Erzurum’da ağırladı
YAFA, sporcu taraması yapmak amacıyla geliştirilen Yapay Zeka Tabanlı Teknoloji kullanımı ile ilgili olarak Panama’da yer alan Club Deportivo Universitario Kulübü Başkanı ve Barrios şirketler grubu başkan vekili Andrés Barrios’u Erzurum’da ağırladı.
Andrés Barrios’a, YAFA’nın uygulamaları hakkında Prof. Dr. Mevlüt Özben tarafından sunum yapıldı.
Panama’da eğitim ve yatırım sektörlerinde faaliyet gösteren ayrıca Panama Kanalı’nın imtiyaz sahibi olan ABCO GLOBAL isimli aile şirketinin başkan vekili olan Andrés Barrios, yanındaki heyet ile Erzurum Büyükşehir Belediyesini de ziyaret etti. Burada Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı ile görüşen Panama grubu, Erzurum’un yatırım açısından taşıdığı önem hakkında detaylı olarak bilgilendirildi.
Panama Grubu ve YAFA’nın son durağı ise Erzurum Valiliği oldu. Erzurum Valisi Sayın Mustafa Çiftçi Panama Grubu Başkanı Andres Barrios, UYAFA Panama Temsilcisi Oğuzhan Sülük, Yetenek Avcıları Fikir Akademisi (YAFA) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Şimşek ve YAFA Direktörü Prof. Dr. Mevlüt Özben’i makamında kabul etti.
Görüşmede Erzurum’un potansiyeli ve buraya yapılacak yatırımlar konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. YAFA’nın faaliyet alanı hakkında da bilgi alan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi Erzurum’un bir fırsatlar şehri olduğunun altını çizerek tüm yatırımcıları şehre yatırım yapmaya beklediklerini ifade etti.
Afganistan Platformu (AP), savaşın değil barışın dilini dünyaya taşımak için Türkiye’den güçlü bir iletişim atağı başlattı.
Başkan Erdoğan’ın talimatıyla AFAD ekipleri Gazze’ye gidiyor. İsrail basını Türkiye’nin sahada fiili güç oluşturmasından rahatsız. Ankara, Gazze’de yeni bir insani ve siyasi etki merkezi kurmaya hazırlanıyor.
Gazze’ye insani yardım götürmek için yola çıkan Sumud Filosu, İsrail’in ablukasını aşamadı ama insanlığın onurunu tüm dünyada ayağa kaldırdı.
HABER - ÖNDER GÜZELARSLAN - Birleşmiş Milletler, Türk iş insanı Mustafa Tatar’a “Uluslararası Barış Elçisi” unvanı verdi.
İstanbul’da bisiklet severler “Sumud İçin Pedallıyoruz” diyerek Gazze’deki insani krize dikkat çekti.
HABER / ÖNDER GÜZELARSLAN - Manisa Vakfı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında İstanbul Engelliler Derneği üyelerini ağırlayarak farkındalık oluşturan anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.
HABER / ERCAN KUTLU - Kahramanmaraşlı usta Mehmet Poyraz’ın açtığı Mehmet Chef; kebap, kelle–paça, zeytinyağlı, serpme kahvaltı ve paket servis hizmetiyle Bahçekent’in yeni lezzet adresi oldu.
Mustafa Böyükata, Anadolu’nun gönüllü çevrecilerinden Abdullah Karataş’ın ağaç sevgisini, diktiği binlerce fidanı ve Türkiye’nin farklı bölgelerinde yürüttüğü doğa çalışmalarını anlatıyor.
ERCAN KUTLU - Bahçekent Furkan Işık Bulvarı’nda hizmet veren Komagene şubesi, işletmeci Nevzat Söylemez’in güler yüzlü yaklaşımı ve özel bademli-cevizli çiğ köfte tarifiyle bölge halkının favorisi oldu.
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te yıllardır yüzlerce eve titiz işçilikle hizmet veren Caner Demirezen, bölge halkına en kaliteli boyayı en uygun fiyatlarla sunduğunu ve tüm işlerinin arkasında durduğunu ifade ediyor.
Çekmeköy Çamlık Mahallesi'nde İETT şoförü tartışma sonrası kontrolü kaybetti, otobüs kaldırıma çıkarak araçlara ve yayalara çarptı. Olay yerinde panik yaşandı, yaralılar yola savruldu.
Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde bir gemide bakım sırasında karbondioksit tüpü patladı. İlk belirlemelere göre 1 işçi hayatını kaybetti, 4 kişi gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat merkezli 12 ilde düzenlenen yasa dışı bahis operasyonlarında 32 şüphelinin yakalandığını duyurdu.
HABER / AHMET KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul, İzmir, Artvin, Kastamonu, Mersin ve Mardin merkezli olmak üzere 21 ilde 1 Milyar Liralık İşlem Hacmi Ortaya Çıktı.
AK Parti’nin açıklamasıyla gündeme oturan “PKK silah bırakıyor” iddiası sonrası uzmanlar konuştu. Güvenlik, siyaset ve kamuoyunun ortak beklentisi: Kalıcı barış ve toplumsal huzur.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
Bursa Konyalılar Derneği, 5. Şeb-i Arûs programını bu yıl “Gönüller Gazze İçin” temasıyla düzenliyor. Mevlânâ’nın sevgi ve merhamet çağrısı, Gazze’nin acısıyla birleşiyor.
İzmir Çiğli’de düzenlenen Erzurum Tanıtım ve Gastronomi Günleri, konserler, sahne gösterileri ve yöresel lezzetlerin yer aldığı etkinliklerle yoğun ilgi gördü ve coşkuyla sona erdi.
Nevşehir’de açılan Ahmet Minguzzi Skate Parkı, hem spor alanı hem de sanat dokunuşlarıyla dikkat çekerken, genç yaşta hayatını kaybeden Ahmet Minguzzi’nin anısını yaşatıyor.
Trabzon Kitap Fuarında okurlarla buluşan Mücahit Güler, “Tevhid Bağlamında Logoterapi” eseriyle büyük ilgi gördü. Kitap, insanın anlam arayışını Kur’ani bir perspektifle ele almasıyla dikkat çekti.
İzmir Öğretmen Akademilerinde konuşan Eğitimci-Yazar A. Levent Ertekin, tüm mal varlığını eğitime bağışlayan Melahat Aksoy’un hayatını ve fedakârlıklarla dolu öğretmenlik öyküsünü anlattı.
Sebze ve meyvelerin plastik poşette bekletilmesi, dioksin tehlikesi, organik ürün yanılgısı ve gıdaların doğru saklama yöntemleri… Uzmanların yıllardır uyardığı kritik bilgiler.
KARYA FARMA, kadim Karya topraklarının şifa mirasını modern bilimle buluşturdu. HBX-2371 GOLD SMART DROP, doğadan ilham alan yenilikçi bir yaşam formülüdür.
Modern çağın sessiz salgını haline gelen uykusuzluk, artık bireysel değil toplumsal bir kriz. Prof. Dr. Kürşat Şahin YILDIRIMER, bu çağın en yorgun zihnini anlatıyor.
Basit belirtiler bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Vücudun verdiği 20 önemli sinyali doğru okumayı öğrenin.
Uzmanlara göre yaşlılarda en sık ölümle sonuçlanan iki tehlike var: düşme ve boğulma. Basit önlemlerle bu riskler büyük ölçüde azaltılabiliyor.
RÖPORTAJ / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te ilk kez açılan çikolata mağazası, özel günler ve sağlıklı yaşam için tatlı bir buluşma noktası oldu.
HABER: / Ercan KUTLU - Başakşehir Belediyesi’nin geleneksel “Çaya Geldik” etkinliği 654 Ada’da yoğun ilgi gördü. Komşuluk bağı güçlendi, çocuklar eğlendi, belediyeye teşekkür mesajları yağdı.
Bahçekent’te yaşayan Orhan Sami’nin kızı Hevi Zana Sami, 3 yıl üst üste okul birincisi olarak plaketle ödüllendirildi. Başarı hikâyesi ilham veriyor!
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in kuruluşundan bu yana hizmet veren Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi matbaa, tabela, promosyon ve kurumsal baskılarda kalitenin adresi olmaya devam ediyor.
ÖZEL HABER / MEDYA90 - Yeni yönetimiyle dikkat çeken Bahçekent 654 Ada Sitesi, tecrübeli isimler Volkan Sarıca ve Kadir Kaya öncülüğünde site sakinlerinden tam not alıyor.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.