Izmir Gazeteciler Cemiyeti’nin 44 aydir yürüttügü ‘Güçlü Gazeteci, Özgür Medya’ programinin ilk bölümünün kapanis zirvesi kapsaminda düzenlenen ‘Türkiye’de ve Avrupa Birligi’nde Bagimsiz Gazeteci Olmak’ konulu atölye çalismasi tamamlandi. Zirvede bagimsiz gazetecilik için izlenilmesi gereken yollar ve yurtdisi örnekleri tartisildi
Izmir Gazeteciler Cemiyeti (IGC), Avrupa Birligi (AB) tarafindan finansal destegi ve Türkiye Gazeteciler Sendikasi (TGS) is birligi ile yürütülen ‘Güçlü Gazeteci, Özgür Medya’ Programi’nin 44 aylik süreci kapsayan projenin ilk döneminin kapanisi gerçeklestirildi. :Basarili bulunarak 3 yil daha uzatilan projenin ilk bölümünün kapanisi, Türkiye’de ve Avrupa Birligi’nde Bagimsiz Gazeteci Olmak’ konulu uluslararasi bir çalistay ile tamamlahdi. IGC Uluslararasi Basin Merkezi’nde gerçeklesen programa, Izmir medya temsilcileri ve yabanci gazeteciler katildi.
Bagimsiz gazeteciligin dünyadaki örneklerini ve deneyimlerini gazeteciler Stelyo Berbarakis, Alexandra Enberg paylasirken, dünya genelinde bagimsiz gazetecilere destek olmak için çalisan Article 19 Platformu temsilcisi Suay Boulougouris de Türk gazetecilere sagladiklari destekleri paylasti. Çalistay gazeteci Prof. Dr. Dogan Tiliç’in düzenledigi atölye çalismasi ile sona erdi. IGC Projeler Koordinatörü Reyhan Senay, Özgür Gazeteci Güçlü Medya projesinin 3 yil daha devam edecegini duyurdu.
SISTEMATIK BIR BASKI SÜRECI IÇINDEYIZ
Uluslararasi Bagimsiz Gazetecilik Zirvesi’nde konusan Izmir Gazeteciler Cemiyeti Baskani Dilek Gappi, Türkiye’nin uzun zamandir zorlu bir süreçten geçtigine dikkat çekerek “Sistematik bir baski süreci içindeyiz. Biz bunu çok derinden yasiyoruz” diye konustu.
Türk medyasinda bagimsiz gazeteciligin devam etmesinin tek yolunun birlikte mücadeleden geçtigini aktaran Baskan Gappi, “Basin özgürlügü için ‘örgütlü gazeteciler ve güçlü medya’ projesini baslattik. Projeyi Izmir’de birkaç ayaga oturttuk. Ilk ayagi egitimler olarak yaklasik 500’e yakin meslektasimiza düzenli en az 3 aylik egitimler verdik. Egitimler gerçekten basarili bir sekilde devam ediyor. Onun ötesinde son yillarda medyanin geldigi düzenden dolayi issiz genç gazeteci sayisinda artis var. Onlarin meslekteki baginin oldugunu hissettirmek adina telif destegi verdik. Dogru projelerde bir araya gelebiliyorsak, gazetecilerin çalisma seklini kolaylastiracak bir zemin hazirliyorsak bu birlikte ve örgütlü hareket etmemiz sayesinde oluyor” ifadelerini kullandi.
TÜRKIYE ZOR BIR SÜRECE GIRIYOR
Türkiye Gazeteciler Sendikasi (TGS) Genel Baskani Gökhan Durmus da kamuoyunda ‘Dezenformasyon Yasasi’ olarak bilinen kanun teklifine iliskin verilen mücadeleye degindi. Yasa teklifinin simdilik geri çekildigini hatirlatan Durmus “Önümüzde seçimler var ve Türkiye yogun bir baskiyla karsilasacagi bir sürece giriyor. Diyarbakir’da 15 meslektasimizin tutuklanmasi da tesadüfi degildi. Sansürlerin artacagi, erisim engellerinin artacagi bir sürece giriyoruz. Bu süreçte bunun karsisinda gazetecilerin örgütlü gücü duracak. Gazeteciler olarak birlikte durabilirsek bu saldirilari asabiliriz” sözlerini kaydetti.
IKI YAKA ARASINDA GAZETECILIK
Türkiye ve Yunanistan’daki basini degerlendiren Stelyo Berbarakis, iki ülke arasindaki iliskilerin kamuoyuna dogru yansitilmasi için iki yaka arasindaki gazetecilerin eskiden oldugu gibi yeniden bir araya gelmesi gerektigini söyledi. Basin özgürlügünün Yunanistan’da Türkiye’ye göre biraz daha iyi oldugunu söyleyen Berbarakis, Yunanistan’da da baski araçlarinin olduguna dikkat çekti. Berbarakis, “Yunanistan da Türkiye’den artisi yok. O da hemen hemen basin özgürlügü konusunda Türkiye gibi” dedi. Berbarakis, “Gazetecilerin yeniden iki ülke arasindaki iletisim için gidip gelmesi gerekir. Iki ülke arasindaki sorunlarin kamuoyunda daha iyi anlasilmasi ve objektiflik anlaminda bu degerli. Benim kafamda öyle bir hayal var. Eskiye dönelim. Gazeteciler birbiriyle tanissin” sözlerini kaydetti.
BAGIMSIZ GAZETECILIK IÇIN SISTEM DEGISMELI
Toplumsal kültürdeki farkliliklarin medya üzerindeki baski unsurlarini da olumlu ya da olumsuz yönde etkiledigini söyleyen Prof.Dr.Tiliç, gazetecilerin etik davranislarini etkileyen kosullari siraladi. Gazetecilerin etik ve bagimsiz davranislarini asagidan yukariya siralayan Prof.Dr.Tiliç, “Kitle, Gazeteci, Medya Kurumlari, Medya Sahiplik Yapisi, Medya Atmosferi. Bu basliklar iç içe geçen halkalar halinde gazeteciyi etkiliyor” dedi. Medyanin bagimsiz olmasi için asagidan yukariya etkinin olmasi gerektigini söyleyen Prof.Dr.Tiliç, “Artik medya sahipleri gazetecilikten baska her isi olan dev aktörler. Siyanürle altin ariyorlar siz o patronun gazetesinde siyanürle altin aramanin dogaya zararlarindan bahsedeceksiniz. Bu mümkün degil. Medya kuruluslarinin kendi tarihleri de yayin türünü etkiliyor” sözlerini kaydetti. Medya atmosferinin gazetecilik meslegini etkiledigini dile getiren Prof. Dr. Tiliç, “Bu sistemin bütünü degismeden biz bagimsiz gazetecilik yapamayiz. Asil mesele sistemin bütününü degistirmek” dedi. Gazetecilerin tüm toplumsal mücadelenin parçasi olmasi gerektigini dile getiren Tiliç, “Emekçiler, yoksullar, isçiler medyadan kayboldular. Görünmez oldular. Geleneksel medya sahipligi yapisinda sag gazetelerin bile isçi sendika sayfalari vardi. O sayfalar yeni medya sahipligiyle birlikte hizla medyadan görünmez oldular” sözlerini kaydetti. Medya atmosferinin olabildigince demokratiklestirilmesi için örgütlü mücadele edilmesi gerektigini aktaran Tiliç, zirvenin sonuç bildirgesini gazetecilerle olusturdu.
‘Türkiye ve Avrupa Birligi’nde Bagimsiz Gazeteci Olmak’ Çalistayi Sonuç Bildirgesi
1-Bagimsiz ve özgür bir gazetecilik mücadelesi özgür ve demokratik bir toplum mücadelesinden ayri düsünülemez.
2-Siyasal iktidarlarin ve medya sahiplerinin gazetecilerin bagimsizlik ve özgürlügünü sinirlayan baskilarina karsi güçlü bir karsi durus örgütlenmelidir. Bagimsiz, özgür gazetecilik etkin ve sözde kalmayan yasal, anayasal güvence altina alinmalidir. Siyasal partiler bunu programlarina almaya zorlanmalidir.
3-Gazetecilerin mesleki birikim ve donanimlarini arttiracak programlar yayginlastirilmali, yeni iletisim teknolojileri ve dijital medya konusunda yetkinlesmeleri saglanmalidir. Iletisim sürecinin temel aktörü olan gazetecilerin dil bilen, belli, alanlarda uzmanlasmis nitelikli meslek erbaplari olmalari saglanmalidir.
4- Gazetecilerin örgütlülügü güçlendirilmeli; yerel, ulusla ve uluslararasi dayanisma aglari örülerek pekistirilmelidir.
5-Bagimsiz ve nitelikli haber üretimi için alternatif finansal destek modelleri gelistirilmelidir.
6- Vatandaslarin dogru ve gerçek haber talep eden bir bilinç ve duyarlilik düzeyine tasinmasi için çabalar sarf edilmelidir.
Afganistan Platformu (AP), savaşın değil barışın dilini dünyaya taşımak için Türkiye’den güçlü bir iletişim atağı başlattı.
Başkan Erdoğan’ın talimatıyla AFAD ekipleri Gazze’ye gidiyor. İsrail basını Türkiye’nin sahada fiili güç oluşturmasından rahatsız. Ankara, Gazze’de yeni bir insani ve siyasi etki merkezi kurmaya hazırlanıyor.
Gazze’ye insani yardım götürmek için yola çıkan Sumud Filosu, İsrail’in ablukasını aşamadı ama insanlığın onurunu tüm dünyada ayağa kaldırdı.
HABER - ÖNDER GÜZELARSLAN - Birleşmiş Milletler, Türk iş insanı Mustafa Tatar’a “Uluslararası Barış Elçisi” unvanı verdi.
İstanbul’da bisiklet severler “Sumud İçin Pedallıyoruz” diyerek Gazze’deki insani krize dikkat çekti.
HABER / ÖNDER GÜZELARSLAN - Manisa Vakfı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında İstanbul Engelliler Derneği üyelerini ağırlayarak farkındalık oluşturan anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.
HABER / ERCAN KUTLU - Kahramanmaraşlı usta Mehmet Poyraz’ın açtığı Mehmet Chef; kebap, kelle–paça, zeytinyağlı, serpme kahvaltı ve paket servis hizmetiyle Bahçekent’in yeni lezzet adresi oldu.
Mustafa Böyükata, Anadolu’nun gönüllü çevrecilerinden Abdullah Karataş’ın ağaç sevgisini, diktiği binlerce fidanı ve Türkiye’nin farklı bölgelerinde yürüttüğü doğa çalışmalarını anlatıyor.
ERCAN KUTLU - Bahçekent Furkan Işık Bulvarı’nda hizmet veren Komagene şubesi, işletmeci Nevzat Söylemez’in güler yüzlü yaklaşımı ve özel bademli-cevizli çiğ köfte tarifiyle bölge halkının favorisi oldu.
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te yıllardır yüzlerce eve titiz işçilikle hizmet veren Caner Demirezen, bölge halkına en kaliteli boyayı en uygun fiyatlarla sunduğunu ve tüm işlerinin arkasında durduğunu ifade ediyor.
Çekmeköy Çamlık Mahallesi'nde İETT şoförü tartışma sonrası kontrolü kaybetti, otobüs kaldırıma çıkarak araçlara ve yayalara çarptı. Olay yerinde panik yaşandı, yaralılar yola savruldu.
Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde bir gemide bakım sırasında karbondioksit tüpü patladı. İlk belirlemelere göre 1 işçi hayatını kaybetti, 4 kişi gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat merkezli 12 ilde düzenlenen yasa dışı bahis operasyonlarında 32 şüphelinin yakalandığını duyurdu.
HABER / AHMET KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul, İzmir, Artvin, Kastamonu, Mersin ve Mardin merkezli olmak üzere 21 ilde 1 Milyar Liralık İşlem Hacmi Ortaya Çıktı.
AK Parti’nin açıklamasıyla gündeme oturan “PKK silah bırakıyor” iddiası sonrası uzmanlar konuştu. Güvenlik, siyaset ve kamuoyunun ortak beklentisi: Kalıcı barış ve toplumsal huzur.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
Bursa Konyalılar Derneği, 5. Şeb-i Arûs programını bu yıl “Gönüller Gazze İçin” temasıyla düzenliyor. Mevlânâ’nın sevgi ve merhamet çağrısı, Gazze’nin acısıyla birleşiyor.
İzmir Çiğli’de düzenlenen Erzurum Tanıtım ve Gastronomi Günleri, konserler, sahne gösterileri ve yöresel lezzetlerin yer aldığı etkinliklerle yoğun ilgi gördü ve coşkuyla sona erdi.
Nevşehir’de açılan Ahmet Minguzzi Skate Parkı, hem spor alanı hem de sanat dokunuşlarıyla dikkat çekerken, genç yaşta hayatını kaybeden Ahmet Minguzzi’nin anısını yaşatıyor.
Trabzon Kitap Fuarında okurlarla buluşan Mücahit Güler, “Tevhid Bağlamında Logoterapi” eseriyle büyük ilgi gördü. Kitap, insanın anlam arayışını Kur’ani bir perspektifle ele almasıyla dikkat çekti.
İzmir Öğretmen Akademilerinde konuşan Eğitimci-Yazar A. Levent Ertekin, tüm mal varlığını eğitime bağışlayan Melahat Aksoy’un hayatını ve fedakârlıklarla dolu öğretmenlik öyküsünü anlattı.
Sebze ve meyvelerin plastik poşette bekletilmesi, dioksin tehlikesi, organik ürün yanılgısı ve gıdaların doğru saklama yöntemleri… Uzmanların yıllardır uyardığı kritik bilgiler.
KARYA FARMA, kadim Karya topraklarının şifa mirasını modern bilimle buluşturdu. HBX-2371 GOLD SMART DROP, doğadan ilham alan yenilikçi bir yaşam formülüdür.
Modern çağın sessiz salgını haline gelen uykusuzluk, artık bireysel değil toplumsal bir kriz. Prof. Dr. Kürşat Şahin YILDIRIMER, bu çağın en yorgun zihnini anlatıyor.
Basit belirtiler bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Vücudun verdiği 20 önemli sinyali doğru okumayı öğrenin.
Uzmanlara göre yaşlılarda en sık ölümle sonuçlanan iki tehlike var: düşme ve boğulma. Basit önlemlerle bu riskler büyük ölçüde azaltılabiliyor.
RÖPORTAJ / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te ilk kez açılan çikolata mağazası, özel günler ve sağlıklı yaşam için tatlı bir buluşma noktası oldu.
HABER: / Ercan KUTLU - Başakşehir Belediyesi’nin geleneksel “Çaya Geldik” etkinliği 654 Ada’da yoğun ilgi gördü. Komşuluk bağı güçlendi, çocuklar eğlendi, belediyeye teşekkür mesajları yağdı.
Bahçekent’te yaşayan Orhan Sami’nin kızı Hevi Zana Sami, 3 yıl üst üste okul birincisi olarak plaketle ödüllendirildi. Başarı hikâyesi ilham veriyor!
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in kuruluşundan bu yana hizmet veren Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi matbaa, tabela, promosyon ve kurumsal baskılarda kalitenin adresi olmaya devam ediyor.
ÖZEL HABER / MEDYA90 - Yeni yönetimiyle dikkat çeken Bahçekent 654 Ada Sitesi, tecrübeli isimler Volkan Sarıca ve Kadir Kaya öncülüğünde site sakinlerinden tam not alıyor.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.