Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Yaz aylarinin seyahatlerin artmasi nedeniyle beslenme düzenimizin bozuldugunu ve tartida kilo artisi gördügümüz bir dönem olabilecegine deginen Dyt. Baris Yüksel, “Tatilde tükettigimiz besinlerin kalori ve karbonhidrat yükü fazlalastikça kilo artisi yasam
Yaz aylarinin seyahatlerin artmasi nedeniyle beslenme düzenimizin bozuldugunu ve tartida kilo artisi gördügümüz bir dönem olabilecegine deginen Dyt. Baris Yüksel, “Tatilde tükettigimiz besinlerin kalori ve karbonhidrat yükü fazlalastikça kilo artisi yasama riskimiz artacagi için tatil dönüsü vakit kaybetmeden saglikli bir beslenme düzenine dönmek faydali olacaktir. Tatil sonrasi en çok dikkat edilmesi gereken adim, yanlis diyetler yapmadan, saglikli bir beslenme düzeni ile kilo kaybi saglamayi hedeflemektir” dedi.
Medical Park Gebze Hastanesi Beslenme ve Diyet Klinigi’nden Dyt. Baris Yüksel, tatil dönüsü saglikli beslenme konusunda tavsiyelerde bulundu.
YANLIS DIYETLERDEN UZAK DURUN
Yaz aylarinin seyahatler nedeniyle beslenme düzenimizin bozuldugunu ve tartida kilo artisi gördügümüz bir dönem olabilecegine deginen Dyt. Baris Yüksel, “Tatilde tükettigimiz besinlerin kalori ve karbonhidrat yükü fazlalastikça kilo kaybetmemiz zorlasacagindan, tatil dönüsü vakit kaybetmeden saglikli bir beslenme düzenine dönmek faydali olacaktir. Tatil sonrasi en çok dikkat edilmesi gereken adim yanlis diyetler yapmadan, saglikli bir beslenme düzeni ile kilo kaybi saglamayi hedeflemektir. Kilo kontrolü konusunda hedefinize ulasmanizin zor oldugunu düsündügünüz noktada bir beslenme uzmanina danismanizi tavsiye ederiz” diye konustu.
UZUN SÜRE AÇ KALMAK KILO VERMEK IÇIN DOGRU YÖNTEM DEGIL
Özellikle çok düsük kalorili beslenmenin ve uzun süre aç kalarak kilo vermeye çalismanin kilo kontrolünde en yanlis yöntemler olarak kabul edildigini söyleyen Dyt. Baris Yüksel, “Iki diyet yönteminde de vücudumuz; ihtiyaci olan besinler saglanmadigi takdirde metabolizmamizi yavaslatarak kiloyu koruma egilimine geçer, bu durum da kilo vermeye çalisirken tam tersine bir kilo artisi veya metabolizmada yavaslama ile birlikte alinan kilolarin kalicilasmasini saglayabilir” seklinde konustu.
VÜCUDUNUZA UYGUN BIR KOLORIDE BESLENIN
Tatil dönüsü nasil beslenebilecegimiz konusunda açiklamalarda bulunan Dyt. Baris Yüksel “Kilo artisi yasadigimiz sürecin sonrasinda öncelikle yapmamiz gereken vücudumuza uygun bir kaloride beslenmek, bu kaloriyi saglikli kaynaklardan saglarken, az az ve sik sik bir beslenme modeli uygulayarak besin alimi gerçeklestirmektir” ifadelerini kullandi.
Dyt. Baris Yüksel, özellikle dikkat edebilecegimiz durumlari söyle siraladi:
Hayvansal kaynakli, yagli ve yüksek kalorili gidalar yerine antioksidan, vitamin ve mineral deposu sebze ve meyveleri daha fazla tüketmeye çalismaliyiz. Gün içerisinde vücudumuzun ihtiyaci olan suyu aldigimizdan emin olmaliyiz. Kis aylarinda su ihtiyacimiz 2-2,5 litre iken yaz aylarinda bu ihtiyaç 3-3,5 litreye kadar çikmaktadir. Su tüketiminizi yemek sirasinda degil, ögün aralarinda yemeklerden 30 dakika önce veya 30 dakika sonrasinda tercih etmeye çalisin. Doygunluk saglayacak olan lifli çig sebzeleri her ögününüze dâhil etmeye çalisin. Sivi ihtiyacinizi karsilarken çay-kahve ve meyve suyu, gazoz gibi yüksek kalorili içeceklerden uzak durmaya çalisin. Bunlar yerine, ayran ve kefir iyi tercihler olacaktir. Ögünlerinizi az az ve sik sik olacak sekilde planlayin. Bu tip beslenme metabolizmanizi çalistiracak ve kan sekeri düzeninizi saglayarak açligi kontrol edebilmenize yardimci olacaktir. Bir uyku düzeni edinin. Tatillerde uyku düzenimizin degismesi kilo vermemizi engelleyebilecek bir durumdur. Bu yüzden düzenli bir uyku zamani belirlemek faydali olacaktir. Egzersiz ve düzenli yürüyüs yapmaya çalisin. Düzenli egzersizler kalp sagliginizi korur ve kilo kontrolüne yardimci olur. Kilo verme konusunda bir beslenme uzmanina danisarak tüm bunlari bir yol arkadasi ile yapabilirsiniz.
ÖDEM ATMAK IÇIN YULAF VE YOGURT TÜKETIN
Tatil sonrasi ödem sikâyetleri olabilecegini ve bu konuda nasil beslenilmesi gerektiginden de bahseden Dyt. Yüksel, “Besin tüketimi ve uyku düzeninin degismesi, karbonhidrattan zengin beslenme ve az su tüketimi ile birlikte ödem sikâyeti görülebilir” dedi.
Dyt. Yüksel, saglikli bireylerin geçici ödem sikâyetlerinden kurtulabilecegi besinleri de su sekilde paylasti:
Ananas Maydanoz, çig yesillikler Kabak, Salatalik Yulaf Yogurt Bitki çayi (günde 3 bardaktan fazla önerilmez) Bol su tüketimi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.