Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Türkiye’de en fazla zeytin agaci varligina sahip Aydin’da her yil budama ve kesim sonrasi yakilarak imha edilen zeytin yapraklarinin atik degil çok faydali bir gübre oldugu ortaya çikti.
Korona virüs pandemisi çayi ile gündeme gelen zeytin yapragi üzerinde yaklasik 10 yildir çalisma yaptiklarini kaydeden HBX BAP Bilimsel Arastirmalar Projeleri Koordinatörü Hakan Baslik sadece 19 milyon zeytin agaci varligina sahip Aydin’da atik olarak görülen ve temizligi için de ciddi masraf edilen zeytin yapraklarinin gübrelestirilip ekonomiye kazandirilirmasi halinde hem çevrenin korunacagini hem de milli ekonomiye ciddi katki saglanacagini söyledi.
Aydin basta olmak üzere Istanbul ve Türki Cumhuriyetleri ile ortak çalismalar yürüten ve 13 yildan buna birçok devlet ve vakif üniversiteleri ile isbirligi içinde faaliyetlerini sürdürmekte olan Karya Farma HBX AR-GE son bulusu ile tarima ve milli ekonomiye dokundu. Bugün tarimsal üretimde en büyük maliyet olan gübre giderinin bu yöntemle düsürülebilecegini belirten Baslik, “Çalismalarimizi ADÜ Teknokent’te de sürdürüyoruz. Antioksidan, oleuropein, flavon, fenolik bilesikler içeren zeytin yapraginin henüz degeri bilinmemektedir. Zeytin yapragi hidrojen peroksit dedigimiz DNA’ya zarar veren bileseni yok eder. Türkiye’de her yil ortalama 1 milyon ton zeytin yapraginin budama sonrasi atildigini veya yakilarak imha edildigini göz önüne alirsak bu projenin önemi iyice anlasilmis olacaktir. Antik çaglarda yasayan insanlarin vazgeçilmez fayda sagladigi zeytin yapragi ve incir yapragi özel islemler sonrasi organik gübre olarak ülkemiz ekonomisine büyük yaralar saglayacagina ümit ediyoruz” dedi.
. Zeytin yapraginda su, selüloz, fosfor, kükürt, klor, magnezyum, C,E vitaminleri, tanen, reçine, uçucu yaglar ve organik asitler ihtiva ettigini kaydeden Baslik, “TÜIK verilerine göre Türkiye’de yaklasik incir agaci sayisi 10 milyondan fazladir. 1 milyona yakinda meyve vermeyen agaç bulunmaktadir. Incir meyvesi hasat sonrasi agaçta bulunan yapraklar hiç bir degerlendirme yapilmadan kaybolup gitmektedir” hedefimiz atik olarak görülen bu yapraklardan faydalanilmasini saglayip milli ekonomiye de katki sunmak” dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.