İzmir Torbalı'da DİSK/Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan Philip Morris ve Birleşik Metal-İş Sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan Betonstar işçilerinin süren direnişlerine DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri destek verdi.
BURSA (İGFA) - Philip Morris (Marlboro) fabrikasında faaliyet yürüten Euroserve'de DİSK/Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan işçilerin direnişi 25’inci gününde DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK Genel Kurul Üyelerinin katılımıyla devam etti.
Fabrikanın ana giriş kapısındaki zeytinlik alanda toplanan işçiler, "Yaşasın sınıf dayanışması", "İş ekmek özgürlük", "Sendika hakkımız engellenemez", "Direne direne kazanacağız", "Marlboro şaşırma sabrımızı taşırma", "Atılan işçiler geri alınsın", "Marlboro işçisi yalnız değildir" sloganları eşliğinde Güney kapısına doğru yürüyüş gerçekleştirdi.
Ziyarete DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Emekli Genel Başkanı Cengiz Yavuz ile Birleşik Metal-İş İzmir Şubesi, Genel-İş Şubeleri, İletişim-İş, Eğitim Sen Torbalı Temsilciği, EMEP İl başkanı ve üyeleri, Betonstar işçileri de destek verdi.
Direnişteki işçilerin ailelerinin de yer aldığı eylemde işçiler, talepleri kabul edilene kadar mücadelede edeceklerini söyledi.
TÜRKİYE'Yİ AŞTI
Açıklamada ilk olarak konuşan Gıda-İş Başkanı Seyit Aslan, işçilerin 25 gündür hukuksuzluğa karşı direndiğini ve fabrikanın açık cezaevine çevrildiğini bir kez daha hatırlattı. Dünyanın dört bir yanına yaptığı ihraç ile Philip Morris’in kâr ettiğini söyleyen Aslan, “İşçiler ise taşeronda açlık sınırının altında hiçbir sosyal hakları olmadan çalışıyor. Trilyonlar kazanan işveren işçilerin hakkına gelince işçileri vahşice açlığa, yoksulluğa mahkum ediyor. Marlboro bilmelidir ki dünya genelindeki gücünüz işten atılan işçileri yenemeyecek, istediğiniz kapıları kapatın bu fabrikanın içinde olanlar bugün Türkiye’yi aştı” dedi.
‘Patronlar yasaları çiğneme hakkını siyasi iktidardan alıyor”
Daha sonra söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, “İşverenler, patronlar yasaları çiğneme cesaretini siyasi iktidardan alıyor. Çünkü iktidar fabrikalarda yaşanılan haksızlık ve hukuksuzluklar karşısında sessiz kalarak ortak oluyor. Marlboro işverenine bir kez daha sesleniyoruz; gelin işçilerin anayasal hakkı olan sendikalı çalışma hakkını tanıyın, baskılara son verin. İstediğiniz kadar kapıları, duvarları kapatın mücadelenin önüne set kuramazsınız çünkü bu mücadele ve direniş ekmek mücadelesidir” diye konuştu.
Philip Morris'in dijitalleşme sürecine 150 milyar liralık kaynak aktardığını söyleyen Çerkezoğlu, “2 bin işçiyi 18. yüzyıl çalışma koşullarına mahkum ediyorsunuz. Günlerdir görüşme talep ediyoruz. İsterlerse uzay çağına gitsinler siz daha bu işçilerin sendikasıyla medeni bir ilişki kurmaktan acizsiniz. Marlboro işçi kardeşlerim bu fabrikanın kapısında halaylarla girene kadar Marlboro işçisinin hakkı teslim edilene kadar mücadele edeceğimizi ilan ediyoruz” dedi.
Marlboro direnişinin ardından DİSK heyeti Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için işten atılan ve 17 gündür fabrika önünde direnen Betonstar işçileri ziyaret edildi. Marlboro ziyaretine destek veren sendika ve siyasi partilerin yanı sıra Birleşik Metal-İş üyesi Polmar, İnpo, Polikima işçileri, TKP ve TİP de destek verdi.
Burada da "Birleşe birleşe kazanacağız", "Marlboro işçisi yalnız değildir", "Betonstar işçisi yalnız değildir", "Yaşasın sınıf dayanışması", "Betonstar işçisi köle değildir" sloganları atıldı.
Birleşik Metal-İş Genel Başkan Adnan Serdaroğlu, “Hak hukuk tanımaz işverenlerin saldırılarına karşı onurlu direnişi ortaya koyuyoruz. Bugün ülkenin birçok yerinde direnişler sürüyor. Kölelik koşullarına karşı direnen işçileri kapı önüne koyuluyor. Ülkedeki anayasayı tanımıyorlar. Düzen sermaye düzeni, başta bu düzeni değiştirmek gerekiyor. Biz bedel ödemeye hazırız. Eğer onlar bize bedel ödettirmeye çalışırlarsa biz de onlara yaşatırız” dedi.
Betonstar’da 45 işçinin tazminatsız işten atıldığını hatırlatan Serdaroğlu, “İşçileri işsizlik sigortasından yararlandırmıyorlar, işveren baskılarını arttırıyor. Biz mücadelemizde kararlıyız” diye konuştu.
Betonstar işçilerinin direnişi selamlayan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da “Bizim hayalimiz ürettiğimiz değeri hakça paylaştığımız bir ülke yaratmak. Biz sadece hayal etmiyoruz inanıyoruz ve bunun kararlı bir biçimde mücadelesini veriyoruz. Emeğin Türkiye’sini mutlaka ama mutlaka hep birlikte kuracağız” dedi.
Afganistan Platformu (AP), savaşın değil barışın dilini dünyaya taşımak için Türkiye’den güçlü bir iletişim atağı başlattı.
Başkan Erdoğan’ın talimatıyla AFAD ekipleri Gazze’ye gidiyor. İsrail basını Türkiye’nin sahada fiili güç oluşturmasından rahatsız. Ankara, Gazze’de yeni bir insani ve siyasi etki merkezi kurmaya hazırlanıyor.
Gazze’ye insani yardım götürmek için yola çıkan Sumud Filosu, İsrail’in ablukasını aşamadı ama insanlığın onurunu tüm dünyada ayağa kaldırdı.
HABER - ÖNDER GÜZELARSLAN - Birleşmiş Milletler, Türk iş insanı Mustafa Tatar’a “Uluslararası Barış Elçisi” unvanı verdi.
İstanbul’da bisiklet severler “Sumud İçin Pedallıyoruz” diyerek Gazze’deki insani krize dikkat çekti.
HABER / ÖNDER GÜZELARSLAN - Manisa Vakfı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında İstanbul Engelliler Derneği üyelerini ağırlayarak farkındalık oluşturan anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.
HABER / ERCAN KUTLU - Kahramanmaraşlı usta Mehmet Poyraz’ın açtığı Mehmet Chef; kebap, kelle–paça, zeytinyağlı, serpme kahvaltı ve paket servis hizmetiyle Bahçekent’in yeni lezzet adresi oldu.
Mustafa Böyükata, Anadolu’nun gönüllü çevrecilerinden Abdullah Karataş’ın ağaç sevgisini, diktiği binlerce fidanı ve Türkiye’nin farklı bölgelerinde yürüttüğü doğa çalışmalarını anlatıyor.
ERCAN KUTLU - Bahçekent Furkan Işık Bulvarı’nda hizmet veren Komagene şubesi, işletmeci Nevzat Söylemez’in güler yüzlü yaklaşımı ve özel bademli-cevizli çiğ köfte tarifiyle bölge halkının favorisi oldu.
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te yıllardır yüzlerce eve titiz işçilikle hizmet veren Caner Demirezen, bölge halkına en kaliteli boyayı en uygun fiyatlarla sunduğunu ve tüm işlerinin arkasında durduğunu ifade ediyor.
Çekmeköy Çamlık Mahallesi'nde İETT şoförü tartışma sonrası kontrolü kaybetti, otobüs kaldırıma çıkarak araçlara ve yayalara çarptı. Olay yerinde panik yaşandı, yaralılar yola savruldu.
Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde bir gemide bakım sırasında karbondioksit tüpü patladı. İlk belirlemelere göre 1 işçi hayatını kaybetti, 4 kişi gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat merkezli 12 ilde düzenlenen yasa dışı bahis operasyonlarında 32 şüphelinin yakalandığını duyurdu.
HABER / AHMET KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul, İzmir, Artvin, Kastamonu, Mersin ve Mardin merkezli olmak üzere 21 ilde 1 Milyar Liralık İşlem Hacmi Ortaya Çıktı.
AK Parti’nin açıklamasıyla gündeme oturan “PKK silah bırakıyor” iddiası sonrası uzmanlar konuştu. Güvenlik, siyaset ve kamuoyunun ortak beklentisi: Kalıcı barış ve toplumsal huzur.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
Bursa Konyalılar Derneği, 5. Şeb-i Arûs programını bu yıl “Gönüller Gazze İçin” temasıyla düzenliyor. Mevlânâ’nın sevgi ve merhamet çağrısı, Gazze’nin acısıyla birleşiyor.
İzmir Çiğli’de düzenlenen Erzurum Tanıtım ve Gastronomi Günleri, konserler, sahne gösterileri ve yöresel lezzetlerin yer aldığı etkinliklerle yoğun ilgi gördü ve coşkuyla sona erdi.
Nevşehir’de açılan Ahmet Minguzzi Skate Parkı, hem spor alanı hem de sanat dokunuşlarıyla dikkat çekerken, genç yaşta hayatını kaybeden Ahmet Minguzzi’nin anısını yaşatıyor.
Trabzon Kitap Fuarında okurlarla buluşan Mücahit Güler, “Tevhid Bağlamında Logoterapi” eseriyle büyük ilgi gördü. Kitap, insanın anlam arayışını Kur’ani bir perspektifle ele almasıyla dikkat çekti.
İzmir Öğretmen Akademilerinde konuşan Eğitimci-Yazar A. Levent Ertekin, tüm mal varlığını eğitime bağışlayan Melahat Aksoy’un hayatını ve fedakârlıklarla dolu öğretmenlik öyküsünü anlattı.
Sebze ve meyvelerin plastik poşette bekletilmesi, dioksin tehlikesi, organik ürün yanılgısı ve gıdaların doğru saklama yöntemleri… Uzmanların yıllardır uyardığı kritik bilgiler.
KARYA FARMA, kadim Karya topraklarının şifa mirasını modern bilimle buluşturdu. HBX-2371 GOLD SMART DROP, doğadan ilham alan yenilikçi bir yaşam formülüdür.
Modern çağın sessiz salgını haline gelen uykusuzluk, artık bireysel değil toplumsal bir kriz. Prof. Dr. Kürşat Şahin YILDIRIMER, bu çağın en yorgun zihnini anlatıyor.
Basit belirtiler bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Vücudun verdiği 20 önemli sinyali doğru okumayı öğrenin.
Uzmanlara göre yaşlılarda en sık ölümle sonuçlanan iki tehlike var: düşme ve boğulma. Basit önlemlerle bu riskler büyük ölçüde azaltılabiliyor.
RÖPORTAJ / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te ilk kez açılan çikolata mağazası, özel günler ve sağlıklı yaşam için tatlı bir buluşma noktası oldu.
HABER: / Ercan KUTLU - Başakşehir Belediyesi’nin geleneksel “Çaya Geldik” etkinliği 654 Ada’da yoğun ilgi gördü. Komşuluk bağı güçlendi, çocuklar eğlendi, belediyeye teşekkür mesajları yağdı.
Bahçekent’te yaşayan Orhan Sami’nin kızı Hevi Zana Sami, 3 yıl üst üste okul birincisi olarak plaketle ödüllendirildi. Başarı hikâyesi ilham veriyor!
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in kuruluşundan bu yana hizmet veren Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi matbaa, tabela, promosyon ve kurumsal baskılarda kalitenin adresi olmaya devam ediyor.
ÖZEL HABER / MEDYA90 - Yeni yönetimiyle dikkat çeken Bahçekent 654 Ada Sitesi, tecrübeli isimler Volkan Sarıca ve Kadir Kaya öncülüğünde site sakinlerinden tam not alıyor.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.