Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Yazin özellikle yurt disina seyahat edeceklerin atlamamasi gereken en dikkat çekici önlemlerin basinda seyahat sagligi geliyor.
Yazin özellikle yurt disina seyahat edeceklerin atlamamasi gereken en dikkat çekici önlemlerin basinda seyahat sagligi geliyor. Özellikle baska ülkelere/kitalara yapilan seyahatlerde gerekli tedbirler alinmazsa büyük sikintilar yasanabilir.
Yaz turizminin arttigi bu günlerde özellikle yurt disina seyahatler vatandaslar tarafindan büyük ilgi görüyor. Ancak gittiginiz kita veya ülke sizin sagliginiza zarar verebilir. Kizilay Hastanesi Hekimlerinden Dr. M. Zafer Ekinci farkli ülkelere yapilan seyahatlerde en sik karsilasilan saglik sorunlari ve korunma yöntemleri hakkinda bilgi verdi. Dr. Ekinci, Enfeksiyon hastaliklari, kazalar ve acil hastaliklar, araç tutmasi, böcek/yilan isiriklari ve biyoritim bozuklugu (jet lag) tablosu en sik karsilasilan saglik sorunlaridir” diye konustu.
Yüksek Riskli Ülkelere Yapilan Seyahatlere Dikkat edin
Dr. M. Zafer Ekinci, “Seyahat enfeksiyonlari seyahat sirasinda veya döndükten sonra ortaya çikabilir. Bu belirtiler seyahat yorgunlugu gibi rahatsizliklarla karistirilir. Özellikle Afrika, Orta Dogu, Asya ülkeleri (özellikle Güneydogu Asya) ve Güney Amerika ülkeleri ile Kuzey Afrika, Akdeniz ülkeleri, Güney ve Dogu Avrupa, Çin, Rusya, Amerika Birlesik Devletleri, Kanada, Kuzey Bati Avrupa, Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkelere yapilan yolculuklarda ciddi oranda hastalik riskleri bulunmaktadir. Seyahate çikmadan önce yüksek veya orta riskli bir ülkeye gidiyorsa ya da kisinin kendisi riskli ise (yasli, çocuk, hamile, seker/böbrek/tansiyon hastasi gibi) mutlaka Seyahat Sagligi Merkezi’ne basvurmalidir. Seyahate çikanlar için profilaksinin çogu kez seyahatten önce yapilmasi, bazen seyahat süresince uygulanmasi ve sonrasinda da sürdürülmesi gerekmektedir” dedi.
Bu Hastaliklar Yemeklerde ve Içtiginiz Sularda
Sitma gibi bazi durumlarda seyahate çikmadan baslayip ve seyahat sonuna kadar ilaç kullanma zorunlulugu oldugunu hatirlatan Kizilay Hastanesi Hekimi. Dr. M. Zafer Ekinci, “Bu kisinin gidecegi ülkeye göre hekim tarafindan ilaç düzenlenmelidir. “Az gelismis ya da gelismekte olan ülkelerde, gida ve sular genellikle güvenli kabul edilmemektedir. Açikta satilan gidalar, çig tüketilen, pisirilmemis ya da az pisirilmis gidalar, klorlanmamis musluk sulari, bu tür sulardan elde edilmis buz kaliplari güvenli degildir. Kapali sise sulari ya da klorlanmis sular tüketilmelidir. Kaynatilan suyla hazirlanan çay vb. içecekler ya da pisirilmis gidalar, temiz suyla yikanan meyveler temiz kabul edilir. Ayrica böcek isirigi, yilan sokmasi gibi durumlara karsi uygun kiyafet ve bazi durumlarda cilt koruyucularla tedbir almak gerekmektedir. Gidilecek ülkeye ve kisinin asi durumuna göre gereken bütün asilar yapilmalidir. Bu asilarin bazilari etkisini geç gösterir. O nedenle seyahat öncesi hekime basvuru en az bir hafta önce yapilmalidir” diye konustu.
Kronik hastaliklar tedbir alinirsa seyahate engel olmaz.
Dr. M. Zafer Ekinci, “bu hastaliklarla gerekli hususlara dikkat edilmezse ciddi saglik problemleri yasanabilir. Devamli ilaç kullanan hastalar seyahat boyunca yetecek kadar ilaci yanlarina almalidirlar. Umre ve Hac ziyaretleri sirasinda ve sicak bölgelere seyahatlerde yeterli sivi alimi önemlidir. Seyahat sirasinda hareketle birlikte artan sivi ihtiyaci ates, halsizlik ve nörolojik bozukluklar gibi birçok klinik tabloya neden olabilir. Yolculuga çikanlara içinde acil ihtiyaç olabilecek malzemeler olan bir çanta bulundurmalarini tavsiye ederiz. Bu çantada; agri kesici (aspirin vb.), antiseptik veya bakterisidal sabun solüsyonu, su temizleme damla veya tabletleri, sinek-böcek kovucular, termometre, tek kullanimlik enjektör, elastik bandaj, gazli bez, flaster, serum fizyolojik burun damlasi ve hekimin tavsiye ettigi profilakside kullanilacak antibiyotikler olmalidir” dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.