Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
2024'te 12 milyar dolarlık 'serbest' ihracat
Ticaret Bakanlığı'na bağlı 19 Serbest Bölgede, 2024 yılında 12 Milyar Dolar ihracat yapılarak 4,1 milyar dolar dış ticaret fazlası elde edildi.
ANKARA (İGFA) - Katma değerli üretim ve ihracatın merkezleri olan Ticaret Bakanlığı'na bağlı serbest bölgeler, Türkiye'nin üretim kapasitesine, istihdam imkanlarına ve dış ticaret performansına güç katmaya kararlılıkla devam ediyor. 2024 yılında toplam ihracat 12 milyar dolar olurken, serbest bölgelerimizin ithalatı 2023 yılına göre yüzde 14,8 oranında düşüş göstererek 7,9 milyar dolar olarak gerçekleştirildi.
Bu gelişmeler kapsamına Ticaret Bakanlığı'na bağlı serbest bölgelerin dış ticaret fazlası 2023’teki 3,2 milyar dolar seviyesinden 2024 yılında 4,1 milyar dolara yükselirken, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 152’ye yükselerek, serbest bölgelerimizin uluslararası ticaretteki rekabetçi gücünü bir kez daha teyit etti.
Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan verilere göre orta-ileri (yüzde 47,7) ve yüksek (yüzde 8,3) teknoloji sınıflarına giren malların ihracattaki payı, 2023'teki yüzde 52,37'den 2024 yılında yüzde 56’ya yükselirken, 2024 yılında serbest bölgelerdeki satışlar içerisinde ihracatın payı ise 2023 yılındaki yüzde 71 seviyesinden 2024’te yüzde 74’e yükseldi.
2024 yıl sonu itibarıyla, 524’ü yabancı olmak üzere toplam 2 bin 91 firmanın faaliyet gösterdiği serbest bölgelerimizde istihdam 96 bin 436 kişiye ulaştı.
Ticaret Bakanlığı'na bağlı serbest bölgeler, sadece dış ticarete değil, yüksek teknoloji odaklı üretime ve istihdama da güç verirken, katma değer üreten bu bölgeler, Türkiye’yi küresel ekonomide daha güçlü bir konuma taşıdığı gözlendi. Serbest Bölgeleri daha da güçlendirmek, ülkenin kilit ihracat üsleri haline getirmek üzere çalışmaların 2025 yılında da devam edeceği kaydedildi.
Trump Gazze Planı uluslararası tepki çekti. ABD eski Başkanı Donald Trump, Gazze için "gayrimenkul anlaşması" ifadesini kullanarak yeni bir tartışma başlattı. Filistin halkı ve dünya liderleri plana karşı çıkıyor.
İsrail’in 15 aylık saldırıları sonucu Gazze’deki okulların yüzde 85’i hizmet dışı kaldı. Eğitim 2 yıldır aksıyor, binlerce öğrenci ve akademisyen hayatını kaybetti.
Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, Trump'ın Gazze'deki Filistinlileri başka yere gönderme planını "hayal ürünü" olarak nitelendirdi ve Arap ülkelerine baskı amacı taşıdığını belirtti.
ABD’de Seattle-Tacoma Havalimanı’nda Japon Hava Yolları’na ait 787-9 Dreamliner, taksi yaparken Delta Airlines’a ait park halindeki Boeing 737’nin kuyruğuna çarptı. Olayda yaralanan olmazken, bazı uçuşlar iptal edildi.
Guatemala Devlet Başkanı Bernardo Arevalo, ABD ile yeni bir göçmen anlaşması imzalandığını açıkladı. Sınır dışı edilen göçmenlerin kabulü ve ulaşım masraflarının ABD tarafından karşılanacağı belirtildi. Ekonomik kalkınma ile göç s
Ali Tuncer’in vefatıyla derin üzüntü yaşayan Ayşegül Tuncer, taziyede gelen eş, dost ve akrabaları vakur duruşuyla ağırladı. Babasının anısını yaşatmak için gösterdiği sabır ve metanet, sevenlerine örnek oldu.
"Prof. Dr. Kürşat Şahin Yıldırımer, suç, ihanet ve intihar gibi toplumsal sorunları psikolojik ve sosyolojik açıdan inceliyor. Eserleriyle bireysel ve toplumsal farkındalık yaratan Yıldırımer, akademik çalışmalarıyla dikkatçekiyor
İzmir Bornova Belediyesi’nin sanat hayatına kazandırdığı Galeri Hamam Sanat, sanatseverleri Türk resim tarihinin en büyük ustalarıyla buluşturan “Küçük İşler Büyük İmzalar” sergisine ev sahipliği yaptı.
Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin, toplumsal hayata katılımlarını sağlamak ve kentin tarihini tanıtmak amacıyla başlattığı Adım Adım Manisa projesi devam ediyor.
Atatürk'ün Niğde'yi ziyaretinin 91. yıldönümü, yoğun kar yağışına rağmen büyük bir coşkuyla kutlandı. Törenler ve sergiyle anılan bu özel gün, Cumhuriyet değerlerine bağlılığı bir kez daha gözler önüne serdi.
İzmir su faturası yük olmaya devam ediyor! Esnaf, katı atık bedeline isyan ediyor! Yargı kararlarına rağmen devam eden uygulama, işletmeleri zorluyor. "Zaten zor ayakta duruyoruz, ek ücret belimizi büküyor!" diye tepki gösteriyor.
İstanbul merkezli 7 ilde FETÖ'nün mali yapılanmasına yönelik operasyonda kapatılan Bank Asya Grubu hissedarlarından Erdal Babadağ dahil 12 kişi gözaltına alındı. Adreslerde dijital materyaller ele geçirildi.
Uyuşturucu ile mücadelede sporun gücü! İzmirTumed öncülüğünde düzenlenen futbol turnuvası, gençleri bağımlılıktan uzaklaştırmayı amaçladı.
İstanbul İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız, Fenerbahçe-Göztepe maçında güvenlik önlemlerini yerinde denetledi.
İran Pers Körfez Pro Ligi'nde Persepolis, lider Tractor'u 2-0 mağlup etti. Yeni teknik direktör İsmail Kartal, maçı tribünden takip ederken galibiyetin kahramanları Rafiei ve Gvelesiani oldu.
Adıyaman İl Jandarma Komutanlığı ekipleri başarılı bir operasyona imza attı.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
Yaşlılıkta Sağlıklı Kalmanın İpuçları: Dengeli Beslenme, Egzersiz ve Ruh Sağlığı ile Daha Enerjik ve Mutlu Bir Yaşam Mümkün! İşte Uzmanların Önerileri…
UNESCO Kış Okulu Niğde’de Büyük İlgi Gördü Niğde Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen "VIII. Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulu", akademisyenlerden yöneticilere kadar geniş bir katılımla tamamlandı.
Depresyonla başa çıkmak için etkili yöntemler ve tedavi ipuçları. Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve profesyonel yardım, depresyonun üstesinden gelmenin anahtarlarıdır.
Kaygıyı azaltmanın 7 etkili yolu ile daha sağlıklı bir zihinsel dengeye kavuşun. Yoga, egzersiz, meditasyon ve terapi yöntemleri ile kaygıyı kontrol altına alabilirsiniz.
Gençlerde stresin nedenleri arasında okul baskısı, sosyal medya etkisi ve ailevi sorunlar yer alıyor. Bu sorunlarla başa çıkabilmek için uyku düzeni, meditasyon ve fiziksel aktivite önerilmektedir.
Bilim insanları, bunamanın hafıza kaybı dışındaki erken belirtilerini keşfetti. Hızlı kilo kaybı ve yüksek iyi kolesterol seviyeleri, bunamanın habercisi olabilir. Bu bulgular, erken teşhis ve tedavi için umut vaat ediyor.
Erzincan’da kış mevsiminin vazgeçilmezi kestane, sokak tezgâhlarında pişmeye devam ediyor. Soğuk havaların başlamasıyla kestane satıcıları ocaklarını yakarak sıcak kestane keyfini vatandaşlara sunuyor.
Kocaeli’nin sağlık turizmine büyük katkı sunması beklenen Başiskele Yeniköy Termal Tesisleri’nde fiziki ilerleme oranı yüzde 85’e ulaştı
Mastitist tedavisinde doğal içerikli HBX-2371, antibiyotik kullanımını azaltarak süt hayvanlarının sağlığını koruyor.
İstanbul'da üst solunum yolu enfeksiyonları sonbahar ayında artış gösterdi. Toplu taşıma araçlarında sosyal mesafeye dikkat edilmesi gerektiği ve hijyen kurallarına uyulmasının önem taşıdığı vurgulandı.
Asaf İlter Hoca öncülüğünde Bahçekent’te çocuklar camiyle buluşuyor. Hediyeler, oyunlar ve manevi eğitimle dolu etkinlikler aileleri mutlu ediyor!
Avrupark Hayat Sitesi seçimleri için Orhan Sami adayı oldu. 25 Ocak 2025'te yapılacak seçimde, Orhan Sami modern yönetim anlayışı ve gelişmiş projeleriyle site sakinlerine daha kaliteli bir yaşam alanı sunmayı hedefliyor.
Bahçekent Veteriner Kliniği, kedi sahiplerine doğru bakım ve beslenme konusunda önemli bilgiler veriyor. Veteriner Hekim Mustafa Büke ve Ferhat Üstün’den değerli tavsiyeler.
Ev Tatlıları ile Bahçekent’te Bir Devrim: Özata Baklava, hem sağlıklı hem lezzetli seçeneklerle fark yaratıyor. Yeni tatlarla tatlı severlere müjde!
Bahçeşehir’de projeler hızla hayata geçiyor. 2025’e kadar sosyal alan ve ulaşım projeleri tamamlanacak, bölge sakinleri modern bir yaşamın tadını çıkaracak.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Aras, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya gitti. Başkan Aras, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile bir araya geldi.
Niğde Belediyesi, kadın kooperatiflerini güçlendiren projeye imza attı. 7 milyon 350 bin TL bütçeli proje, kadınların iş gücüne katılımını artırarak, yöresel ürün üretimi ve istihdamla bölge ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyor.
“Rahmet, bereket ve mağfiret aylarının habercisi olan Regaip Kandili’ni idrak etmenin huzur ve mutluluğunu yaşıyoruz” diyerek mesajına başlayan Başkan Özdemir, şu ifadelere yer verdi:
Devlet Bahçeli Bulvarı yenilenerek şehrin trafik yükünü hafifletti. Bor Yolu’na alternatif sunan ve modern görünümüyle dikkat çeken bulvar, yeni bağlantı yolları, aydınlatma sistemleri ve güvenli geçişleriyle ulaşım sağlıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.