Ulaştırma ve Altyapı Bakanı
Abdulkadir Uraloğlu, 2023 yılında İstanbul Boğazından 39 bin, Çanakkale
Boğazından ise 44 bin 892 adet olmak üzere Türk boğazlarından toplamda 83 bin
892 gemi geçişi ile bir önceki yıla göre yüzde 8,2 oranında artış sağlandığını
bildirdi.
Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı
açıklamada dünya denizyolu ticaretinin yüzde 3 arttığını ve 2024 yılında da
deniz ticaretinin yüzde 2,1 büyüyerek yaklaşık 12,636 milyar tona ulaşmasını
beklediklerini belirterek, bu büyümeden Türk Boğazları ve Karadeniz trafiğinin
de olumlu yönde etkileneceğini belirtti.
Türk boğazlarından geçen gemi
trafiğine ilişkin verileri paylaşan Bakan Uraloğlu, “2023 yılında İstanbul
Boğazından 39 bin, Çanakkale Boğazından ise 44 bin 892 olmak üzere boğazlarımızdan
toplamda 83 bin 892 gemi geçti. Bu sayıyla 2022 yılına göre yüzde 8,2 oranında
artış olduğunu görüyoruz. Karadeniz'de ise yaşanan savaş nedeni ile birçok
limanın kapalı olması ve açık olanların da tam kapasite ile çalışmadığı göz
önüne alındığında Türk boğazlarından geçen gemi sayısındaki artışın, yakın
gelecekte Karadeniz'deki deniz trafiğini daha da artıracağını düşünüyoruz.”
ifadesini kullandı.
TÜRKİYE LİMANLARINDAKİ
KONTEYNER ELLEÇLEMELERİ 2023 YILINI ARTIŞLA KAPATTI
2023 yılı Türkiye limanlarında
elleçlenen yük ve konteyner istatistiklerini de değerlendiren Bakan Uraloğlu,
“Limanlarımızdaki konteyner elleçlemelerimiz dünyadaki trendin aksine 2023
yılını artışla kapatmıştır.” açıklamasında bulundu.
Uraloğlu, Türkiye limanlarında
ise elleçlenen konteyner miktarının ton bazında bir önceki yıla göre yüzde 2,5
artarak 133 milyon 467 bin 400 ton, TEU bazında ise yüzde 1,5 artarak 12 milyon
556 bin 401 TEU olarak gerçekleştiğini belirterek, şunları kaydetti:
“2023 yılının ikinci çeyreğinden
itibaren Türkiye’nin denizyolu konteyner ticaretindeki düşüş trendi sona ermiş
ve aylık bazlarda bir önceki yıla göre yüzde 10 civarında artışlar
göstermiştir. 2024 yılında ise dünya denizyolu konteyner taşımacılığının yüzde
4 büyümesi beklenmektedir.
2023 yılının ilk yarısında
limanlarımızda elleçlenen konteyner miktarı bir önceki yılın aynı dönemine göre
yüzde 4,6 azalırken, yılın ikinci yarısında ise bir önceki yılın aynı dönemine
göre yüzde 8,1 artmış ve yüksek bir artış performansı sergilemiştir. 2024
yılında, uygulayacağımız ekonomi politikalarıyla ve bölgemizdeki çatışmaların
sona ermesi ile deniz ticaretinde yeni rekorlar kırmayı hedefliyoruz.”
EN FAZLA YÜK ELLEÇLEME ALİAĞA
BÖLGE LİMAN BAŞKANLIĞINDA GERÇEKLEŞTİ
Bakan Uraloğlu, 2023 yılında Aliağa
Bölge Liman Başkanlığı idari sınırlarında faaliyet gösteren liman tesislerinde
toplam 81,9 milyon ton yük elleçlemesi gerçekleştiğini belirterek,
"Kocaeli Bölge Liman Başkanlığımız da elleçlenen 81,29 milyon ton
elleçlemesini geçerek ilk defa ülkemizde en çok yükün elleçlendiği bölge Aliağa
Bölgesi olmuştur. Konteyner elleçlemelerinde ise en yüksek elleçleme yaklaşık
3,17 milyon TEU elleçleme ile Ambarlı Bölge Liman Başkanlığımızda
gerçekleşmiştir. Bu liman bölgemizi 2,16 milyon TEU konteyner elleçleme ile
Kocaeli Bölge Liman Başkanlığımız takip etmiştir." bilgisini paylaştı.
Karayolundaki taşımacılığı
denizyoluna kaydırarak hem yaşanan trafiği hem de sınır kapılarındaki
beklemeleri azaltmak için 2023 yılında denizyolu bağlantılı yurtdışı hatlarda
toplam 2 milyon 764 bin 390 otomobil taşınarak 2022 yıl sonuna göre yaklaşık
yüzde 17 artış sağlandığına işaret eden Uraloğlu, "Yurtdışı bağlantılı
Ro-Ro hatlarında yük taşıma amaçlı 698 bin 133 yük taşıma birimi
taşınmıştır." ifadesini kullandı.
KRUVAZİYER GEMİLERİ EN ÇOK
KUŞADASI LİMANINA DEMİR ATTI
Uraloğlu, 2023 yılında limanlara
uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısının geçen yıla göre yüzde 20 artışla 1192
adet, limanları ziyaret eden kruvaziyer yolcu sayısının da geçen yıla göre
yüzde 52,6 artışla 1 milyon 542 bin 522 yolcu olarak gerçekleştiğini
belirterek, "2023 yılında en fazla kruvaziyer gemi uğrak sayısı 531 adet
kruvaziyer gemi ile Kuşadası limanı olmuştur. Bu rakamlar 2015 yılından beri
gerçekleşen en yüksek rakamlar olup, 2024 yılında hedefimiz 2 milyon yolcuya
ulaşmaktadır." ifadelerine yer verdi.
Ticaret Bakanı Bolat ve Macar mevkidaşı Szijjártó, iki ülke iş insanlarını bir araya getiren toplantıya ev sahipliği yaptı.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un, Ahmed Şara ile Mazlum Abdi arasında ayarladığı telefon görüşmesi, Şara'nın hattı açmamasıyla sonuçlandı.
New York Belediye Başkanı Mamdani, İsrail ile ilgili eski kısıtlamaları kaldırdı ve selefinin tartışmalı kararlarını geçersiz kıldı. “Yolumuz şeffaflık ve ifade özgürlüğü” dedi.
Suriye’de tedavüle giren yeni banknotlardaki sekiz köşeli yıldız, tasarımın ötesinde kültürel ve siyasi mesajlar taşıyor. Semboller üzerinden güçlü bir analiz.
Afganistan Platformu (AP), savaşın değil barışın dilini dünyaya taşımak için Türkiye’den güçlü bir iletişim atağı başlattı.
Denizli Büyükşehir Belediyesi Sevgi Eli, 2025'te afetzedeler de dahil binlerce aileye giysi ve ev eşyası yardımı ulaştırdı.
Yazar Adnan Kalkan, Aile Masası’nın 7. bölümünde sevgi, saygı ve merhametin aileyi nasıl ayakta tuttuğunu İslami ve insani boyutlarıyla ele alıyor.
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te Noter’in yanında açılan Nevale Yemek, ev tadında sulu yemekleri, uygun fiyatı ve aile emeğiyle kısa sürede ilgi odağı oldu.
ERCAN KUTLU / MEDYA90 - Balıkçı Kenan, Siteler Ortaokulu’nun başarılı öğrencilerini ağırladı. Balık boldu, meyve suyu boldu; en çok da cömertlik ve mutluluk vardı.
Modern hayatın dağınıklığında kaybolan insan için kalıcı iz bırakmanın yolu, tek bir ana hedef seçip zamanı, enerjiyi ve anlamı onun etrafında toplamaktan geçiyor.
AKSAÇLILAR Genel Başkanı Ahmet Bereket, uyuyan hücreler ve FETÖ terör örgütüyle mücadelenin tavizsiz sürdürülmesi gerektiğini açıkladı.
AKSAÇLILAR Genel Başkanı Ahmet Bereket, artan sokak çeteleri ve güvenlik sorunlarına dikkat çekerek yetkilileri acil ve caydırıcı önlemler almaya çağırdı.
Çekmeköy Çamlık Mahallesi'nde İETT şoförü tartışma sonrası kontrolü kaybetti, otobüs kaldırıma çıkarak araçlara ve yayalara çarptı. Olay yerinde panik yaşandı, yaralılar yola savruldu.
Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde bir gemide bakım sırasında karbondioksit tüpü patladı. İlk belirlemelere göre 1 işçi hayatını kaybetti, 4 kişi gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat merkezli 12 ilde düzenlenen yasa dışı bahis operasyonlarında 32 şüphelinin yakalandığını duyurdu.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
17 yıldır sürdürülen Yazı, Editörlük ve Medya Kursu’nun mezunları, Türk Edebiyatı Vakfı’ndaki törende belgelerini usta kalemlerin elinden aldı.
Yazı Editörlük ve Medya Kursu’nu başarıyla tamamlayan 36 kursiyer, yarın Sultanahmet’te Türk Edebiyatı Vakfı’nda düzenlenecek törenle belgelerini alacak.
Bir grup lise öğrencisi, Osmanlı’dan günümüze uzanan 200 yıllık vakıf mirasını belgesel, web sitesi ve akademik makaleyle bilim dünyasına taşıdı.
Yozgat’ta düzenlenen Edebiyat ve Bilim Buluşması programında Prof. Dr. Hamdi Temel, akademik birikimini ve edebi çalışmalarını katılımcılarla paylaştı.
Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında öğrencilerle buluşan yazar A. Levent Ertekin, Türkçenin tarihsel gücünü ve Gazi Umur Bey’in dil mirasındaki rolünü anlattı.
Prof. Dr. Hamdi Temel, Pakistan’da düzenlenen uluslararası konferansta mikroplastiklerin insan vücudunda organlardan beyne kadar ilerleyebildiğini açıkladı.
Karya Farma HBX Ar-Ge ekibi, klasik antibiyotiklerin ötesine geçen HBX-2371 metodolojisiyle çok katmanlı biyolojik etki ağına sahip “akıllı antibiyotik” çalışmasını duyurdu.
HABER / ERCAN KUTLU - Adil Türkiye Partisi Genel Başkanı Dr. Ata Barlas Aşkar, kanser ve kronik hastalıklarda bilimsel yaklaşım, etik sorumluluk ve hasta güvenliğinin esas alınması gerektiğini vurguladı.
İzmir’de iki Hacettepe Üniversitesi mezunu ergoterapist tarafından kurulan Ergoterapi Danışmanlık Merkezi, özel eğitimde bireysel çözümler sunuyor.
ANALİZ | Medya90 - Toplumda “otizmli çocuklarda problem davranış” diye yanlış adlandırılan tepkiler aslında bir kriz alarmıdır. Bu yazı, davranışı anlamaya odaklanan yeni bakışı inceliyor.
RÖPORTAJ / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te ilk kez açılan çikolata mağazası, özel günler ve sağlıklı yaşam için tatlı bir buluşma noktası oldu.
HABER: / Ercan KUTLU - Başakşehir Belediyesi’nin geleneksel “Çaya Geldik” etkinliği 654 Ada’da yoğun ilgi gördü. Komşuluk bağı güçlendi, çocuklar eğlendi, belediyeye teşekkür mesajları yağdı.
Bahçekent’te yaşayan Orhan Sami’nin kızı Hevi Zana Sami, 3 yıl üst üste okul birincisi olarak plaketle ödüllendirildi. Başarı hikâyesi ilham veriyor!
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in kuruluşundan bu yana hizmet veren Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi matbaa, tabela, promosyon ve kurumsal baskılarda kalitenin adresi olmaya devam ediyor.
ÖZEL HABER / MEDYA90 - Yeni yönetimiyle dikkat çeken Bahçekent 654 Ada Sitesi, tecrübeli isimler Volkan Sarıca ve Kadir Kaya öncülüğünde site sakinlerinden tam not alıyor.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.