Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Religion dersini seçmeyen etik dersine gönderilir. Bu derste dinler, kültür, ahlâk, insana kisilik ve kimlik kazandiran, toplumu bir arada tutan temel degerler ögretilir.
Seçmeli Din Dersini istemeyen dilekçe versin
Almanya modelinden örnek veren Türkiye Aile Meclisi Genel Baskan Yardimcisi Egitimci Yazari Ali Erkan Kavakli,
“Seçmeli Kur’an, Siyer ve Temel Dini Bilgiler dersini seçmek isteyen degil, istemeyen dilekçe vermeli.
Bu dersleri seçmeyenler alternatif olarak ahlâk dersini seçmeli. Üniversite sinavlarinda seçmeli din derslerinden de soru çiksin!
Çünkü toplumu bir arada tutan, farkli düsünce ve inançta insanlari bir arada yasatan unsur ortak deger ve ahlak yargilaridir” dedi.
"Din, Ahlak ve Degerler” basligi altindaki Kur’an-i Kerim, Peygamberimizin Hayati, Temel Dini Bilgiler” derslerini tercih süreci, içinde bulundugumuz Ocak ayinda sona erecek.
Seçmeli din dersine ögrencilerin ragbet etmesi için egitimciler seferber olurken, Türkiye Âile Meclisi Genel Baskan Yardimcisi Egitimci Yazar Ali Erkan Kavakli’dan kritik bir tavsiye geldi: Üniversite sinavlarinda seçmeli din derslerinden de soru çiksin!
Sinavlarda soru çikmali
Seçmeli ders maratonunun son virajinda dini derslerin tercihiyle ilgili kritik açiklamalarda bulunan Kavakli, üniversite sinavlarinda soru çikmayan derslere ögrencilerin ragbet etmedigine vurgu yapiyor.
Üniversiteye yerlestirme sinavlari olan TYT ve AYT’de 3 seçmeli din dersinden sorular çikmasi gerektigi belirten Kavakli ayrica Almanya modelinde oldugu gibi, bu dersleri tercih edenlerin degil, istemeyenlerin dilekçe vermesi gerektigini ifade etti.
Sinavin motive gücüne vurgu yapan Kavakli, sunlari dile getirdi: “Maneviyatsiz egitim olmaz. Ruhsal zekâyi gelistirecek ve çocuklarimiza ahlâkî, insani, milli ve manevi degerler kazandiracak olan bu dersler özellikle lisede TYT ve AYT’nin kurbani oluyor.
Lise ögrencisi bütün gücüyle üniversite sinavlarina odaklaniyor, liseliler için üniversite kazanmak var olmak veya olmamak meselesi hâline gelmis.
Üniversite kazanma ümidi olan gençler, seçmeli dersleri lüzumsuz hatta engel olarak görüyorlar. Üniversite ümidi olmayanlar ise bütün dersleri gereksiz kabul ediyor.
Ögrenci ilgilenmiyor.
Ögrenciler için kendilerine üniversite kazandiracak dersler önemli, öteki dersler ayak bagi. Beyin gelisimi için gerçekler böyle degil.
Beyin bilgi ile beslenir. Her türlü bilgi beyin gelisimine hizmet eder, ne kadar çok ve çesitli bilgi ögrenilirse beyindeki sinaptik aglar o kadar çok çesitlenir ve beyin gelisir; yani zekâ gelisimi artar.
Son sinif ögrencileri, üniversite sinavlarinda soru çikmayan dersleri dinlemiyorlar, bu derslerin ögretmenlerine, ‘bizi birakin ders çalisalim, test çözelim’ diyerek ders anlattirmiyorlar.
Üniversiteye hazirlanmak ve üniversiteye girebilmek liselilerden beklenen en önemli deger. Üniversite kazanamayan genci çevresi degersiz görüyor, ögrenci kendisini degersiz hissediyor. Dolayisiyla üniversite sinavlarinda soru çikmayacak dersler önemsiz kabul ediliyor.”.
Alternatifi ‘Ahlak Dersi’
Seçmeli dersleri ögrencinin gözünde önemli hale getirmek için iki adim atilmasi gerektigini vurgulayan Kavakli, sunlari anlatti:
“Ilk olarak; Kur’an, Siyer, Temel Dini Bilgiler ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde TYT ve AYT’de tipki Türkçe ve Matematik gibi 40 soru sorulursa bu dersler ögrencinin gözünde ve tabii ki velisinin gözünde önemli hâle gelir.
Ikincisi ise Seçmeli Kur’an, Siyer ve Temel Dini Bilgiler dersini seçmek isteyen degil, seçmek istemeyen dilekçe vermeli. Bu dersleri seçmeyenler alternatif olarak ahlâk dersini seçmeliler.”
Kavakli, 8’inci sinif ögrencilerine Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden 10 soru soruldugunu, seçmeli derslerden de en az 10 soru sorulmasi gerektigini sözlerine ekledi.
Almanya modeli
Almanya modelini de örnek gösteren Ali Arkan Kavakli, sistemi söyle anlatti: “Almanya’da kaldigim yillarda gördüm, Religion, yani din dersi karnede birinci ders. Bu dersi çocuguna aldirmak istemeyen veli dilekçe verir.
Religion dersini seçmeyen etik dersine gönderilir. Bu derste dinler, kültür, ahlâk, insana kisilik ve kimlik kazandiran, toplumu bir arada tutan temel degerler ögretilir.
Çünkü gençlere kimlik, karakter, ahlak ve temel degerler kazandiracak din ile ahlak dersleri Türkçe ve Matematik kadar hatta onlardan daha önemli.
Ögrenci Matematik ve Türkçe bilgisini sonradan da tamamlayabilir ama kimlik, kisilik ve ahlaki degerleri sonradan kazanmak hiç de kolay degil.”.
Degerler egitimi sart
Kavakli, sözlerini söyle tamamladi:
“Toplumu bir arada tutan, farkli düsünce ve inançta insanlari bir arada yasatan ortak deger yargilaridir.
Vatanseverlik, insana deger verme, milli ve manevî degerlere baglilik, çevreyi temiz tutma, hayvanlari sevme ve koruma, farkli düsüncelere saygi ve tolerans, yardimlasma ve dayanisma duygulari ahlâk bu derslerde yavrularimiza ögretilmeli ve milleti millet yapan ve bir arada tutan deger yargilari yavrularimiza benimsetilmeli.
LGS, TYT ve AYT’de seçmeli derslerden soru sorulmasi bu derslerin önemsenmesi ve seçilmesi kadar toplumda baris, huzur ve hosgörünün saglanmasina hizmet edecektir.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.