DEPREM MAĞDURU GAZETECİLERDEN YETKİLİLERE ÇAĞRI
“ BİZLERE BİR DEPREMDE SİZ YAŞATMAYIN”
Kahramanmaraş ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen büyük deprem sonrasında Devlet , Millet el ele verilerek yaraların sarılmaya çalışıldığı ortamda haftalık, 15 günlük , aylık gazete ve internet siteleri bir darbede Basın ,İlan Kurumu'nun yeni çıkarttığı yönetmelikten yedi . Konuyla ilgili bir açıklama yapan yerel basın mensupları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek yapılan yanlıştan dönülmesini talep ettiler. Yerel basın mensupları konuyla ilgili şu görüşlere yer verdiler.
Bizler, çok büyük felaketin eşiğindeyken ; evimizden yuvamızdan olmuşken, çoğumuz bir çok yakınını kaybettiği halde, afet sonrası her zamanki gibi halkın yanında olmayı, onların sesini duyurmayı, onlara yardımcı olmayı kendisine vazife edinmiş yerel basın mensupları olarak, halkın haber alma özgürlüğünün bilinciyle alanlara koştuk.
Ve devlet millet birlikteliğinin bir paydaşı olarak zor şartlarda görevimizi yerine getirmeye çalıştık. Fakat bu arada hakkımızda kapanmamıza neden olacak ; zaten zor şartlarda ayakta durduğumuz şu günlerde bizlere yeni ve ağır yükümlülükler getiren , tasarının adeta ölüm fermanımızın hazırlandığını bilemedik .
İddialara göre bizlere ilgili yükümlülükler tasarıya son 15 gün içinde eklenmiş. Hem de bizlere hiç danışılmadan sahadan bir haber olarak . Danışılan varsa da demek ki hiç sesi çıkmamış ya da bizlere söyleme gereği duyulmamış. Belki de Genel kurullarda oy hesabına bizler kurban edilmiş ve bizim acımızdan ziyade bizden sonra kalanların ne gibi kazanımlar elde edileceği göz önünde bulundurulmuştur.
Ve bu güne kadar bundan haberi olan ne bir dernek ne bir oda ne bir meslek kuruluşu etkin mücadele edip ne yazık ki tam anlamıyla hakkımızı savunamamıştır . Ve herhalde bu sessizlikten alınan cesaretle biz yerel basın mensuplarına getirilen ofis şartı ve 2 çalışan zorunluluğu yetmezmiş gibi yeni alınan kararlarda bizlerde BİK üyesi olduğumuz halde ; bizlerde BİK üzerinden gelen ilanlarımızdan yüzde 15 kesinti yapılarak kuruma katkı koyduğumuz halde, deprem olan illerde gazetecilere verilen maddi yardım, bürokratik kolaylık mevzuat erteleme, haklarının hiç birinden yararlandırılmadık.
Bizde bunun üzerinde kendi göbeğimizi kendimiz kesmeyi karar vermiş ; Adana’dan ses yükselterek Tüm Türkiye'ye haklı ve mağdur olduğumuzu duyurmaya karar verdik. Peki neydi haklılığımız? Tamam hepimiz istiyoruz eline her fotoğraf makinesi alan gazeteci olmasın bilgisayarı olan oturan internet sitesi kurmasın Ana fikrimiz bu.

AMA BUNUN YOLU KURUN UN YANINDA YAŞI YAKMAK DEĞİL
Yıllardır bu mesleğe gönül veren, tüm şartları taşıyan vergisini düzenli ödeyen, BİK e üye olmuş gazetecilerinde verilmiş müktesap haklarını alarak onları bu düzenlemenin içine katmak değildir. Siz aldığınız bu kararla sadece gazete ve internet sitesi sahibi olmayı zorlaştırmıyorsunuz . Yıllardır gazetecilik yapanları da kapanmaya zorluyorsunuz. Üstelik kanunu adeta geriye doğru yürüterek, kazandığımız hakları geri alarak . Bu kararlardan sonra mesleğine aşık, gazeteciliği ticaret olarak görmeyen zor şartlarda görev yapan bizlerin bir çoğu kapanacak . Çünkü getirdiğiniz iki sigortalı ve büro şartının maliyeti her birimize an az 30 bin tl . Ve karşılığında günlük gazetelerin yararlandığı gibi aylık 60-90 bin arasında bir devlet desteği de yok. Artık yıllardır bu mesleğe gönül veren biler değil : parası olan maddi gücü olan gazetecilik yapabilecek .
Bu da ilerleyen dönemde halkın kutsal saydığı gazeteciliğin bir ticaret alanı görülmesine neden olup, saygınlığının yitirilmesine yol açabilecek . Sağ olsunlar Adana genelinde 200’ü Türkiye genelinde sayısı on binleri bulan bizlerin sesini bazı siyasilerimiz duyarak ve haklılığımızı da ortaya koyarak duruma müdahil oldular. Ama buna rağmen bu verilen kararlardan geri adım atılmadı . Aksine deprem bölgelerinde ki günlük gazetelerin bu yönetmeliğe uyma süreleri 1 yıl ertelenirken ; aynı kurum üyesi, aynı depremi yaşamış, aynı ilde aynı mesleği yapan haftalık 15 günlük ve aylık gazetelerin adı bile geçmemiş, tamamen görmezden gelinmiş, adeta bir kardeşe verilirken diğer kardeşe verilmemiştir.
“İNANIYORUZ Kİ YANLIŞ HESAP ANKARA’DAN DÖNER”
Açıklamalarını şöyle sürdüren Yerel Basında Birlik Grubu temsilcileri : Biz Türkiye genelinde bizlere inanan irili ufaklı odalarımız ve halkımızın desteğiyle bu yanlışa dur demeye Ve kazanılmış haklarımızı kaybetmemek için mücadeleye devam edeceğiz . Fakat gözden kaçırılan bazı hususları da dile getirmek istiyoruz. Öncelikle Türkiye genelinde BİK üyesi olarak sadece belediyelerden aldığımız ilanlardan yapılan kesintilerle, kuruma desteğimiz Türkiye genelinde yılda 40 -50 milyon tl civarında. Bundan vazgeçiliyor anlaşılan . Sırf 1 Nisanda yürürlüğe girecek bu karar sonrası Adana’da, haftalık 15 günlük ve aylık gazetelerin alamayacakları bayram ilanları sonrasında kurum zararı tahmini 50-100 bin bandında Türkiye genelini siz düşünün Göz göre göre kurum zarar mı ettirilecek. Öyle veya böyle hukukçuların söylediği üzere Danıştayın aldığı müktesap haklar geri alınamaz kararları ve birine tanınan hak diğerine de tanınır. emsallerinden dolayı tahmini bu yönetmelik mahkemelerden dönecek . Peki o güne kadar kurum ve bizlerin zararını kim nasıl açıklayacak?
Öte yandan düşünmek bile istemiyoruz. Ama eğer günlük gazetelerin genel kurullarda oy oranı fazla diye düşünülerek bizler feda edilmeye çalışılıyorsak emin olun sırf Adana genelinde oda dernek ve genel kurul seçimlerinde oy oranımız 40 50 bandında ülke genelinde siz düşünün .
Bir diğer yandan ihtimal bile vermek istemiyoruz . Ama acaba sayısı ülke genelinde 20 binlere varan ve okuyucu kitlesiyle milyonları bulan bizler bile isteye mağdur edilerek seçim öncesinde bir siyasi hesap yapılıyor iddiaları da kulağımıza gelmekte. Bizler haftalık, 15 günlük, aylık gazeteler olarak yapılan ticari veya siyasi hiçbir oyunun içinde olmak istemiyor ; sadece mesleğimizi onurumuzla sürdürmek ve yaşamak istiyoruz. Bizim üzerimizden kimse oyun kurmaya çalışmasın inanın bu oyunu bozarız. Bu vebal büyük İnanıyoruz ki ; Yerel basını seven, emekçinin yanında duran sn Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın bu kanuna son dakika eklendiği iddia edilen bizleri mağdur eden bu maddeden haberi yok olsa gereğini yapar.Sn Cumhurbaşkanım ne olursunuz bu feryadımızı duyun ve bu yanlışa dur deyin.” diye konuştular.
Haber: Hüseyin Yetiş / Türkiye Yerel Basın Birliği Adana Temsilcisi
Afganistan Platformu (AP), savaşın değil barışın dilini dünyaya taşımak için Türkiye’den güçlü bir iletişim atağı başlattı.
Başkan Erdoğan’ın talimatıyla AFAD ekipleri Gazze’ye gidiyor. İsrail basını Türkiye’nin sahada fiili güç oluşturmasından rahatsız. Ankara, Gazze’de yeni bir insani ve siyasi etki merkezi kurmaya hazırlanıyor.
Gazze’ye insani yardım götürmek için yola çıkan Sumud Filosu, İsrail’in ablukasını aşamadı ama insanlığın onurunu tüm dünyada ayağa kaldırdı.
HABER - ÖNDER GÜZELARSLAN - Birleşmiş Milletler, Türk iş insanı Mustafa Tatar’a “Uluslararası Barış Elçisi” unvanı verdi.
İstanbul’da bisiklet severler “Sumud İçin Pedallıyoruz” diyerek Gazze’deki insani krize dikkat çekti.
HABER / ÖNDER GÜZELARSLAN - Manisa Vakfı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında İstanbul Engelliler Derneği üyelerini ağırlayarak farkındalık oluşturan anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.
HABER / ERCAN KUTLU - Kahramanmaraşlı usta Mehmet Poyraz’ın açtığı Mehmet Chef; kebap, kelle–paça, zeytinyağlı, serpme kahvaltı ve paket servis hizmetiyle Bahçekent’in yeni lezzet adresi oldu.
Mustafa Böyükata, Anadolu’nun gönüllü çevrecilerinden Abdullah Karataş’ın ağaç sevgisini, diktiği binlerce fidanı ve Türkiye’nin farklı bölgelerinde yürüttüğü doğa çalışmalarını anlatıyor.
ERCAN KUTLU - Bahçekent Furkan Işık Bulvarı’nda hizmet veren Komagene şubesi, işletmeci Nevzat Söylemez’in güler yüzlü yaklaşımı ve özel bademli-cevizli çiğ köfte tarifiyle bölge halkının favorisi oldu.
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te yıllardır yüzlerce eve titiz işçilikle hizmet veren Caner Demirezen, bölge halkına en kaliteli boyayı en uygun fiyatlarla sunduğunu ve tüm işlerinin arkasında durduğunu ifade ediyor.
Çekmeköy Çamlık Mahallesi'nde İETT şoförü tartışma sonrası kontrolü kaybetti, otobüs kaldırıma çıkarak araçlara ve yayalara çarptı. Olay yerinde panik yaşandı, yaralılar yola savruldu.
Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde bir gemide bakım sırasında karbondioksit tüpü patladı. İlk belirlemelere göre 1 işçi hayatını kaybetti, 4 kişi gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat merkezli 12 ilde düzenlenen yasa dışı bahis operasyonlarında 32 şüphelinin yakalandığını duyurdu.
HABER / AHMET KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul, İzmir, Artvin, Kastamonu, Mersin ve Mardin merkezli olmak üzere 21 ilde 1 Milyar Liralık İşlem Hacmi Ortaya Çıktı.
AK Parti’nin açıklamasıyla gündeme oturan “PKK silah bırakıyor” iddiası sonrası uzmanlar konuştu. Güvenlik, siyaset ve kamuoyunun ortak beklentisi: Kalıcı barış ve toplumsal huzur.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
Bursa Konyalılar Derneği, 5. Şeb-i Arûs programını bu yıl “Gönüller Gazze İçin” temasıyla düzenliyor. Mevlânâ’nın sevgi ve merhamet çağrısı, Gazze’nin acısıyla birleşiyor.
İzmir Çiğli’de düzenlenen Erzurum Tanıtım ve Gastronomi Günleri, konserler, sahne gösterileri ve yöresel lezzetlerin yer aldığı etkinliklerle yoğun ilgi gördü ve coşkuyla sona erdi.
Nevşehir’de açılan Ahmet Minguzzi Skate Parkı, hem spor alanı hem de sanat dokunuşlarıyla dikkat çekerken, genç yaşta hayatını kaybeden Ahmet Minguzzi’nin anısını yaşatıyor.
Trabzon Kitap Fuarında okurlarla buluşan Mücahit Güler, “Tevhid Bağlamında Logoterapi” eseriyle büyük ilgi gördü. Kitap, insanın anlam arayışını Kur’ani bir perspektifle ele almasıyla dikkat çekti.
İzmir Öğretmen Akademilerinde konuşan Eğitimci-Yazar A. Levent Ertekin, tüm mal varlığını eğitime bağışlayan Melahat Aksoy’un hayatını ve fedakârlıklarla dolu öğretmenlik öyküsünü anlattı.
Sebze ve meyvelerin plastik poşette bekletilmesi, dioksin tehlikesi, organik ürün yanılgısı ve gıdaların doğru saklama yöntemleri… Uzmanların yıllardır uyardığı kritik bilgiler.
KARYA FARMA, kadim Karya topraklarının şifa mirasını modern bilimle buluşturdu. HBX-2371 GOLD SMART DROP, doğadan ilham alan yenilikçi bir yaşam formülüdür.
Modern çağın sessiz salgını haline gelen uykusuzluk, artık bireysel değil toplumsal bir kriz. Prof. Dr. Kürşat Şahin YILDIRIMER, bu çağın en yorgun zihnini anlatıyor.
Basit belirtiler bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Vücudun verdiği 20 önemli sinyali doğru okumayı öğrenin.
Uzmanlara göre yaşlılarda en sık ölümle sonuçlanan iki tehlike var: düşme ve boğulma. Basit önlemlerle bu riskler büyük ölçüde azaltılabiliyor.
RÖPORTAJ / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te ilk kez açılan çikolata mağazası, özel günler ve sağlıklı yaşam için tatlı bir buluşma noktası oldu.
HABER: / Ercan KUTLU - Başakşehir Belediyesi’nin geleneksel “Çaya Geldik” etkinliği 654 Ada’da yoğun ilgi gördü. Komşuluk bağı güçlendi, çocuklar eğlendi, belediyeye teşekkür mesajları yağdı.
Bahçekent’te yaşayan Orhan Sami’nin kızı Hevi Zana Sami, 3 yıl üst üste okul birincisi olarak plaketle ödüllendirildi. Başarı hikâyesi ilham veriyor!
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in kuruluşundan bu yana hizmet veren Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi matbaa, tabela, promosyon ve kurumsal baskılarda kalitenin adresi olmaya devam ediyor.
ÖZEL HABER / MEDYA90 - Yeni yönetimiyle dikkat çeken Bahçekent 654 Ada Sitesi, tecrübeli isimler Volkan Sarıca ve Kadir Kaya öncülüğünde site sakinlerinden tam not alıyor.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.