Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
.
Küresel Dünyamızın Geleceği Ve Eko Belediyecilik: İspir Belediyesi Modeli
Erzurum’un İspir İlçesi son yıllarda belediyecilik vizyon ve hizmetleri ile ön plana çıkıyor. Ekonomik, sosyal ve ekolojik olarak sınıflandırılabilecek olan ‘sürdürülebilirlik ilkeleri’ bakımından “Yerel Gündem 21” eylem planını hayata geçirmeye başladığı görülen İspir, Türkiye ve dünyadaki ilçe belediyeleri için de bir model olma/oluşturma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Prof.Dr. Mevlüt Özben’in de aralarında bulunduğu Söz Media ekibinin Erzurum’un İspir ilçesine yaptığı ziyarette edindikleri bilgi ve gözlemleri, İspir’in eko-belediyecilik bakımından bir hayli mesafe kat ettiğini gösteriyor. Katılımcılıktan ulaşıma, iklim krizi ile mücadeleden çevre ile ilgili çalışmalara kadar İspir değişen çehresi ile göz kamaştırıyor. İspir Belediye Başkanı Ahmet Coşkun’un göreve gelmesi ile başlayan değişim süreci ise ilçenin tümünde kendini gösteriyor.
Özellikle de kadınların, çocukların ve gençlerin sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel gelişim süreçlerine dahil edildiklerini görmek sıra dışı. Bu bakımdan, Belediye Başkanı Ahmet Çoşkun’un “kadının işleyiş sürecine katılmadığı her şey yarım kalır” cümlesi ile ifade ettiği vizyonuna alan açmak için canla başla çalıştığının kayıtlara geçirilmesinin bir hak teslimi olduğunu söyleyebiliriz.
İspir Belediyesi bünyesinde kurulan tekvando spor kulübünün ağırlıklı olarak çocuk ve gençlerden oluşan yaklaşık 600 sporcuyu bünyesinde barındırması da ilçe nüfusu göz önüne alındığında dikkatleri çekiyor. Konu ile ilgili görüşlerini sorduğumuz Başkan Coşkun “elimizde olan tüm imkanları seferber ederek başta spor faaliyetleri olmak üzere çeşitli etkinliklerle çocuklarımız ve özellikle gençlerimizin ekran başında geçirdikleri süreyi azaltmak istiyoruz.
Uzmanların görüşleri doğrultusunda, çocuklarımızın / gençlerimizin bedensel, ruhsal ve akademik gelişimleri için gerekli olan sosyal ortamları inşa ediyoruz ” dedi.
Ve sanat! İspir, sanatın teşvik edildiği ve görünür kılındığı bir ilçe olma noktasında da oldukça mesafe kat etmiş. Ahmet Coşkun’nun göreve gelmesi ile birlikte, alanında isim yapmış sanatçıların katılımı ile her yıl yapılan sanatsal etkinliklerin ürünü olan eserler, şık bir yapı olarak tasarlanmış sanat müzesinde yer almak için gün sayıyor.
Güncel nüfusu yaklaşık 16.000 olan İspir’in Plastik Sanatlar Müzesine sahip bir ilçe olmasının heyecan ve umut verici olduğunu, hatta bu yönüyle de Türkiye’deki ilçe belediyeleri için bir model haline geleceğini şimdiden söylemek mümkün.
İlçe tarihinin ve ruhunun akış halinde olduğu Çoruh Nehri ise artık daha huzurlu akıyor. Dere ıslahlarıyla, her gün yıkanan caddeleriyle, sosyal donatılarıyla, ışıklandırma sistemleriyle İspir sakinlerine kaliteli yaşam olanakları sunan bir ilçe olmuş doğrusu. Özellikle, Çoruh’un yanı başında, bir hayli geniş alanda kurulmuş olan Millet Parkı görülmeye değer. Tüm detayların düşünüldüğü alanda, çocuk parklarında ahşap malzemenin kullanılmış olması eko belediyecilik anlayışına uygun adımlar atıldığının göstergelerinden sadece birisi.
Doğal güzellikleri kadar tarihi ile de dikkat çeken İspir, Ahmet Çoşkun’un bu yöndeki projeleriyle ben buradayım demeye hazırlanıyor. İlçeye hakim bir tepenin üzerine inşa edilen İspir Kalesi’nde hummalı bir restorasyon çalışması yürüyor. Tamamlandığında yüzyılların yorgunluğu üzerinden atacak olan kale, ilçe geçmişinin anıtsal güzelliğinin de sembolü olacak.
Söz Media ekibi olarak yaptığımız tüm bu gözlemler küresel dünyamızın geleceğinde yerel yönetimlerin ve onların yönetişim anlayışıyla hayata geçirdiği eko belediyecilik modelinin önemini göstermektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.