Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Prof. Dr. Nurper Ülküer, dogdugunda henüz olgunlasmamis bir organ olan beynin kendisini genlerin içinde buldugu ortama tepki göstermek için organize ettigini söyledi.
ISTANBUL (IGFA)- Üsküdar Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelisimi Bölüm Baskani Prof. Dr. Nurper Ülküer, NPISTANBUL Beyin Hastanesi’nde her hafta gerçeklestirilen Multidisipliner Bilimsel Egitim Toplantilari kapsaminda “Beyin Gelisimi Ve Olumsuz Çocukluk Deneyimleri” baslikli bir sunum yapti.
Olumsuzluklarin beyin gelisimini etkiledigini vurgulayan Prof. Dr. Nurper Ülküer, “Beyin zaman içinde insa olur. Beyin mimarisinin olusumu yani sinirsel baglantilar hiyerarsik bir sira izliyor. Temel önemlidir, bir üst düzey baglanti için bir alt düzey baglantinin iyi kurulmasi gerekir. Beceri beceriyi getirir" dedi.
Prof. Dr. Nurper Ülküer, “Beyin esnekligi (Plasticity) zamanla azaliyor ve belli bir süre sonra stabilize oluyor. Stabilize olduktan sonra da birçok degisiklik gerçeklesemiyor. Biyolojik ve ekonomik olarak bir seyi ilk defasinda dogru yapmak daha etkilidir.” diye konustu.
STRES VE OLUMSUZ DENETYIM GELISIMINI ETKILIYOR
Stres ve olumsuz deneyimlerin beyin gelisimini etkiledigini vurgulayan Prof. Dr. Nurper Ülküer, “Özellikle çocukluk problemleri yasamin daha sonraki yillarinda ortaya çikacak problemlerin yolunu açiyor. Yetiskinlikteki birçok problemin baslangiç noktasinin çocukluk döneminde oldugu artik biliniyor.” uyarisinda bulundu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.