Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
SANATÇININ ESERLERI, BINLERCE KILOMETRE UZAKTA ABD NEW JERSEY ART FACTORY ’DE SANAT SEVERLERLE BULUSTU. ESERLERIN YAPAY ZEKÂ ILE OLUSTURULAN DIJITAL VERSIYONLARI ISE BÜYÜK ILGI UYANDIRDI.
Çagdas Resim Sanati’nin önde gelen temsilcilerinden Ressam Akin Ekici’nin basarisi ülke sinirlarini asti. Pandemi sürecinde sanatin rolünü, iyilestirici gücünü ‘Zorluk ve Direnç’ adini verdigi yeni sergisiyle ortaya koyan sanatçinin eserleri, binlerce kilometre uzakta ABD New Jersey Art Factory’de sanat severlerle bulustu.
Küratörlügünü Bergen Community College Digital Medya ve Sanat Tarihi Ögretim Üyesi ve Heykeltras Dr. Feride Demir’in yaptigi sergi The Art Factory NJ ve Myr Academy & Art Studio ekibi tarafindan hayata geçirildi. Sergi kapsaminda sanatçinin orjinal eserleri Myr Academi tarafindan yapay zekâ ile olusturulan dijital islemeler ile farkli, ilgi çekici bir forma dönüstürüldü ve video performansi olarak ayrica sergilendi.
Akin Ekici, bu uygulamayla sanat dünyasinda hizla yayilan yapay zekâ ile sanat üretimi akiminin ülkemizdeki öncülerinden biri oldu. Sergi ABD New Jersey Art Factory’de 15 Mayis 2021 tarihine kadar açik kalacak.
Insanligin tarih boyunca ender gördügü trajedilerden birini yasadigini ifade eden Akin Ekici, ne kadar sürecegi belirsiz olan salginda sanatin iyilestirici gücüne sigindigini ifade etti. Ruhu güzelliklerle beslenen ve gelecegi için umudu artan insanin direncinin de artacagini dile getiren Ekici, “Sanat ruh direncinin atmasi için bir kaldiraç etkisi gösterdigi gibi ruh direncinin kisiden kisiye, toplumdan topluma tasinmasi, aktarilmasi için de bir tasiyici görevi üstelenecektir. Kisiler, toplumlar ve ülkeler arasinda pozitif etkilesimin saglanmasinin en basit ve en etkili yolu sanatsal üretimlerin her türlü zorluga ragmen aktarilmasidir.” dedi.
BILINÇ, ALGI, ORTAK TAVIR, DAYANISMA VE DIRENÇ
Pandeminin özgürlük kavramini sorgulattigini ifade eden Akin Ekici, sunlari söyledi:
“Covid-19 süreci özgürlügün yani sira bize bir seyi daha ögretti; bilinç, algi, ortak tavir, dayanisma ve direncin bu salginin ve onun sosyoekonomik ve psikolojik tüm yan etkilerinin ortadan kaldirilabilmesi için tek çare oldugunu. Çareyi, olusturan bu etmeleri tek tek ele alirsak bilinç; bu hastaligin kaynagi olan virüsün özelligi, yasama ortami, bulasma kosullari ve insani hasta edebilme potansiyeli hakkindaki verileri iyi analiz ederek hastaliktan korunma ve hastaligin insani yok edebilme ihtimallerini içsellestirmektir. Algi; kisinin hastalik olgusunun gerçekligini hissederek ve hissettirerek toplumun davranislarini yönlendirmesini saglayan farkindalik durumudur. Ortak tavir; virüs kapida sinsice beklemekte, buldugu ilk gedikte kaleyi içten fethetmeyi amaçlamaktadir. Eger toplumu olusturan bireyler hastaligi önleme konusunda ayni algi ve bilinçle ve ortak tavir ile hareket etmezlerse bireysel olarak alinan önlemler yetersiz kalacak, sürekli önlem alan bir birey sonunda tüm yükü omuzlamanin verdigi güçlükle elbet bir gün yorulacaktir. Hâlbuki yük tüm bireylerce ortak bir tavir ile paylasilarak yüklenilir ise iste o zaman bireylerin uzun süre yenilenen bir enerji ile savasa devam etmesi söz konusu olabilecektir. Dayanisma; izah edilen ortak tavrin zafiyete ugramadan her bir birey tarafindan gösterilmesi için gereken ve manevi yönü ön plana çikan sosyal bir yardimlasma olgusudur. Ve direnç kavramina gelirsek; bundan önce sayilan tüm kavramlarin eksiksiz hayata geçirilebilmesi için gereken kararlilik halidir. Bu kararlilik hali ancak kisinin psikolojik sagliginin korunmasi ve desteklenmesi ile saglanabilir.”
“SANAT DIRENÇ IÇIN BIR KALDIRAÇTIR”
Sanatin kisi direncinin artmasi için bir kaldiraç oldugunu öne süren Akin Ekici, sözlerini söyle sürdürdü:
“Kisinin psikolojik sagligi yerinde degilse beden sagligi da bozulacaktir ve Covid süreci dâhil hayattaki tüm zorluklarla bas etme potansiyeli azalacaktir. Psikolojik sagligin korunmasinda en önemli etken ise kisinin kendisini iyi hissetmesi ve umut ile dolmasidir.
Kisinin kendini iyi hissetmesi ve su anki varligi ve gelecegi için umut duyabilmesi için ise öncelikle ruhunun güzellikle beslenmesi ve duygusal bütünlügünde istikrar olmasi gerekmektedir. Bunun için de insanligin ilk çaglarindan beri etkisi sinanmis olan sanatin iyilestirici ve motive edici gücü kullanilabilecektir. Sanat kisi direncinin artmasi için bir kaldiraçtir.”
Akin Ekici kimdir?
1967 yilinda Kayseri’de dogan Akin Ekici, 1989 yilinda Istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1994 yilinda Istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yine yüksel lisans egitimini tamamladi. 1992-2009 yillari arasinda Bankacilik sektöründe Avukat, Hukuk Müsaviri ve Hukuk Bas Müsaviri olarak görev yapti. 2009 yilindan bu yana serbest avukat olarak çalismaktadir. Ortaokul ve lise yillarinda resme olan yetenegini fark eden ressam / ögretmenlerden özel resim dersleri aldi. Bergama ve Izmir’de düzenlenen çesitli resim yarismalarinda dereceler aldi. 2009 yilinda, Beyoglu Akademililer Sanat Merkezi’ne katildi. Burada Ressam Resul Aytemür ile birlikte önce figüratif çalismalar yapti, zaman içerisinde soyutlamalar ve soyut resim alanina yöneldi. Devrim Erbil Sanat Kültür ve Egitim Vakfi’ndaki çalismalari sirasinda Ressam Prof. Devrim Erbil’in öneri ve degerlendirmeleri dogrultusunda sanatini gelistirdi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sürekli Egitim Merkezi bünyesinde Prof. Dr. Kemal Iskender’den Resim Okuma ve Modern Üslup Tarihi dersleri aldi. Kendine özgü olarak gelistirdigi spatula teknigi ile çok katmanli ve çok renkli kalin boya kullanimina dayali, hareket ve dinamizmi yansitan soyut ve soyutlama tarzinda eserler üretmektedir.
Yurtiçi ve yurtdisinda pek çok grup ve karma sergide ve sanat fuarlarinda yer alan sanatçi bugüne kadar Istanbul, Izmir, Ankara, Ulanbatur / Mogalistan, Tiflis Gürcistan ve New Jersey, ABD ’de olmak üzere sekiz kisisel sergi gerçeklestirmistir. Sanatçi 2019 Haziran’da Türkiye Cumhuriyeti ile Mogolistan arasinda diplomatik iliskilerin kurulusunun 50. yildönümü münasebetiyle, Türkiye Cumhuriyeti Dis Isleri Bakanligi ve Türkiye Cumhuriyeti Ulan Batur Büyükelçiligi’nin himayeleriyle Yolcudan Yolcuya Hikâyeler” Sergisini Ulan Batur Mongolian National Modern Art Gallery’de, yine ayni sergiyi 2019 Kasim’da ise Tiflis’de Türkiye Cumhuriyeti Tiflis Büyükelçiligi’nin himayeleriyle Tiflis Silk Factory Art Gallery’de gerçeklestirmistir. Özel koleksiyonlarda, Mogolistan Milli Modern Sanatlar Galerisi Daimi Sergi Koleksiyonu’nda, Dis Isleri Bakanligi Ulan Batur/Mogolistan Büyükelçiligi ve Tiflis/Gürcistan Büyükelçiligi koleksiyonlarinda ve Portakalçiçegi Uluslararasi Plastik Sanatlar Kolonisi Müzesi’nde eserleri bulunmaktadir. Dünyaca ünlü ressamlarin eserlerinin bulundugu Mogolistan Milli Modern Sanatlar Galerisi Daimi Sergi Koleksiyonu’na eseri kabul edilen ilk Türk ressam olmustur.
Istanbul HABERI
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.