Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TÜİK'in bugün açıkladığı bitkisel üretim istatistiklerine değinerek, “Buna göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 10,3, sebzeler ve meyvelerde yüzde 0,6, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 2,3 artış gerçekleşti. Toplam 137 milyon tona ulaşmış olduk, 129 milyon ton idi. Bu da ülkemiz için bitkisel üretimde yeni bir rekor demek, bütün zamanların rekoru." dedi.
Bakan Yumaklı, Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde, 6 Şubat depremlerinde hayvanlarını kaybeden üreticilere büyükbaş dağıtım törenine katıldı. Yumaklı, burada yaptığı konuşmada, bulundukları toprakların tarımsal üretim anlamında her zaman Anadolu'nun ihtiyacını karşılamak üzere var olmuş bereketli topraklar olduğunu dile getirdi.
Bu toprakların 6 Şubat depremleriyle elim olayla anıldığını aktaran Yumaklı, ancak o halde bile buralarda üretime devam eden üreticilerin olduğunu aktardı.
Depremin ilk anından itibaren bütün güçleriyle devletin ve hükümetin depremzedelerin yanında olduğunun altını çizen Yumaklı, şöyle devam etti:
“Bizler de Bakanlık olarak üretimin sürdürülebilir olması için her şeyi yaptık. Bunları birçok kereler söylediğimiz için tekrar etmeyeyim ancak çok önemli bir husus vardı, bugün de burada olmamızın gerekçesi Sayın Cumhurbaşkanımız bize ve bütün kamuoyuna 'depremde hayvanlarını kaybeden vatandaşlarımızın bütün bu kayıpları birebir karşılanacak' diye söyledi ve bize de bu talimatı verdi. Biz bu geçen süre içerisinde 43 bin 317 küçükbaş hayvanının deprem bölgesindeki kayıpları olan vatandaşlarımıza dağıtımını tamamladık, yaklaşık 549 bin kanatlı hayvan kaybı vardı, onları da karşıladık. 26 bin 318 arısıyla beraber kovanı temin ettik, büyükbaş hayvan kaybı vardı yaklaşık 5 bin 408 adet, bunların da bir bölümünü peyderpey tamamladık. Bu pazar gününe kadar tamamını vatandaşlarımıza teslim etmiş olacağız."
Yumaklı, bütün bu kayıpları karşılarken özellikle cins ve verim olarak en üst düzeyde olanlarını vermek adına süreci biraz yaymış olduklarını söyledi. Hatay'da da büyükbaş hayvanların 1211'inin dağıtıldığını belirten Yumaklı, küçükbaş ve diğer kovan ve benzeri teminlerin yapıldığını dile getirdi.
Büyükbaş hayvanların 762'sini de bugün üreticilerin bir bölümüne verdiklerini, diğerlerine de pazar gününe kadar teslim edileceğini vurgulayan Yumaklı, şöyle konuştu:
“Tek isteğimiz var, bu eli öpülesi, her şeye rağmen üretime devam eden üreticilerimizin üretimine devam etmesi ve bu bereketli toprakların önce Anadolu'yu, ondan sonra da ihtiyacı olan diğer coğrafyaları doyuracak, onların gıda ihtiyacını temin edecek üretimi yapabilmeleri."
Başta Hatay olmak üzere tüm deprem illerine geçmiş olsun dileklerini ileten Yumaklı, yeni yılın da önceki yıllardan çok daha iyi olmasını temenni etti.
Kırıkhan ilçesi Kurtlusoğuksu Mahallesi'nde yaşayan ve depremde hayvanlarını kaybeden Leyla Yüklü de Bakan Yumaklı'ya teşekkür ederek “İneklerin, danaların verileceğini hiç ummuyorduk, en son düşündüğüm şeydi. Şükür Allah bize bunu da nasip etti. Devletimize milletimize zarar ziyan vermesin, Cumhurbaşkanı'mızı, bakanlarımızı, başkanımızı başımızdan eksik etmesin, devletimize zeval vermesin." diye konuştu.
Daha sonra, üreticilere büyükbaş hayvanları teslim edildi.
KARASU REGÜLATÖRÜ VE DERİVASYON KANALININ İNŞAATINDA İNCELEME
Bakan Yumaklı, Hatay'daki programı kapsamında, Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalının inşaatında incelemede bulundu. Burada açıklama yapan Yumaklı, bölgedeki tarımsal üretim için son derece önemli bir tesisin bitme aşamasındaki son halini görmek üzere alanda olduklarını söyledi.
Yumaklı, bu tünelin yörenin tabiriyle “Hatay'ın GAP"ı olduğunu belirtti. Bütün istek ve arzularının vatandaşın tarımsal üretimini verimli, kaliteli ve sürdürülebilir yapması olduğunu aktaran Yumaklı, Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı'nın Hatay'a hayırlı olmasını diledi.
Bakan Yumaklı, daha sonra Hatay Valiliği ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğünü ziyaret etti.
GELİR KORUMA SİGORTASI
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ayrıca, AFAD Koordinasyon Merkezi'nde, sektör paydaşlarıyla gerçekleştirilen toplantıya katıldı.
Bakan Yumaklı, burada yaptığı konuşmada, deprem sonrasında tüm kurumlar gibi kendilerinin de Bakanlık olarak bütün güçleriyle, imkanlarıyla yaraların sarılması için seferber olduklarını belirtti.
Bakanlık olarak sektörde ülkede kronikleşmiş bazı sorunların çözümüyle ilgili olarak da çalıştıklarını söyleyen Yumaklı, şunları ifade etti:
“Son 1 ayda tarımsal üretimin planlanması, sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması, miras ve mülkiyet sorunları sebebiyle kayıtlılıkla alakalı sorunları olan çiftçilerimizin bunları yapabilmesi konuları da dahil olmak üzere birçok hususu gündeme getirmiş olduk. Zaman içinde de zaten yasal düzenlemeleri gerçekleşmişti. Dün akşam Resmi Gazete'de yayınlanan ve yürürlüğe giren gelir koruma sigortası da yine ülke genelindeki tüm üreticilerimizi kapsamış olacak."
Yumaklı, Avrupa'da ilk kez Türkiye'de uygulanacak bu sigortayla ekmeklik ve makarnalık buğday üretimi yapan üreticilerin gelir kayıplarının poliçe kapsamında garanti altına alınmış olacağını dile getirdi.
Bu pilot uygulamayı önce Konya'da tamamladıklarını şimdi de bütün yurtta genelleştirdiklerini söyleyen Yumaklı, “Daha sonrasında da uygulama oturdukça ürünleri ilave ederek devam edeceğiz. Böylece üreticilerimiz verim düşüklüğü ya da fiyat dalgalanmalarına karşı da teminat altına alınmış olacak." dedi.
Bir müjdeyi de tarıma yatırım yapan ve yapacak olanlara vermek istediğini belirten Yumaklı, şöyle konuştu:
“Tarıma dayalı ekonomik yatırımlar ve kırsal ekonomik altyapı yatırımlarında hibeye konu olan yatırımları, projeleri için üst limitlerini çeşitli kategorilerde 2 ve 3 katına kadar, yani minimum 2 kat, maksimum 3 katına kadar da artırmış olduk. Kırsal kalkınma desteklerimizde üreticilerimizin üretimlerini sürdürülebilir bir şekilde yapmalarına destek olmaya devam edeceğiz."
BİTKİSEL ÜRETİMDE YENİ REKOR
Bakan Yumaklı, TÜİK'in bugün açıkladığı bitkisel üretim istatistiklerine değinerek, “Buna göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 10,3, sebzeler ve meyvelerde yüzde 0,6, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 2,3 artış gerçekleşti. Toplam 137 milyon tona ulaşmış olduk, 129 milyon ton idi. Bu da ülkemiz için bitkisel üretimde yeni bir rekor demek, bütün zamanların rekoru. Bunları gerçekleştirmiş olan bütün üreticilerimize canı gönülden teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.
Yumaklı, gelecek dönemde deprem kaynaklı yaraları sararken yeni düzenlemelerle Hatay'ın tarımsal üretim deseninin de ele alınmış olacağını söyledi.
Bu çalışmaları yaparken üreticiyi belli bir ürünü üretmeye zorlamayacaklarını vurgulayan Yumaklı, “Bu konuda yanlış anlamalar olabilir zaman zaman. Çiftçimizin ekonomik kazanç sağlayacağı ve ülkemizin de gıda arz güvenliğine tehdit oluşturmayacak, ona yardımcı olacak bir üretim deseninin oluşmasını sağlayacağız." dedi.
Bakan Yumaklı, kırsal kalkınma desteklerinden özellikle gençlerin ve kadınların daha çok faydalanmasını sağlamak üzere de pozitif ayrımcılık yapmaya devam edeceklerini dile getirdi.
Yaklaşık 1,4 milyar lira tutarındaki su ve sulamayla ilgili 6 projeyi Hatay'a hızlı bir şekilde kazandırmak için de çalışmalara devam ettiklerini söyleyen Yumaklı, bundan sonraki süreçte önemli çalışmalara ve projelere imza atarak sektörün yanında olmayı sürdüreceklerini kaydetti.
Afganistan Platformu (AP), savaşın değil barışın dilini dünyaya taşımak için Türkiye’den güçlü bir iletişim atağı başlattı.
Başkan Erdoğan’ın talimatıyla AFAD ekipleri Gazze’ye gidiyor. İsrail basını Türkiye’nin sahada fiili güç oluşturmasından rahatsız. Ankara, Gazze’de yeni bir insani ve siyasi etki merkezi kurmaya hazırlanıyor.
Gazze’ye insani yardım götürmek için yola çıkan Sumud Filosu, İsrail’in ablukasını aşamadı ama insanlığın onurunu tüm dünyada ayağa kaldırdı.
HABER - ÖNDER GÜZELARSLAN - Birleşmiş Milletler, Türk iş insanı Mustafa Tatar’a “Uluslararası Barış Elçisi” unvanı verdi.
İstanbul’da bisiklet severler “Sumud İçin Pedallıyoruz” diyerek Gazze’deki insani krize dikkat çekti.
HABER / ÖNDER GÜZELARSLAN - Manisa Vakfı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında İstanbul Engelliler Derneği üyelerini ağırlayarak farkındalık oluşturan anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.
HABER / ERCAN KUTLU - Kahramanmaraşlı usta Mehmet Poyraz’ın açtığı Mehmet Chef; kebap, kelle–paça, zeytinyağlı, serpme kahvaltı ve paket servis hizmetiyle Bahçekent’in yeni lezzet adresi oldu.
Mustafa Böyükata, Anadolu’nun gönüllü çevrecilerinden Abdullah Karataş’ın ağaç sevgisini, diktiği binlerce fidanı ve Türkiye’nin farklı bölgelerinde yürüttüğü doğa çalışmalarını anlatıyor.
ERCAN KUTLU - Bahçekent Furkan Işık Bulvarı’nda hizmet veren Komagene şubesi, işletmeci Nevzat Söylemez’in güler yüzlü yaklaşımı ve özel bademli-cevizli çiğ köfte tarifiyle bölge halkının favorisi oldu.
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te yıllardır yüzlerce eve titiz işçilikle hizmet veren Caner Demirezen, bölge halkına en kaliteli boyayı en uygun fiyatlarla sunduğunu ve tüm işlerinin arkasında durduğunu ifade ediyor.
Çekmeköy Çamlık Mahallesi'nde İETT şoförü tartışma sonrası kontrolü kaybetti, otobüs kaldırıma çıkarak araçlara ve yayalara çarptı. Olay yerinde panik yaşandı, yaralılar yola savruldu.
Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde bir gemide bakım sırasında karbondioksit tüpü patladı. İlk belirlemelere göre 1 işçi hayatını kaybetti, 4 kişi gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat merkezli 12 ilde düzenlenen yasa dışı bahis operasyonlarında 32 şüphelinin yakalandığını duyurdu.
HABER / AHMET KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul, İzmir, Artvin, Kastamonu, Mersin ve Mardin merkezli olmak üzere 21 ilde 1 Milyar Liralık İşlem Hacmi Ortaya Çıktı.
AK Parti’nin açıklamasıyla gündeme oturan “PKK silah bırakıyor” iddiası sonrası uzmanlar konuştu. Güvenlik, siyaset ve kamuoyunun ortak beklentisi: Kalıcı barış ve toplumsal huzur.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
Bursa Konyalılar Derneği, 5. Şeb-i Arûs programını bu yıl “Gönüller Gazze İçin” temasıyla düzenliyor. Mevlânâ’nın sevgi ve merhamet çağrısı, Gazze’nin acısıyla birleşiyor.
İzmir Çiğli’de düzenlenen Erzurum Tanıtım ve Gastronomi Günleri, konserler, sahne gösterileri ve yöresel lezzetlerin yer aldığı etkinliklerle yoğun ilgi gördü ve coşkuyla sona erdi.
Nevşehir’de açılan Ahmet Minguzzi Skate Parkı, hem spor alanı hem de sanat dokunuşlarıyla dikkat çekerken, genç yaşta hayatını kaybeden Ahmet Minguzzi’nin anısını yaşatıyor.
Trabzon Kitap Fuarında okurlarla buluşan Mücahit Güler, “Tevhid Bağlamında Logoterapi” eseriyle büyük ilgi gördü. Kitap, insanın anlam arayışını Kur’ani bir perspektifle ele almasıyla dikkat çekti.
İzmir Öğretmen Akademilerinde konuşan Eğitimci-Yazar A. Levent Ertekin, tüm mal varlığını eğitime bağışlayan Melahat Aksoy’un hayatını ve fedakârlıklarla dolu öğretmenlik öyküsünü anlattı.
Sebze ve meyvelerin plastik poşette bekletilmesi, dioksin tehlikesi, organik ürün yanılgısı ve gıdaların doğru saklama yöntemleri… Uzmanların yıllardır uyardığı kritik bilgiler.
KARYA FARMA, kadim Karya topraklarının şifa mirasını modern bilimle buluşturdu. HBX-2371 GOLD SMART DROP, doğadan ilham alan yenilikçi bir yaşam formülüdür.
Modern çağın sessiz salgını haline gelen uykusuzluk, artık bireysel değil toplumsal bir kriz. Prof. Dr. Kürşat Şahin YILDIRIMER, bu çağın en yorgun zihnini anlatıyor.
Basit belirtiler bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Vücudun verdiği 20 önemli sinyali doğru okumayı öğrenin.
Uzmanlara göre yaşlılarda en sık ölümle sonuçlanan iki tehlike var: düşme ve boğulma. Basit önlemlerle bu riskler büyük ölçüde azaltılabiliyor.
RÖPORTAJ / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te ilk kez açılan çikolata mağazası, özel günler ve sağlıklı yaşam için tatlı bir buluşma noktası oldu.
HABER: / Ercan KUTLU - Başakşehir Belediyesi’nin geleneksel “Çaya Geldik” etkinliği 654 Ada’da yoğun ilgi gördü. Komşuluk bağı güçlendi, çocuklar eğlendi, belediyeye teşekkür mesajları yağdı.
Bahçekent’te yaşayan Orhan Sami’nin kızı Hevi Zana Sami, 3 yıl üst üste okul birincisi olarak plaketle ödüllendirildi. Başarı hikâyesi ilham veriyor!
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in kuruluşundan bu yana hizmet veren Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi matbaa, tabela, promosyon ve kurumsal baskılarda kalitenin adresi olmaya devam ediyor.
ÖZEL HABER / MEDYA90 - Yeni yönetimiyle dikkat çeken Bahçekent 654 Ada Sitesi, tecrübeli isimler Volkan Sarıca ve Kadir Kaya öncülüğünde site sakinlerinden tam not alıyor.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.