Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Türkiye'ye ithal edilen altin için niteliginin belirlenmesi için standart disi islenmemis kiymetli maden ithalinde gümrük idarelerine ?ayar raporu? ibraz edilmesi zorunlu hale getirildi.
Hazine ve Maliye Bakanligi'nin Resmi Gazete'de yayimlanan Türk Parasi Kiymetini Koruma Hakkinda 32 Sayili Karara Iliskin Teblig (Teblig No:2008-32/34)'de Degisiklik Yapilmasina Dair Tebligi'ne göre, ithal edilen altinin niteliginin belirlenmesinin önem arz ettigi göz önünde bulundurularak standart disi islenmemis kiymetli maden ithalinde gümrük idarelerine ?ayar raporu? ibraz edilmesi zorunlu kilindi.Söz konusu ithalat islemlerinde seffafligin ve güvenilirligin artirilmasi amaciyla söz konusu ?ayar raporlari?nin yalnizca Darphane ve Damga Matbaasi Genel Müdürlügü tarafindan düzenlenebilecegi hüküm altina alindi.Ayrica, tebligde tüm standart islenmemis kiymetli maden ithalat islemleri için Borsa Istanbul AS tarafindan yayimlanan Rafineriler Listesi'nde yer alan rafinerilerce üretilmis olma ve üretildigi rafinerinin mührünü veya ismini ya da amblemini tasimasi zorunlulugu getirildi.Öte yandan, islenmemis kiymetli madenlerin yalnizca ?pesin?, ?mal mukabili? ve ?bedelsiz? ödeme sekilleri ile ithal edilmesinin mümkün oldugu düzenlenerek ?bedelsiz? ödeme sekliyle gerçeklestirilebilecek islenmemis kiymetli maden ithalati tebligde belirtilen usul ve hallerle sinirlandirildi. Bunlara ek olarak standart islenmemis altinin yolcu beraberinde yurda getirilmesi uygulamasina son verildi.
BAKANLIGA YAPILAN TÜM BASVURULARDA YENI HÜKÜMLER UYGULANACAK
Standart islenmemis kiymetli madenlerden sonra Dahilde Isleme Rejimi Karari kapsaminda yapilanlar hariç olmak üzere standart disi islenmemis kiymetli madenlerin de Merkez Bankasi ile beraber tek ithal mercisi haline gelen ?Kiymetli Madenler Araci Kuruluslari?nin faaliyetlerinin düzenlendigi, Kiymetli Madenler Borsasi Araci Kuruluslarinin Faaliyet Esaslari ile Kiymetli Madenler Araci Kurumlarinin Kurulusu Hakkinda Yönetmelikte Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik ile Kiymetli Maden Standartlari ve Rafinerileri Hakkinda Teblig'de (Teblig No: 2006/1) de bir dizi degisiklige gidildi.Yönetmelik ve söz konusu tebligde, kiymetli madenler araci kuruluslari ve BIST'te kiymetli madenleri islem gören rafinerilerin, kurulus ve faaliyet sartlarinda, kurucu ortaklarin tasimasi gereken sartlar ve sermaye kosullarinda degisiklikler ile kurumsal yönetim ve iç sistemlere iliskin hükümler ve kuruluslarin BIST tarafindan yayimlanacak düzenlemelere uyumunun bagimsiz denetimi öngörüldü. Böylece kuruluslarin uluslararasi standartlarla uyumlu, seffaf ve hesap verebilir olmalari amaçlaniyor.Ayrica, kiymetli maden araci kuruluslarinin ithalat islemlerine iliskin detayli düzenlemelere yer verildi ve halihazirda faaliyette bulunan kiymetli madenler araci kuruluslari ile rafinerilerin durumlarini 1 Temmuz'a kadar yeni hükümlere uygun hale getirmek zorunda oldugu, Bakanliga yapilan tüm basvurularda yeni hükümlerin uygulanacagi hüküm altina alindi.
BAKANLIGA YETKI
Türk Parasi Kiymetini Koruma Hakkinda 32 sayili Karar'a iliskin Teblig'de de (Ihracat Bedelleri Hakkinda) (2018-32/48) yapilan degisiklik ile Hazine ve Maliye Bakanligina kiymetli madenler araci kuruluslari tarafindan aracilik edilen islenmemis kiymetli madenler ithalinde ithal bedellerinin bankalarca mahsubuna iliskin usul ve esaslari düzenleme yetkisi verildi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.