Atıksız Mutfak Farkındalığı
Esenler Belediyesi’nin ‘Atıksız Hayat’ projesi kapsamında hayata geçirdiği ‘Atıksız Mutfak Atölyesi’nde dersler başladı. Mutfaklardaki fazla gıda tüketimine dikkat çekmek amacıyla böyle bir atölyenin hayata geçirildiğini kaydeden şef Esat Özata, “Atıksız Mutfak farkındalığını Esenler’den tüm Türkiye’ye yaymak istiyoruz” dedi.
Esenler Belediyesi, israfın toplumsal, manevi ve ekonomik boyutuna “Atıksız Mutfak Atölyesi’ ile dikkat çekiyor. İlk dersin yapıldığı atölye, bir ay boyunca atıksız yaşama dair pek çok bilgiyi teorik ve uygulamalı olarak öğrencilerle paylaşacak. Atölyede, şefler Emine Beder, Esat Özata, Ayvaz Akbacak, ‘Mutfakta Sıfır Atık’, ‘Atık Yönetimi’ ve ‘Sürdürülebilir Mutfak’ başlıkları altında eğitimler verecek. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşen atölyede gıda israfı, gıda israfının boyutları ve istatistiksel verileri, atık ve atık türleri, atıklarla ilgili yönetmelik ve mevzuatlar, dünyada ve Türkiye’de israf ve atık önleme çalışmaları, evlerde atık yönetimi, geri dönüşüm sistemleri, kompostlama ve ileri dönüşüm modelleri, sürdürülebilir mutfak, yeşil mutfak ve restoranlar ile atıksız mutfak uygulamaları konuları tüm detaylarıyla ele alınacak. Atölye sonunda katılımcılara Atıksız Mutfak Atölyesi sertifikası verilecek.
“Atık Yönetimi Tarladan Sofraya”
“Atıksız Mutfak” projesinin danışmanlığını yürüten şef Esat Özata, atıkların evlerde yönetilmeye başlaması gerektiğini belirterek “Son yıllarda yiyecek içecek endüstrisinin gelişmesi, evlerde yemek yapma zamanının artması gibi gereklilikler doğrultusunda atıkların ortaya çıkması böyle bir atölye kurma fikrini ortaya çıkardı. İnsanoğlunun malzemeleri doğru kullanmaması ya da fazla kullanılmasından ötürü ortaya çıkan bu atıklarla beraber bir farkındalık bilincini uyandırmak, bununla beraber sadece büyük çaplı restoranlarda değil evlerde de bunu başlatıp diğer işletmelere kadar olan kısmı kapsayacak bir farkındalık oluşturmak istedik. İlk dersimizde biraz rakamlar paylaştık. Dünyada farklı ülkelerin ve sivil toplum kuruluşlarının yapmış olduğu çalışmaları, atıklarla ilgili sayıları paylaştık. Çok korkutucu rakamlarla karşı karşıyayız. Türkiye’de de durum aynı şekilde. Son yıllarda farkındalık oluşturmak adına yapılan kampanyalardan bahsettik. Daha sonraki derslerde endüstriyel bazda hizmet veren işletmeler için de doğru yemek pişirme, doğru alışveriş, doğru tedarik ve doğru kullanım şartlarını anlatacağız. Tarladan sofraya kadar atık yönetimini kontrol altına almak bizim en büyük hedefimiz” ifadelerini kullandı.
“Önemli Bir Misyon “
Esenle Belediyesi’nin önemli bir misyon üstlendiğini sözlerine ekleyen Özata, “Belediyeler burada çok önemli bir nokta. Belediyelerin yapmış olduğu çalışmaları, toplumla kaynaşma adına çok önemli bir olgu olarak görüyorum. İnsanlar bazen bazı şeylere ulaşamıyor. Belediyeler bu tarz konularda yani halka ulaşma konusunda çok iyi bir aracı oluyor. Bu anlamda Esenler Belediyesi’ni de örnek göstermek gerekiyor. Okullardan evlere kadar çok geniş bir yelpazede atıksız mutfak farkındalığı oluşturmak adına çok güzel çalışmalar yapıyor” diyerek şu ifadeleri kullandı:
“Bir İlk ”
“Diğer belediyelerde birtakım projeler yer alıyor. Yarışmalar ve eğitimler düzenleniyor. ‘Atıksız Mutfak’ atölyesi, çeşitli aşamaları olan ve müfredatı olan bir eğitim. Bu bağlamda öncü bir proje. Böyle bir eğitim ilk defa yapılıyor. Okulumuzun öğrencileri de oldukça bilinçli. Bu da eğitimlerimizi daha keyifli ve daha kolay hale getiriyor. Bu eğitimler ikinci bir aşamayı da beraberinde getirebilir. Daha geniş çaplı kitlelere ulaşmak için eğitim modelleri geliştirilebilir. Diğer kesimden insanları da işin içine dâhil edip çemberi daha büyütüp bu farkındalığı Esenler’den tüm Türkiye’ye yaymak bizim birinci hedefimiz."
Afganistan Platformu (AP), savaşın değil barışın dilini dünyaya taşımak için Türkiye’den güçlü bir iletişim atağı başlattı.
Başkan Erdoğan’ın talimatıyla AFAD ekipleri Gazze’ye gidiyor. İsrail basını Türkiye’nin sahada fiili güç oluşturmasından rahatsız. Ankara, Gazze’de yeni bir insani ve siyasi etki merkezi kurmaya hazırlanıyor.
Gazze’ye insani yardım götürmek için yola çıkan Sumud Filosu, İsrail’in ablukasını aşamadı ama insanlığın onurunu tüm dünyada ayağa kaldırdı.
HABER - ÖNDER GÜZELARSLAN - Birleşmiş Milletler, Türk iş insanı Mustafa Tatar’a “Uluslararası Barış Elçisi” unvanı verdi.
İstanbul’da bisiklet severler “Sumud İçin Pedallıyoruz” diyerek Gazze’deki insani krize dikkat çekti.
HABER / ÖNDER GÜZELARSLAN - Manisa Vakfı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında İstanbul Engelliler Derneği üyelerini ağırlayarak farkındalık oluşturan anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.
HABER / ERCAN KUTLU - Kahramanmaraşlı usta Mehmet Poyraz’ın açtığı Mehmet Chef; kebap, kelle–paça, zeytinyağlı, serpme kahvaltı ve paket servis hizmetiyle Bahçekent’in yeni lezzet adresi oldu.
Mustafa Böyükata, Anadolu’nun gönüllü çevrecilerinden Abdullah Karataş’ın ağaç sevgisini, diktiği binlerce fidanı ve Türkiye’nin farklı bölgelerinde yürüttüğü doğa çalışmalarını anlatıyor.
ERCAN KUTLU - Bahçekent Furkan Işık Bulvarı’nda hizmet veren Komagene şubesi, işletmeci Nevzat Söylemez’in güler yüzlü yaklaşımı ve özel bademli-cevizli çiğ köfte tarifiyle bölge halkının favorisi oldu.
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te yıllardır yüzlerce eve titiz işçilikle hizmet veren Caner Demirezen, bölge halkına en kaliteli boyayı en uygun fiyatlarla sunduğunu ve tüm işlerinin arkasında durduğunu ifade ediyor.
Çekmeköy Çamlık Mahallesi'nde İETT şoförü tartışma sonrası kontrolü kaybetti, otobüs kaldırıma çıkarak araçlara ve yayalara çarptı. Olay yerinde panik yaşandı, yaralılar yola savruldu.
Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde bir gemide bakım sırasında karbondioksit tüpü patladı. İlk belirlemelere göre 1 işçi hayatını kaybetti, 4 kişi gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat merkezli 12 ilde düzenlenen yasa dışı bahis operasyonlarında 32 şüphelinin yakalandığını duyurdu.
HABER / AHMET KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul, İzmir, Artvin, Kastamonu, Mersin ve Mardin merkezli olmak üzere 21 ilde 1 Milyar Liralık İşlem Hacmi Ortaya Çıktı.
AK Parti’nin açıklamasıyla gündeme oturan “PKK silah bırakıyor” iddiası sonrası uzmanlar konuştu. Güvenlik, siyaset ve kamuoyunun ortak beklentisi: Kalıcı barış ve toplumsal huzur.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
Bursa Konyalılar Derneği, 5. Şeb-i Arûs programını bu yıl “Gönüller Gazze İçin” temasıyla düzenliyor. Mevlânâ’nın sevgi ve merhamet çağrısı, Gazze’nin acısıyla birleşiyor.
İzmir Çiğli’de düzenlenen Erzurum Tanıtım ve Gastronomi Günleri, konserler, sahne gösterileri ve yöresel lezzetlerin yer aldığı etkinliklerle yoğun ilgi gördü ve coşkuyla sona erdi.
Nevşehir’de açılan Ahmet Minguzzi Skate Parkı, hem spor alanı hem de sanat dokunuşlarıyla dikkat çekerken, genç yaşta hayatını kaybeden Ahmet Minguzzi’nin anısını yaşatıyor.
Trabzon Kitap Fuarında okurlarla buluşan Mücahit Güler, “Tevhid Bağlamında Logoterapi” eseriyle büyük ilgi gördü. Kitap, insanın anlam arayışını Kur’ani bir perspektifle ele almasıyla dikkat çekti.
İzmir Öğretmen Akademilerinde konuşan Eğitimci-Yazar A. Levent Ertekin, tüm mal varlığını eğitime bağışlayan Melahat Aksoy’un hayatını ve fedakârlıklarla dolu öğretmenlik öyküsünü anlattı.
Sebze ve meyvelerin plastik poşette bekletilmesi, dioksin tehlikesi, organik ürün yanılgısı ve gıdaların doğru saklama yöntemleri… Uzmanların yıllardır uyardığı kritik bilgiler.
KARYA FARMA, kadim Karya topraklarının şifa mirasını modern bilimle buluşturdu. HBX-2371 GOLD SMART DROP, doğadan ilham alan yenilikçi bir yaşam formülüdür.
Modern çağın sessiz salgını haline gelen uykusuzluk, artık bireysel değil toplumsal bir kriz. Prof. Dr. Kürşat Şahin YILDIRIMER, bu çağın en yorgun zihnini anlatıyor.
Basit belirtiler bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Vücudun verdiği 20 önemli sinyali doğru okumayı öğrenin.
Uzmanlara göre yaşlılarda en sık ölümle sonuçlanan iki tehlike var: düşme ve boğulma. Basit önlemlerle bu riskler büyük ölçüde azaltılabiliyor.
RÖPORTAJ / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te ilk kez açılan çikolata mağazası, özel günler ve sağlıklı yaşam için tatlı bir buluşma noktası oldu.
HABER: / Ercan KUTLU - Başakşehir Belediyesi’nin geleneksel “Çaya Geldik” etkinliği 654 Ada’da yoğun ilgi gördü. Komşuluk bağı güçlendi, çocuklar eğlendi, belediyeye teşekkür mesajları yağdı.
Bahçekent’te yaşayan Orhan Sami’nin kızı Hevi Zana Sami, 3 yıl üst üste okul birincisi olarak plaketle ödüllendirildi. Başarı hikâyesi ilham veriyor!
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in kuruluşundan bu yana hizmet veren Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi matbaa, tabela, promosyon ve kurumsal baskılarda kalitenin adresi olmaya devam ediyor.
ÖZEL HABER / MEDYA90 - Yeni yönetimiyle dikkat çeken Bahçekent 654 Ada Sitesi, tecrübeli isimler Volkan Sarıca ve Kadir Kaya öncülüğünde site sakinlerinden tam not alıyor.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.