Yeni Safak gazetesi genel yayin yönetmeni Ibrahim Karagül, Bati’nin geriledigi bir dönemde Türkiye’nin önünde büyük firsatlar oldugunu belirterek, “Bati’nin gerilemesi, Dogu’nun yükselisi arasinda biz variz. Sürprizlere hazirlanin!” basligiyla önemli bir çagrida bulundu. Karagül, Dogu ve Bati arasinda bir “Orta Kusak” varligi insa edebilecegine dikkat çekerek, “Biz buna baska bir isim bulabiliriz. Eger bu yapilirsa Türkiye dünyanin eksenini degistirebilir. Atlantik-Pasifik arasinda Müslüman Orta Kusak var. Insanligin anavatani biziz!” yorumunda bulundu.
Karagül, “Unutmayin; Güç Dogu’ya kayiyor. Bati zemin kaybediyor. Ama bu konjonktürel bir degisim degil. Son bes yüz yilin siyasi güç haritasi degisiyor. Bunu hiçbir seyle ölçmeyin. Olaganüstü sürprizlere hazirlanin!” ifadelerini kullandi.
***
Uzunca bir süredir, bir konu hakkinda tartisma açmaya, bir fikri olgunlastirmaya, ona dikkat çekmeye çalisiyorum. Türkiye’miz için bir fikir, bir ufuk, bir düsünce olabilir mi diye zihnimi zorluyorum.
Dünyanin Dogu-Bati olarak ikiye bölündügü, yeni bloklasmanin bu yönde seyrettigi, bu yönde bir gelecege yöneldigi, çatismalarin ya da barislarin bu iki adres arasinda olacagi belirginlesti.
Ekonomik, siyasi, güvenlik, kültürel formatlamalar hep bu çerçevede sekilleniyor. Bugünkü tartismalarin, pozisyon alislarin tamami buna göre biçim aliyor. Bunu görüyoruz, izliyoruz.
Dogu ya da Bati’dan birini seçmek zorunda miyiz biz? Baska seçenegimiz var mi?
Peki, dünya, Dogu-Bati seklinde ayrismanin, bölünmenin, cephelesmenin ya da yeniden yapilanmanin disinda yeni bir sey üretebilir mi? Ya da biz, hangi eksende yer alacagiz?
Dogu ya da Bati’dan birini seçmek zorunda miyiz? Ikisini ayni anda idare edebilecek miyiz? Gelecek hesaplamalarimiza bakarak, biraz oradan, biraz buradan seklinde bir denge hesabini ne kadar uzun süre sürdürebilecegiz?
Tek yanli Dogu’ya ya da tek yanli Bati’ya bagimliligin, Türkiye üzerinde yeni tür bir vesayetin, denetimin hâkimiyetini saglayacagini biliyoruz. Bundan ürküyoruz. Çünkü bunun Türkiye’yi yeni mahkûmiyetlere mecbur birakacagini biliyoruz.
Eskiyen Bati zayif, yükselen Dogu ile heyecanli arayislar bize yetmeyecek.
En önemlisi de Türkiye; imparatorluklar gelenegi, Asya, Orta Dogu ve Avrupa’daki cografya hakimiyeti, yüzlerce yila yayilan güç insa etme yetenegi, gücün belli bir sinirini astigi anda hiçbir ittifak halkasina boyun egmeyen siyasi genetigi ile, mutlak surette yeni arayislara girecek bir ülkedir.
Bu yüzden, eskiyen Bati ile köklü iliskileri, yükselen Dogu ile heyecanli arayislari Türkiye’ye yetmeyecek. Çünkü Türkiye, Soguk Savas’in bitiminden hemen sonra zihni ve idealleriyle bu arayisa girmisti. 15 Temmuz saldirilarindan hemen sonra gücü ile bu arayisa girdi. “Pandemi basladigi günden bu yana ise iddialariyla, imkânlariyla, yetenekleriyle bu niyetini açik etti.
Dogu-Bati disinda yeni bir eksen imkâni var mi? Iki bin yildir yapiyoruz!
Peki, Türkiye ne yapmak istiyor? Ya da ne yapabilir? Bugüne kadar yaptiginin üstüne ne koyabilir? Kendi etrafinda kurdugu güç alaninin bir adim ötesine, daha genis halkaya ne önerebilir?
Türkiye merkezli çabalarinin ötesinde genis cografya merkezli, nasil bir ulus üstü yapilanmanin önünü açabilir? Bu yönde yüzyila damgasini vuracak bir büyük çaba içine girer mi? Böyle bir öneri ile, Dogu-Bati ekseni disinda yeni bir eksenin yükselisine öncülük eder mi?
Aslinda biz bunu iki bin yildir yapiyoruz. Biz bunu, imparatorluklar kurarken de, imparatorluklara son verirken de yaptik. Cografya biçimlendirirken de, dünya tarihine güçlü siyasi yapilar hediye ederken de yaptik. Yine yapariz. Yine öneririz. Yine öncülük ederiz. Ya da yine bu yönde çabalara güç, destek verebiliriz.
Kitalar dolasan bir “Türkiye Eli” var.. Bir siyasi dil var.
Artik “Türkiye Ekseni” kuruldu. Türkiye kendi güç haritasini tanimladi. Güç alanini belirledi. Gelecege yürüyüs yolunu çizdi. Bunu Güney sinirlarimizin ötesinde, Dogu Akdeniz’de, Kafkaslar’da görüyoruz.
Türk Silahli Kuvvetleri bugün üç kitada görev yapiyor. Sivil örgütlerimiz, is dünyasi kitalar dolasiyor, yeryüzünün en ücra köselerine bile ulasiyor.
Buradan bakinca, yakin çevremizin çok çok ötesinde; Afrika’nin derinliklerinden Orta Asya’ya, Orta Dogu’nun her kösesinden Uzak Dogu’yu uzanan bir “Türkiye Eli” var. En önemlisi de, Dogu ve Bati’nin “Mutlak tanimlanmis sinirlari”nin disinda etkili olan çok güçlü bir “siyasi dil” var ve bu dili Türkiye besliyor.
Peki; “Türkiye Ekseni’nin çok daha ötesinde bir siyasi kavram üretebilir miyiz? Daha genis, daha çok katilimci, daha bir üst yapi önerebilir miyiz? Bir umut insa edebilir miyiz? Dogu ve Bati’nin siyasi denetimi disinda yeni bir siyasi tanimlama, güç tanimlamasi, arayisi ortaya koyabilir miyiz?
Buradaki tartismamiz, arayisimiz bu.
Atlantik-Pasifik arasinda Müslüman Orta Kusak var. Insanligin anavatani biziz!
15 Kasim 2020’de, Asya-Pasifik ülkelerini bir araya toplayan dünyanin en büyük serbest ticaret anlasmasi imzalandi. Dogu ve Güneydogu Asya ülkeleri büyük bir ortaklik kurdu.
ABD’nin, Bati’nin gerilemesinin ortaya çikardigi boslugu dolduran Asya-Pasifik ülkeleri, ABD ve Avrupa’yi disarida birakti. Bu sadece bir ekonomik ortaklik degildi. Dogu Ekseni’nin temelleri atilmisti.
Bu anlasma; yaklasik bes yildir ara ara yazdigim o düsünce yeniden aklima geldi. Söyle ki;
Atlantik kiyisindan Pasifik kiyisina uzanan bir “Orta Kusak” var. Bu kusak dünyanin ana ekseni ve Müslüman. Medeniyetlerin, kültürlerin, imparatorluklarin dogdugu kusak, insanligin anavatani burasi.
Dünya sistemini bu kusak belirleyecek.
Kara ticaret yollarinin hemen tamami, deniz ticaret yollarin hemen tamami, yeryüzünün enerji kaynaklarinin büyük bölümü, enerji koridorlarinin hemen tamami, maden kaynaklarinin büyük bölümü bu kusakta.
Batili dünya düzenine itirazlari olan, siyasi dil üreten, gerekirse o küresel düzenle hesaplasmaya giren kitleler bu kusakta. Bati’nin ve Dogu’nun bütün merkez güçlerinin, yükselen güçlerinin alan mücadelesine girdigi yer burasi. Dünya sisteminin yeni sekli, bu kusaga hâkim olanlar üzerinden sekillenecek. Bu yüzden de en keskin çatismalar, güç mücadeleleri hep burada.
Bati’nin gerilemesi, Dogu’nun yükselisi arasinda biz variz. Türkiye eksenin tam merkezinde.
Türkiye, iste bu eksenin tam merkezinde. Atlantik kiyilarindan Pasifik kiyilarina, Orta Afrika’dan Orta Asya’ya, etki alani, siyasi ve kültürel miras ortakligi bu kadar genis bir baska ülke yok.
Türkiye; bir “Orta Kusak Projesi” üzerinde derinlikli bir çalisma baslatabilir. Ulus üstü ekonomik ortakliklarin temellerini atabilir. Bunu zamanla ortak siyasi güce dönüstürebilir.
Bati’nin gerilemesi, Dogu’nun yükselisi arasinda yeni bir güç yükselisinin adresi, merkezi olabilir. Dogu ve Bati arasinda bir “Orta Kusak” varligi insa edebilir. Ve biz buna baska bir isim bulabiliriz. Eger bu yapilirsa Türkiye dünyanin eksenini degistirebilir.
Cumhurbaskanligi, Disisleri Bakanligi, Savunma Bakanligi bu amaçla çalisma merkezleri kurmali..
Cumhurbaskanligi, Disisleri Bakanligi, Savunma Bakanligi ve ilgili birimlerde, bu yönde derinlikli çalismalar yapacak birimler, arastirma/çalisma merkezleri kurulmali. Bir stratejik akil üretilmeli, gelecege dönük bir hesaplama yapilmali.
Dogu ya da Bati ekseni olusurken dünyanin merkezi sahipsiz, yalniz, oradan oraya savrulur halde olmamali. 21. yüzyil Islâm kusagi, 21. yüzyilda da kaos cografyasi olmamali. Bizi böyle tanimladilar. Ama bu bir kader degil.
Türkiye, entelektüel çerçevede de bu konuyu tartismaya açmali, bir bilinç, düsünce, söylem üretmeye odaklanmali. Yeni bir “siyasi cografya tanimi” ile yola çikarsak, Kuzey Afrika’dan Pasifik kiyilarina kadar birçok ülkenin de benzer bir arayis içinde oldugunu görecegiz.
Büyük iddialar, büyük idealler ve olaganüstülükler çagindayiz.
Attigimiz her adim, küresel ölçekte her yeni gelisme bizi buna zorluyor. Türkiye dünyanin eksenini degistirebilir. Merkez cografyada olusacak güç yükselisi, Dogu ve Bati’nin bütün güç hesaplarini sarsabilir.
Büyük iddialar, büyük idealler ve olaganüstülükler çagindayiz. Dünyanin nereye gidecegi son derece belirsiz. Öyleyse Türkiye; çok büyük bir iddia ile bir ortak cografya kimligi ortaya koyabilir. Eger bunu yapmazsak, “Orta Kusak” dedigimiz yer, belki iki yüz yil daha çatismalarin, paylasimlarin, fakirligin cografyasi olacaktir.
Son bes yüz yilin siyasi güç haritasi degisiyor.. Sürprizlere hazirlanin!
Bütün bunlari, “Bati’nin ve Dogu’nun akli” ile anlamaya çalisanlar hiçbir sey anlamayacaktir. “Türkiye’nin, cografyanin akli” ile bakanlarsa, bu mucizenin aslinda korkutucu bir sey olmadigini, mümkün oldugunu, zorunlu oldugunu görecektir.
Unutmayin; Güç Dogu’ya kayiyor. Bati zemin kaybediyor. Ama bu konjonktürel bir degisim degil. Son bes yüz yilin siyasi güç haritasi degisiyor. Bunu hiçbir seyle ölçmeyin.
Olaganüstü sürprizlere hazirlanin!
Afganistan Platformu (AP), savaşın değil barışın dilini dünyaya taşımak için Türkiye’den güçlü bir iletişim atağı başlattı.
Başkan Erdoğan’ın talimatıyla AFAD ekipleri Gazze’ye gidiyor. İsrail basını Türkiye’nin sahada fiili güç oluşturmasından rahatsız. Ankara, Gazze’de yeni bir insani ve siyasi etki merkezi kurmaya hazırlanıyor.
Gazze’ye insani yardım götürmek için yola çıkan Sumud Filosu, İsrail’in ablukasını aşamadı ama insanlığın onurunu tüm dünyada ayağa kaldırdı.
HABER - ÖNDER GÜZELARSLAN - Birleşmiş Milletler, Türk iş insanı Mustafa Tatar’a “Uluslararası Barış Elçisi” unvanı verdi.
İstanbul’da bisiklet severler “Sumud İçin Pedallıyoruz” diyerek Gazze’deki insani krize dikkat çekti.
HABER / ÖNDER GÜZELARSLAN - Manisa Vakfı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında İstanbul Engelliler Derneği üyelerini ağırlayarak farkındalık oluşturan anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.
HABER / ERCAN KUTLU - Kahramanmaraşlı usta Mehmet Poyraz’ın açtığı Mehmet Chef; kebap, kelle–paça, zeytinyağlı, serpme kahvaltı ve paket servis hizmetiyle Bahçekent’in yeni lezzet adresi oldu.
Mustafa Böyükata, Anadolu’nun gönüllü çevrecilerinden Abdullah Karataş’ın ağaç sevgisini, diktiği binlerce fidanı ve Türkiye’nin farklı bölgelerinde yürüttüğü doğa çalışmalarını anlatıyor.
ERCAN KUTLU - Bahçekent Furkan Işık Bulvarı’nda hizmet veren Komagene şubesi, işletmeci Nevzat Söylemez’in güler yüzlü yaklaşımı ve özel bademli-cevizli çiğ köfte tarifiyle bölge halkının favorisi oldu.
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te yıllardır yüzlerce eve titiz işçilikle hizmet veren Caner Demirezen, bölge halkına en kaliteli boyayı en uygun fiyatlarla sunduğunu ve tüm işlerinin arkasında durduğunu ifade ediyor.
Çekmeköy Çamlık Mahallesi'nde İETT şoförü tartışma sonrası kontrolü kaybetti, otobüs kaldırıma çıkarak araçlara ve yayalara çarptı. Olay yerinde panik yaşandı, yaralılar yola savruldu.
Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde bir gemide bakım sırasında karbondioksit tüpü patladı. İlk belirlemelere göre 1 işçi hayatını kaybetti, 4 kişi gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat merkezli 12 ilde düzenlenen yasa dışı bahis operasyonlarında 32 şüphelinin yakalandığını duyurdu.
HABER / AHMET KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul, İzmir, Artvin, Kastamonu, Mersin ve Mardin merkezli olmak üzere 21 ilde 1 Milyar Liralık İşlem Hacmi Ortaya Çıktı.
AK Parti’nin açıklamasıyla gündeme oturan “PKK silah bırakıyor” iddiası sonrası uzmanlar konuştu. Güvenlik, siyaset ve kamuoyunun ortak beklentisi: Kalıcı barış ve toplumsal huzur.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
Bursa Konyalılar Derneği, 5. Şeb-i Arûs programını bu yıl “Gönüller Gazze İçin” temasıyla düzenliyor. Mevlânâ’nın sevgi ve merhamet çağrısı, Gazze’nin acısıyla birleşiyor.
İzmir Çiğli’de düzenlenen Erzurum Tanıtım ve Gastronomi Günleri, konserler, sahne gösterileri ve yöresel lezzetlerin yer aldığı etkinliklerle yoğun ilgi gördü ve coşkuyla sona erdi.
Nevşehir’de açılan Ahmet Minguzzi Skate Parkı, hem spor alanı hem de sanat dokunuşlarıyla dikkat çekerken, genç yaşta hayatını kaybeden Ahmet Minguzzi’nin anısını yaşatıyor.
Trabzon Kitap Fuarında okurlarla buluşan Mücahit Güler, “Tevhid Bağlamında Logoterapi” eseriyle büyük ilgi gördü. Kitap, insanın anlam arayışını Kur’ani bir perspektifle ele almasıyla dikkat çekti.
İzmir Öğretmen Akademilerinde konuşan Eğitimci-Yazar A. Levent Ertekin, tüm mal varlığını eğitime bağışlayan Melahat Aksoy’un hayatını ve fedakârlıklarla dolu öğretmenlik öyküsünü anlattı.
Sebze ve meyvelerin plastik poşette bekletilmesi, dioksin tehlikesi, organik ürün yanılgısı ve gıdaların doğru saklama yöntemleri… Uzmanların yıllardır uyardığı kritik bilgiler.
KARYA FARMA, kadim Karya topraklarının şifa mirasını modern bilimle buluşturdu. HBX-2371 GOLD SMART DROP, doğadan ilham alan yenilikçi bir yaşam formülüdür.
Modern çağın sessiz salgını haline gelen uykusuzluk, artık bireysel değil toplumsal bir kriz. Prof. Dr. Kürşat Şahin YILDIRIMER, bu çağın en yorgun zihnini anlatıyor.
Basit belirtiler bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Vücudun verdiği 20 önemli sinyali doğru okumayı öğrenin.
Uzmanlara göre yaşlılarda en sık ölümle sonuçlanan iki tehlike var: düşme ve boğulma. Basit önlemlerle bu riskler büyük ölçüde azaltılabiliyor.
RÖPORTAJ / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te ilk kez açılan çikolata mağazası, özel günler ve sağlıklı yaşam için tatlı bir buluşma noktası oldu.
HABER: / Ercan KUTLU - Başakşehir Belediyesi’nin geleneksel “Çaya Geldik” etkinliği 654 Ada’da yoğun ilgi gördü. Komşuluk bağı güçlendi, çocuklar eğlendi, belediyeye teşekkür mesajları yağdı.
Bahçekent’te yaşayan Orhan Sami’nin kızı Hevi Zana Sami, 3 yıl üst üste okul birincisi olarak plaketle ödüllendirildi. Başarı hikâyesi ilham veriyor!
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in kuruluşundan bu yana hizmet veren Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi matbaa, tabela, promosyon ve kurumsal baskılarda kalitenin adresi olmaya devam ediyor.
ÖZEL HABER / MEDYA90 - Yeni yönetimiyle dikkat çeken Bahçekent 654 Ada Sitesi, tecrübeli isimler Volkan Sarıca ve Kadir Kaya öncülüğünde site sakinlerinden tam not alıyor.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.