Cumhuriyet Tramvayı %100 Elektrikli ve çevre dostu
İstanbul’un simgelerinden nostaljik tramvay, Bahçelievler’e geldi. Trafiğe kapalı olan Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi'nde Kasım ayından itibaren sürdürülen tüm hazırlıklar tamamlandı. Cumhuriyetimizin 100. Yılına ithafen “100. Yıl Cumhuriyet Tramvayı” adı verilen tramvayın açılışı 14 Aralık Perşembe günü saat 12.00’de yapıldı.
İstanbul'un tarihî sembollerinden biri haline gelen nostaljik tramvay, Bahçelievler ilçesinde ilk sefere çıktı. Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi'nde hizmete giren ‘100. Yıl Cumhuriyet Tramvayının açılışı düzenlenen bir programla yapıldı. Elektrikle çalışan tramvay, İstanbul'un güzelliklerini ve geçmişini anımsatan nostaljik bir dokunuşla Bahçelievler’de hizmet verecek.
Günlük 100 bin insanın geçtiği ve İstanbul’un önemli ulaşım akslarının birleştiği alanda yer alan Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi, proje kapsamında yaklaşık 1,5 ay süren bir yenileme projesine tabi tutuldu. Cadde tramvay için hazır hale getirildi. Şirinevler Meydanı ile D.100 (E.5) Karayolu'nu birleştiren önemli bir ulaşım noktası olan cadde altyapı çalışmaları ile yeni bir görünüm kazandı. Proje ile 220 metre uzunluğundaki cadde, modernize edilerek eksiklikleri giderildi ve yağmursuyu altyapısı güçlendirildi.
Caddenin yeniden düzenlenmesiyle birlikte, tramvay güzergâhı kırmızı şeritlerle ayrıldı ve Arnavut kaldırımı desenli bir yol oluşturuldu. Gündüz ve gece boyunca yoğun yaya trafiği olan cadde, estetik bir görünüm kazanması için baskı beton uygulamaları ve renklendirme çalışmaları ile yenilendi. LED aydınlatmalar ve yürüyüş yolu ile yeni bir atmosfere kavuştu.
Bahçelievler Belediyesi'nin öncülüğünde hizmete giren "100. Yıl Cumhuriyet Tramvayı," sadece nostaljik bir ulaşım aracı değil, aynı zamanda çevre dostu bir enerji kullanımına da dikkat çekiyor. Elektrikli ve yerli üretim olan tramvayın enerjisinin yüzde 20'si güneş enerjisi panellerinden sağlanırken, geri kalan kısmı elektrikli şarj üniteleri aracılığıyla temin ediliyor. Tam şarjla yaklaşık 15 saat boyunca hizmet verebilen tramvay, 40 yolcu kapasitesi ile Bahçelievler halkına ücretsiz olarak ulaşım imkanı sunacak.
Nostaljik tramvayının açılış törenine katılan AK Parti İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, AK Parti Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu ve Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır, tramvayın hizmete girmesiyle birlikte Bahçelievler’e yeni bir soluk getireceğine dikkat çektiler. Açılışa Bahçelievler Dr. Mehmet Boztepe ve AK Parti ilçe Başkanı Fatih Tuna da katıldı. Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır, tam şarjla tramvayın 15 saat boyunca ücretsiz olarak halka sunulacağını belirterek, "Yerli malı olan bu nostalji tramvay, Bahçelievler halkına güzel bir hizmet sunacak. Enerjisinin bir kısmını güneş panellerinden alması, çevre dostu bir yaklaşımı simgeliyor. Bu projenin hayata geçmesiyle birlikte Bahçelievler'e gelen ziyaretçi sayısının artmasını ve esnafın cirosunun yükselmesini bekliyoruz" dedi.
Bahçelievler Belediyesi'nin Cumhuriyetimizin 100. Yılına özel olarak hizmete sunduğu elektrikli nostaljik tramvay, bölgenin ulaşımını modernleştirirken aynı zamanda şehrin tarihine ve kültürüne bir katkı sunmayı amaçlıyor.
Açılışta konuşan AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, "Bugün İstanbul'umuzun en güzel ilçelerinden birindeyiz, Bahçelievler'deyiz. Belediye Başkanımız diyor ki 'Ben 5 sene önce aday olduğumda Bahçelievlerli hemşehrilerime verdiğimiz sözün kitabını bugün size gösteriyorum. O kitap bugün de ortada, yüzde 98'ini yaptık diyor.' Ben de dedim ki; İBB Belediye Başkanının da 2019'da verdiği sözleri çıkartın. Bulunmuyor, dijital arkeolog lazım. Hepsini silmişler. Niye? Yapmak için değil, aldatmak için söz verdiklerinden dolayı. AK Parti yerel yönetimde bir marka, bunu hepimiz biliyoruz. Cumhurbaşkanımızın İstanbul'da başlattığı süreç hakikaten Türkiye'de birçok alanda olduğu gibi, sessiz devrime neden olmuştur. Yerel yönetimlerde de İstanbul'umuz bu sessiz devrimi AK Parti belediyeciliğiyle en güzel yaşayan illerimizden birisi oldu. 31 Mart'ta yine Bahçelievler diyeceğiz, Yeniden İstanbul diyeceğiz. Allah'ın izniyle yerel yönetimlerde hizmetimize İstanbul Büyükşehir'i de ekleyerek 24-25 belediyemizi de daha da yukarı çıkararak devam edeceğiz" dedi.
Program sonunda protokol halk ile birlikte ilk seferini gerçekleştirdi. Vatandaşlar trene yoğun ilgi gösterdi bol bol fotoğraf çektirdi. Tramvay, tam şarj ile yaklaşık 15 saat hizmet verebilecek. Bu da bir günlük çalışma kapasitesini sağlayacak süreye eşit olacak. Oturarak ve ayakta 40 yolcu kapasiteli tramvaya binişler tamamen ücretsiz olacak. Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi'nde bir uçtan diğer uca gidip gelecek. Aracın her iki tarafında da sürüş kokpiti mevcut. Aracın sürücüsü her iki taraftaki direksiyondan aracı idare edebilecek. Tramvayın lastik tekerlekli olarak yüzde 100 yerli ve milli üretimle ve özgün tasarımla Türkiye'de imal edildi.
Ticaret Bakanı Bolat ve Macar mevkidaşı Szijjártó, iki ülke iş insanlarını bir araya getiren toplantıya ev sahipliği yaptı.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un, Ahmed Şara ile Mazlum Abdi arasında ayarladığı telefon görüşmesi, Şara'nın hattı açmamasıyla sonuçlandı.
New York Belediye Başkanı Mamdani, İsrail ile ilgili eski kısıtlamaları kaldırdı ve selefinin tartışmalı kararlarını geçersiz kıldı. “Yolumuz şeffaflık ve ifade özgürlüğü” dedi.
Suriye’de tedavüle giren yeni banknotlardaki sekiz köşeli yıldız, tasarımın ötesinde kültürel ve siyasi mesajlar taşıyor. Semboller üzerinden güçlü bir analiz.
Afganistan Platformu (AP), savaşın değil barışın dilini dünyaya taşımak için Türkiye’den güçlü bir iletişim atağı başlattı.
Denizli Büyükşehir Belediyesi Sevgi Eli, 2025'te afetzedeler de dahil binlerce aileye giysi ve ev eşyası yardımı ulaştırdı.
Yazar Adnan Kalkan, Aile Masası’nın 7. bölümünde sevgi, saygı ve merhametin aileyi nasıl ayakta tuttuğunu İslami ve insani boyutlarıyla ele alıyor.
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te Noter’in yanında açılan Nevale Yemek, ev tadında sulu yemekleri, uygun fiyatı ve aile emeğiyle kısa sürede ilgi odağı oldu.
ERCAN KUTLU / MEDYA90 - Balıkçı Kenan, Siteler Ortaokulu’nun başarılı öğrencilerini ağırladı. Balık boldu, meyve suyu boldu; en çok da cömertlik ve mutluluk vardı.
Modern hayatın dağınıklığında kaybolan insan için kalıcı iz bırakmanın yolu, tek bir ana hedef seçip zamanı, enerjiyi ve anlamı onun etrafında toplamaktan geçiyor.
AKSAÇLILAR Genel Başkanı Ahmet Bereket, uyuyan hücreler ve FETÖ terör örgütüyle mücadelenin tavizsiz sürdürülmesi gerektiğini açıkladı.
AKSAÇLILAR Genel Başkanı Ahmet Bereket, artan sokak çeteleri ve güvenlik sorunlarına dikkat çekerek yetkilileri acil ve caydırıcı önlemler almaya çağırdı.
Çekmeköy Çamlık Mahallesi'nde İETT şoförü tartışma sonrası kontrolü kaybetti, otobüs kaldırıma çıkarak araçlara ve yayalara çarptı. Olay yerinde panik yaşandı, yaralılar yola savruldu.
Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde bir gemide bakım sırasında karbondioksit tüpü patladı. İlk belirlemelere göre 1 işçi hayatını kaybetti, 4 kişi gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat merkezli 12 ilde düzenlenen yasa dışı bahis operasyonlarında 32 şüphelinin yakalandığını duyurdu.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
17 yıldır sürdürülen Yazı, Editörlük ve Medya Kursu’nun mezunları, Türk Edebiyatı Vakfı’ndaki törende belgelerini usta kalemlerin elinden aldı.
Yazı Editörlük ve Medya Kursu’nu başarıyla tamamlayan 36 kursiyer, yarın Sultanahmet’te Türk Edebiyatı Vakfı’nda düzenlenecek törenle belgelerini alacak.
Bir grup lise öğrencisi, Osmanlı’dan günümüze uzanan 200 yıllık vakıf mirasını belgesel, web sitesi ve akademik makaleyle bilim dünyasına taşıdı.
Yozgat’ta düzenlenen Edebiyat ve Bilim Buluşması programında Prof. Dr. Hamdi Temel, akademik birikimini ve edebi çalışmalarını katılımcılarla paylaştı.
Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında öğrencilerle buluşan yazar A. Levent Ertekin, Türkçenin tarihsel gücünü ve Gazi Umur Bey’in dil mirasındaki rolünü anlattı.
Prof. Dr. Hamdi Temel, Pakistan’da düzenlenen uluslararası konferansta mikroplastiklerin insan vücudunda organlardan beyne kadar ilerleyebildiğini açıkladı.
Karya Farma HBX Ar-Ge ekibi, klasik antibiyotiklerin ötesine geçen HBX-2371 metodolojisiyle çok katmanlı biyolojik etki ağına sahip “akıllı antibiyotik” çalışmasını duyurdu.
HABER / ERCAN KUTLU - Adil Türkiye Partisi Genel Başkanı Dr. Ata Barlas Aşkar, kanser ve kronik hastalıklarda bilimsel yaklaşım, etik sorumluluk ve hasta güvenliğinin esas alınması gerektiğini vurguladı.
İzmir’de iki Hacettepe Üniversitesi mezunu ergoterapist tarafından kurulan Ergoterapi Danışmanlık Merkezi, özel eğitimde bireysel çözümler sunuyor.
ANALİZ | Medya90 - Toplumda “otizmli çocuklarda problem davranış” diye yanlış adlandırılan tepkiler aslında bir kriz alarmıdır. Bu yazı, davranışı anlamaya odaklanan yeni bakışı inceliyor.
RÖPORTAJ / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te ilk kez açılan çikolata mağazası, özel günler ve sağlıklı yaşam için tatlı bir buluşma noktası oldu.
HABER: / Ercan KUTLU - Başakşehir Belediyesi’nin geleneksel “Çaya Geldik” etkinliği 654 Ada’da yoğun ilgi gördü. Komşuluk bağı güçlendi, çocuklar eğlendi, belediyeye teşekkür mesajları yağdı.
Bahçekent’te yaşayan Orhan Sami’nin kızı Hevi Zana Sami, 3 yıl üst üste okul birincisi olarak plaketle ödüllendirildi. Başarı hikâyesi ilham veriyor!
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in kuruluşundan bu yana hizmet veren Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi matbaa, tabela, promosyon ve kurumsal baskılarda kalitenin adresi olmaya devam ediyor.
ÖZEL HABER / MEDYA90 - Yeni yönetimiyle dikkat çeken Bahçekent 654 Ada Sitesi, tecrübeli isimler Volkan Sarıca ve Kadir Kaya öncülüğünde site sakinlerinden tam not alıyor.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.