Karadeniz Teknik Üniversitesi Maden Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Ibrahim Alp, 2001 yilinda Izmir Bergama’da ilk altin madeni açildiktan sonra Türkiye’de suanda 18 tane altin maden isletmesinin faaliyet gösterdigini hatirlatti.Alp ?Bu tesisler yilda 42 ton altin üretimi gerçeklestiriyor. 1995’de altin borsasi kuruldu. 2002’de Istanbul altin rafinerisi kurulmus. Altin madenciligiyle ilgili olarak önemli bir duruma gelmeye basladik. Dünya altin üretiminde 12 sirada yer aliyoruz ama kat edecek bir hayli daha yolumuz var? dedi.
?ALDIGIMIZ ALTINLARI ISLEYEREK IHRAÇ EDIYORUZ?
Dünyanin yilda 4 Bin 500 ton altin tüketimi bulundugunu belirten Alp, ?Yüzde 60 mücevherat, yüzde 15’i altin para, yüzde 12’si elektronik esyalarda, yüzde 5 disçilik yüzde 8’de diger alanlar olmak üzere bu tüketim degisiyor. Ana kullanim alani ise mücevherat olarak kullaniliyor. Türkiye’ye baktigimiz zaman 392 ton altin yilda ithal ediyor. Bu altinin 316 tonunu yilda yurt disina ihraç ediyor. Bunu isledikten sonra degerini arttirarak satiyor. 76 tonu ise iç piyasa aliyor. Türkiye mücevherat sektöründe de ön plana çikmaya baslayan bir ülke durumunda. Türkiye’nin kendi içinde tükettigi altin 76 ton ürettigi alt ise 42 ton aradaki boslugu yakalamamiz gerekiyor. Ticaret açigini kapatmaliyiz? seklinde konustu.
?ALTIN MADENCILIGI KONUSUNDAKI TÜRKIYE’DE SON TEKNOLOJI KULLANILIYOR?
Alp, altin madenciligi konusunda son yillarda önemli adimlar atildigini ifade ederek sunlari söyledi:?Altin madenciligi konusundaki Türkiye’de son teknoloji kullaniliyor. 18 isletmenin yaninda 13 tane bekleyen hazir isletme var. CED alip isletmeye baslayacak. 3-4 yil içerisinde 45-50 isletmenin aktif olarak faaliyet göstermesini bekliyoruz. Önümüzdeki 4-5 yil içerisinde 90-100 tonlari konusan ve bu üretimlere ulasmis bir ülke haline gelecegiz. 724 tane ise arama ruhsati için bas vuran var. Bunlarin 672 tanesi yerli sirket. Basvuru yapan sirketlerin isletme izinlerini almasi durumunda yüzde 80 yerli, yüzde 20 yabanci sermaye olmus olacak. Biz altin madenciliginde teknolojiyi transfer ettik ve böyle bir kültür olusmus oldu. Basvuru yapan sirketlerin bayan ettikleri rezervler 960 ton eskiden 1983’den önce rezervimiz yoktu. Suanda 960 ton belirlenmis ve ispat edilmis rezerv var. Bunun 640 tonu yerli sirketler 320 tonu ise yabanci sirketlerin beyan ettikleri altin madenleri var.?
?KARADENIZ BÖLGESINE VE TRABZON’A ALTIN RAFINERI TESISI YAKISIR?
Alinan ruhsatlarin yüzde 25’nin Dogu Karadeniz Bölgesi’nde bulundugunu kaydeden Prof. Dr. Ibrahim Alp, ?Bölge olarak önemli bir yerdeyiz. Türkiye de dünyada önemli bir yere dogru gidiyor. Trabzon’un kendi bölgesinden çikacak altin madenlerini isletebilir olmasi gerekiyor. Türkiye’de 4 tane rafineri var. Trabzon’a da bir rafineri yakisir. Sarraf ve mücevherat üretiminin oldugu hurda altinlarin tekrar rafine edilmesinde saglayacagini düsündügümüzde ileriye dogru gelismek istiyorsa bir altin rafineri tesisinin Trabzon kurulmasinin gerekli oldugunun yatirimci kuruluslarin buna destek vermesi gerektigini, hatti üniversitenin bunun içinde olmasi gerektigini düsünüyorum? dedi.Yaz aylarinda altina olan talebin artmasi ile fiyatlarin da artacagini söyleyen Mustafa Zagli, “Su an altinin fiyati kendini koruyor ve ortalama seviyede devam ediyor. Geçen sene pandeminin patlamasi ile birlikte altina büyük ilgi oldu. Vatandas ekmek alir gibi altin aldi. Bunun üzerine altin yükselise geçti. Enflasyonu göz ününde bulundurursak, altin mutlaka her zaman prim yapan deger bir madendir. Su an da çeyrek altin 700 TL’den islem görüyor. Altinin bu fiyattaki seyri Ramazan ayinin sonuna kadar sürer. Yazin gelmesi ile birlikte dügünlerin çogalmasi, altina olan talebin artmasi, gurbetçilerin gelmesi, yatirimcilarin olmasi ile birlikte altina olan ilgi çogalir ve altinin fiyati birazda olsa yukari çikar” dedi.Zagli, altinin yilsonuna kadar 900 TL’yi görebilecegini ve ellerinde altin olan vatandaslarin panik yapmamasi gerektigini söyleyerek, sözlerine su sekilde devam etti;“Yilsonunda çeyrek altinin 900 TL ile bin TL arasinda olabilecegini düsünüyorum. Elinde altin bulunduran vatandaslarin panik olmasina gerek yok. Ellerinde mevcut altini olan vatandaslar altinlarini ellerinde tutsunlar. Altinin hiçbir zaman çok asagi dogru seyri olmamistir. Altin ileri derecede yükselise geçecektir. Yeni normallesme ile birlikte cumartesi günü isimiz çok iyi oldu. Suan çogunlukla sattigimiz altin türü, çeyrek altindir. Vatandaslar panik yapmasinlar, altinin uzun vadede yatirimcilarina kar getirecegine inaniyorum.”
Ticaret Bakanı Bolat ve Macar mevkidaşı Szijjártó, iki ülke iş insanlarını bir araya getiren toplantıya ev sahipliği yaptı.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un, Ahmed Şara ile Mazlum Abdi arasında ayarladığı telefon görüşmesi, Şara'nın hattı açmamasıyla sonuçlandı.
New York Belediye Başkanı Mamdani, İsrail ile ilgili eski kısıtlamaları kaldırdı ve selefinin tartışmalı kararlarını geçersiz kıldı. “Yolumuz şeffaflık ve ifade özgürlüğü” dedi.
Suriye’de tedavüle giren yeni banknotlardaki sekiz köşeli yıldız, tasarımın ötesinde kültürel ve siyasi mesajlar taşıyor. Semboller üzerinden güçlü bir analiz.
Afganistan Platformu (AP), savaşın değil barışın dilini dünyaya taşımak için Türkiye’den güçlü bir iletişim atağı başlattı.
Denizli Büyükşehir Belediyesi Sevgi Eli, 2025'te afetzedeler de dahil binlerce aileye giysi ve ev eşyası yardımı ulaştırdı.
Yazar Adnan Kalkan, Aile Masası’nın 7. bölümünde sevgi, saygı ve merhametin aileyi nasıl ayakta tuttuğunu İslami ve insani boyutlarıyla ele alıyor.
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te Noter’in yanında açılan Nevale Yemek, ev tadında sulu yemekleri, uygun fiyatı ve aile emeğiyle kısa sürede ilgi odağı oldu.
ERCAN KUTLU / MEDYA90 - Balıkçı Kenan, Siteler Ortaokulu’nun başarılı öğrencilerini ağırladı. Balık boldu, meyve suyu boldu; en çok da cömertlik ve mutluluk vardı.
Modern hayatın dağınıklığında kaybolan insan için kalıcı iz bırakmanın yolu, tek bir ana hedef seçip zamanı, enerjiyi ve anlamı onun etrafında toplamaktan geçiyor.
AKSAÇLILAR Genel Başkanı Ahmet Bereket, uyuyan hücreler ve FETÖ terör örgütüyle mücadelenin tavizsiz sürdürülmesi gerektiğini açıkladı.
AKSAÇLILAR Genel Başkanı Ahmet Bereket, artan sokak çeteleri ve güvenlik sorunlarına dikkat çekerek yetkilileri acil ve caydırıcı önlemler almaya çağırdı.
Çekmeköy Çamlık Mahallesi'nde İETT şoförü tartışma sonrası kontrolü kaybetti, otobüs kaldırıma çıkarak araçlara ve yayalara çarptı. Olay yerinde panik yaşandı, yaralılar yola savruldu.
Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde bir gemide bakım sırasında karbondioksit tüpü patladı. İlk belirlemelere göre 1 işçi hayatını kaybetti, 4 kişi gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat merkezli 12 ilde düzenlenen yasa dışı bahis operasyonlarında 32 şüphelinin yakalandığını duyurdu.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
17 yıldır sürdürülen Yazı, Editörlük ve Medya Kursu’nun mezunları, Türk Edebiyatı Vakfı’ndaki törende belgelerini usta kalemlerin elinden aldı.
Yazı Editörlük ve Medya Kursu’nu başarıyla tamamlayan 36 kursiyer, yarın Sultanahmet’te Türk Edebiyatı Vakfı’nda düzenlenecek törenle belgelerini alacak.
Bir grup lise öğrencisi, Osmanlı’dan günümüze uzanan 200 yıllık vakıf mirasını belgesel, web sitesi ve akademik makaleyle bilim dünyasına taşıdı.
Yozgat’ta düzenlenen Edebiyat ve Bilim Buluşması programında Prof. Dr. Hamdi Temel, akademik birikimini ve edebi çalışmalarını katılımcılarla paylaştı.
Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında öğrencilerle buluşan yazar A. Levent Ertekin, Türkçenin tarihsel gücünü ve Gazi Umur Bey’in dil mirasındaki rolünü anlattı.
Prof. Dr. Hamdi Temel, Pakistan’da düzenlenen uluslararası konferansta mikroplastiklerin insan vücudunda organlardan beyne kadar ilerleyebildiğini açıkladı.
Karya Farma HBX Ar-Ge ekibi, klasik antibiyotiklerin ötesine geçen HBX-2371 metodolojisiyle çok katmanlı biyolojik etki ağına sahip “akıllı antibiyotik” çalışmasını duyurdu.
HABER / ERCAN KUTLU - Adil Türkiye Partisi Genel Başkanı Dr. Ata Barlas Aşkar, kanser ve kronik hastalıklarda bilimsel yaklaşım, etik sorumluluk ve hasta güvenliğinin esas alınması gerektiğini vurguladı.
İzmir’de iki Hacettepe Üniversitesi mezunu ergoterapist tarafından kurulan Ergoterapi Danışmanlık Merkezi, özel eğitimde bireysel çözümler sunuyor.
ANALİZ | Medya90 - Toplumda “otizmli çocuklarda problem davranış” diye yanlış adlandırılan tepkiler aslında bir kriz alarmıdır. Bu yazı, davranışı anlamaya odaklanan yeni bakışı inceliyor.
RÖPORTAJ / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te ilk kez açılan çikolata mağazası, özel günler ve sağlıklı yaşam için tatlı bir buluşma noktası oldu.
HABER: / Ercan KUTLU - Başakşehir Belediyesi’nin geleneksel “Çaya Geldik” etkinliği 654 Ada’da yoğun ilgi gördü. Komşuluk bağı güçlendi, çocuklar eğlendi, belediyeye teşekkür mesajları yağdı.
Bahçekent’te yaşayan Orhan Sami’nin kızı Hevi Zana Sami, 3 yıl üst üste okul birincisi olarak plaketle ödüllendirildi. Başarı hikâyesi ilham veriyor!
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in kuruluşundan bu yana hizmet veren Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi matbaa, tabela, promosyon ve kurumsal baskılarda kalitenin adresi olmaya devam ediyor.
ÖZEL HABER / MEDYA90 - Yeni yönetimiyle dikkat çeken Bahçekent 654 Ada Sitesi, tecrübeli isimler Volkan Sarıca ve Kadir Kaya öncülüğünde site sakinlerinden tam not alıyor.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.