11 Nisan, tüm dünyada Dünya Parkinson Hastaligi Günü olarak kabul ediliyor. Türkiye Parkinson Hastaligi Dernegi Baskani Prof. Dr. Raif Çakmur, Parkinson hastaligi yönetiminin ekip isi oldugunu ifade etti.
Parkinson hastaligi konusunda toplumsal farkindalik ve bilinçlendirme yaratmak adina 11 Nisan tarihi tüm dünyada Dünya Parkinson Hastaligi Günü olarak kabul ediliyor. Dünya Parkinson Hastaligi Günü için açiklamalarda bulunan Türkiye Parkinson Hastaligi Dernegi Baskani Prof. Dr. Raif Çakmur; hekim ile hasta ve hasta yakinlarinin uyumunun, hastalik yönetimi açisindan en önemli faktörlerden biri oldugunu ifade etti.
Bu konuda özellikle hasta yakinlarina büyük is düstügünü belirten Prof. Dr. Raif Çakmur, günlük hayatta dikkat edilecek küçük ayrintilarin, Parkinson hastalarinin yasam konforunun yükselmesine yardimci olabilecegini söyledi. “Parkinson hastasi yakininiz eger hareketlerde zorluk yasiyorsa kolay giyilebilecek kiyafetler seçmek, ev ortamindaki hali gibi esyalari sabitlemek, varsa kablolari bir araya getirip engelleri ortadan kaldirmak hastanizin günlük hayatini kolaylastirir” diyen Prof. Dr. Çakmur, “Ileri evre Parkinson hastalari, pandemi döneminde uygulanan 65 yas üstü sokaga çikma kisitlamalari nedeniyle yeterince sosyallesemedikleri için hareketsizlestiler. Ek olarak hastalarin bu dönemde enfeksiyon riskinden ötürü hastaneye gitmemeleri ve hekim kontrollerini aksatmalari nedeniyle hastaliklarinin daha da ilerledigini gözlemledik" diye konustu.
Prof. Dr. Çakmur, ileri evre Parkinson hastalarinin bu dönemde hekim kontrollerini düzenli bir sekilde gerçeklestirmeleri konusunda tavsiyede bulundu. Çakmur, “Hastaligin erken tanisi ve baslangicindan itibaren sürecin uzmanlarca belirlenmesi büyük önem tasiyor. Zamaninda ve dogru müdahale ile hastalik semptomlarinin kontrolü büyük ölçüde mümkün" dedi.
Istanbul HABERI
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.