9624,04%-0,78
34,03% -0,02
37,55% -0,15
2749,53% 0,23
4462,77% 0,00
Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in “Baska Bir Tarim Mümkün” vizyonu dogrultusunda baslatilan Mera Izmir projesi, süt üreticisinin rahat nefes almasini sagladi. Projeye katilan çobanlar sütü piyasa fiyatinin üstünde satabildigi için mutlu oldu
Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in “Baska Bir Tarim Mümkün” vizyonu dogrultusunda baslatilan Mera Izmir projesi, süt üreticisinin rahat nefes almasini sagladi. Projeye katilan çobanlar sütü piyasa fiyatinin üstünde satabildigi için mutlu olduklarini ve proje sayesinde üretime devam edebildiklerini söyledi.
Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in “Baska Bir Tarim Mümkün” vizyonuyla olusturulan, kuraklik ve yoksullukla mücadele üzerine temellenen Izmir Tarimi stratejisi dogrultusundaki Mera Izmir projesi çobanlarin nefes almasini sagladi. Sinirli otlak alanlari, yem maliyetlerinin yüksekligi ve süt alimlarindaki düsük fiyatlar nedeniyle zor günler geçiren çobanlar proje sayesinde üretmeye devam edecek gücü bulabildiklerini söyledi.
Soyer: “Nisan’da Bergama, Kinik ve Menemen’den alacagiz”
Bergama, Kinik, Seferihisar, Urla, Güzelbahçe ve Çesme’de 535 çobanla süt alim sözlesmesi imzaladiklarini ve üreticiye 3 milyon lira avans verdiklerini söyleyen Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “Piyasada 7 lira olan koyun sütüne 11 lira, 5 lira olan keçi sütüne ise 10 lira bedel belirledik. Süt alimlarimiza Seferihisar’dan basladik. Nisan ayinda Bergama, Kinik ve Menemen’den üreticilerimizden süt alacagiz” dedi.
“Sagim bile yapamayacak duruma geldik”
Seferihisar’da geçimini küçükbas hayvancilikla saglayan 39 yasindaki Süleyman Özgen, “Bu proje hayata geçirilmemis olsaydi hakikaten çok zorlanacaktik. Sagim bile yapamayacak duruma geldik. Güzel bir proje. Çobanlar olarak hepimiz bu projeyi destekliyoruz” diye konustu. Daha önce mandiralara süt verdiklerini ancak fiyatin düsük oldugunu söyleyen Süleyman Özgen, “Mandiralar sütü 3 lira ise 2 liraya, 7 lira ise 5 liraya almaya çalisiyordu. Geçen yilki fiyattan dökerseniz aliriz, yoksa almayiz diyorlardi. Nasil dökelim bu fiyata. Geçen yil yemin torbasini 100 liraya aliyorduk, bu yil 250 lira. Bunun içinden çikamayiz. Ama bu proje sayesinde çok mutlu olduk. 5 liraya süt vermek varken 11 liraya süt vermek bizi çok mutlu etti” dedi.
“Bu fiyati mandiralar vermiyor”
46 yasindaki Esref Özgen de sütü mandiralara verdiklerini ama emeklerinin karsiligini alamadiklarini ifade ederek, sunlari söyledi: “Bu proje bize destek oldu. Su anda Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin verdigi fiyati mandiralar veremiyor. Eger bu proje olmasaydi mecburen mandiralara düsük fiyattan sütlerimizi verecektik. Çaremiz yok. Bu is yapilmaz hale geldi. Baskan Tunç Soyer’e çok tesekkür ederiz.”
“Büyüksehir olmasaydi süt elimizde kalacakti”
43 yasindaki Mehmet Sönmez ise mandiralarin artik süt almadiklarini, çünkü zarar ettiklerini belirterek “Bu yil çok zorlandik. Yem fiyatlari çok artti. Izmir Büyüksehir Belediyesi olmasaydi süt elimizde kalacakti. Batmistik” seklinde konustu.
“Projeye katilmak isteyen çok”
Turgut Ihsaniye Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Osman Çakar da üreticilerin her geçen gün daha da zorlandigini belirterek “Üreticilerimiz zor durumdaydi. Ama bu zor durumu Büyüksehir Belediyesi’nin projesi ile astilar. Bu nedenle herkes mutlu. Beni çok uzak yerlerden arayarak projenin kendi bölgelerinde de yapilmasini isteyen çok insan var. Yem fiyatlari ile küçükbas üreticisi büyük zorluk yasayacakti ama bu proje ile zorluklar asildi” dedi.
“Kir yoksulluguna çözüm bulacagiz”
Izmir Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskani Sevket Meriç, Izmir Tarimi stratejisinin temelinde yerel tohumlar ve yerel hayvan irklari ile küçük üreticiyi desteklemek oldugunu belirterek “Pandemi, yanginlar ve diger dogal afetlerin ardindan gördük ki tüketime meyilli bir toplum haline geldik. Ama bazi ürünleri almak için disa bagimliyiz. Bunun önüne geçebilmek için yerel tohumlara, yerel irklara sahip çikmanin ne kadar degerli oldugu ortaya çikiyor. Mera hayvanciligini desteklemek için özellikle kooperatiflerden ve küçük ölçekli üreticilerden süt alimlarimiz basladi. Böylelikle kir yoksulluguna çözüm bulacagiz, kentlinin daha saglikli gidaya ulasmasi için elimizden gelen her seyi yapacagiz” ifadelerini kullandi.
“Ürünler daha lezzetli ve kaliteli”
Izmir Büyüksehir Belediyesi sirketi BAYSAN A.S. Genel Müdürü Murat Onkardesler de “Kuraklikla mücadelenin temelinde de yerel tohum ve hayvan irklarini desteklemek var. Mera Izmir projesiyle üreticiye bazi sartlar koyduk. Üreticiyi egitiyoruz. Iklim kriziyle mücadelenin bir ayagini bu egitimlerle birlikte olusturuyoruz. Burada en önemli kriter hayvanlarin en az 7 ay merada otlatilmis olmasi. Çok su tüketen silajlik misir, kesif yem gibi yemlerin verilmemesi gerekiyor. Beslemelerin atalik tohumlarla yapilmasi gerekiyor. O nedenle biz de mandiralarin aldigi fiyatin iki katini üreticilerimize veriyoruz. Aldigimiz sütü de olgunlastirilmis tulum peyniri ve beyaz peynir olarak tüketiciye ulastirmayi planliyoruz. Merada otlatilan hayvanlarin sütleri çok daha lezzetli ve kaliteli peynirlere dönüsecek” diye konustu.
Izmir HABERI
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.